Kemikalije so nevarne. Še posebej za moške predstavnike vretenčarjev. Foto: EPA
Kemikalije so nevarne. Še posebej za moške predstavnike vretenčarjev. Foto: EPA

Organizacija CHEMTrust je objavila poročilo, ki združuje več kot 250 znanstvenih raziskav z vsega sveta, v njem pa ugotavljajo, da smo bili ljudje, živali in rastline v zadnjih letih izpostavljeni 100.000 kemikalijam. Številne med njimi vplivajo na hormone. Med njimi so ftalati (uporabljajo se v prehranski embalaži in kozmetiki), poliklorirani bifenili (so prepovedani, a še vedno prisotni v hrani in okolju) ter številni pesticidi.

Raziskava, ki je zajela predvsem predstavnice vseh vrst vretenčarjev, od dvoživk, plazilcev do ptic in sesalcev, zaključuje, da so imele kemikalije učinek na moške predstavnike vseh razredov vretenčarjev. Pridobivanje lastnosti ženskih predstavnic vrste je pri moških predstavnikih postalo splošen pojav. Polovica vseh moških rib v britanskih nižinskih rekah v modih razvija jajčeca. Nekateri moški predstavniki določene vrste krapa so celo spremenili spol. Sprememba naj bi šla delno na račun hormonov iz ženskih kontracepcijskih tablet, ki so prešli v odtočno vodo.

Manj semenčec v spermi, več (ženskih) jajčec
Moški aligatorji, ki so bili na Floridi izpostavljeni pesticidom, kažejo nižjo stopnjo moškega hormona testosterona in povišanje vsebnosti ženskega hormona estrogena, poleg tega pa so pri njih opazili tudi manjše penise in nenavadna moda. Podobno kemikalije vplivajo tudi na sesalce. Med polarnimi medvedi na Arktiki so tako odkrili dvospolnike, ki imajo tako penise kot tudi vagine. Pri tistih, ki so ostali moškega spola, so medtem znanstveniki zasledili manjše število semenčic v spermi in krajše penise.

Podobno se dogaja tudi z delom ljudi moškega spola. Raziskava univerze Rochester v New Yorku je pokazala, da imajo dečki, ki se rodijo materam s povišano ravnjo ftalatov, me drugim pogosteje manjše penise in nespuščena moda.