Avstralski teleskopi so
Avstralski teleskopi so "sprehod" opazili še pred Nasinimi. Foto: EPA

Videoposnetek, ki je bil dolgo izgubljen v arhivih, so odkrili v preiskavi, ki je trajala deset let, postopek digitalizacije pa je zaradi slabe kakovosti videa trajal šest let. Na posnetku lahko vidimo poveljnika Neila Armstronga, kako sestopa iz vesoljskega plovila Apollo 11 in se sprehaja po Luninem površju, nato pa dvigne ameriško zastavo.

Posnetek prvih minut pristanka na Luni so naredili prav v Avstraliji, saj je med tem časom Nasa še vedno iskala signal. Teleskopi, ki so se nahajali v "zakotnih" delih Avstralije, so imeli tako ključno vlogo pri spremljanju misije po tem, ko se je Armstrong odločil na Luno iz svoje kapsule stopiti prej, kot je bilo mišljeno.

"Pri Nasi so uporabljali signal v Goldstonu v Kaliforniji, ki je imel napačne nastavitve in je zato v njihovem posnetku Armstronga nemogoče razločiti, v avstralskih posnetkih pa je ta dejansko viden," pojasnjuje vodja projekta obnove posnetkov John Sarkissian in dodaja, da gre zato za "najbolj kakovosten prikaz Armstrongovega spuščanja na Luno".

Častni gost na podelitvi je bil Buzz Aldrin, prav tako astronavt na Apollu 11 in drugi človek, ki je za Armstrongom stopil na Luno.