Kenijca sta največ potrebnih delov za napravo vzela kar iz pokvarjenih radiev in televizij (fotografija je simbolična). Foto: EPA
Kenijca sta največ potrebnih delov za napravo vzela kar iz pokvarjenih radiev in televizij (fotografija je simbolična). Foto: EPA

24- in 22-letnik sta dejala, da želita s tem izumom pomagati prebivalcem na podeželju, ki živijo brez elektrike, zato se morajo vsakič, ko se jim baterija v mobilniku izprazni, odpraviti v oddaljeno trgovino, kjer jim za polnjenje zaračunajo dva dolarja, poroča BBC.

Po državnih ocenah ima skoraj polovica Kenijcev svoj mobilnik - 17,5 milijonov izmed 38 milijonov prebivalcev. To število je v zadnjem času izredno naraslo, saj se je še leta 2000 prek prenosnega telefona lahko pogovarjalo le 200.000 Kenijcev.

Zanimiv "polnilnik", ki ga poganja dinamo, je tako majhen, da ga, če ga kolesar ne potrebuje, brez težav spravi v žep, če pa telefonu zmanjkuje baterije, ga namesti na zadnje kolo. Baterija se povsem napolni po eni uri pogajanja pedalov, kar je enako, kot če bi jo napajala električna energija.

Za iznajdbo sta študenta potrebovala nekaj mesecev, zdaj pa jo prodajata za štiri ameriške dolarje. Ker je projekt podprl tudi državni odbor za znanost in tehnologijo, študenta upata, da bo država omogočila tudi sredstva za množično izdelavo nenavadnih polnilnikov.