Na testu
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.1 od 19 glasov Ocenite to novico!
Nokia 3310 (2017)
Skoraj vsi smo ga imeli, zdaj pa sveža različica trka na to nostalgijo. Foto: MMC RTV SLO
Nokia 3310 (2017)
Nesodoben, a vseeno privlačen telefon. Foto: MMC RTV SLO
Nokia 3310 (2017)
Na njem je seveda naložena tudi klasika - kača. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Na testu: Legenda se vrača (v barvah) - Nokia 3310 (2017)

Telefon za nostalgike
19. junij 2017 ob 07:51
Ljubljana - MMC RTV SLO

Pred 17 leti je Nokia na trg poslala zdaj že legendarni mobilni telefon 3310, ki se zdaj vrača na trg v novi preobleki. Za slabih 60 evrov, kolikor bo stal, dobite boljše telefone.

Podjetje HMD Global, ki je odkupilo blagovno znamko Nokia, je ravno zaradi prepoznavnosti tega modela na trg poslalo novo različico, ki naj bi igrala na nostalgične strune uporabnikov. In je uspelo. Telefon je seveda obupno nesodoben, a vizualno vseeno privlačen. Oblikovno se navezuje na predhodnika, le da je zdaj bolj barvit (na voljo v štirih barvnih različicah, vključno z modro) in občutno tanjši in lažji. Telefon ima malo večji zaslon, celih 6,096 centimetra (2,4 palca) po diagonali z razločljivostjo 240 x 320 slikovnih točk. Slika je seveda barvna v nasprotju z monokromatsko na starem modelu. Morda se bo komu zdel zaslon majhen, a za namen uporabe tega telefona je več kot dovolj velik. Saj za klicanje in pisanje sporočil ne potrebujete velikih zaslonov.

Po drugi strani pa je zaradi večjega zaslona pod njim manj prostora za tipke. Te so sicer dobro odzivne, a majhne in tistim z večjimi prsti bodo povzročale nemalo preglavic. Mnogi današnji otroci, pa tudi marsikateri odrasli, verjetno sploh ne znajo več uporabljati telefona s tipkami. Točno na sredini pod zaslonom je tako imenovana navigacijska tipka, namenjena premikanju po menijih in potrjevanju izbire. Tudi ta je precej majhna, še posebno rob, s katerim se opravlja premikanje.

Klasični vmesnik
Meni je klasična mreža treh ikonic v vrstici, uporabnik pa lahko izbere osnovne aplikacije, kot so klicanje, sporočila, nastavitve, glasba, galerija, pa tudi spletni brskalnik Opera, ki je prednaložen. Glede na to, da telefon deluje le v omrežjih 2G, je brskanje po spletu težavno, počasno in okorno opravilo, saj večina spletnih strani ni optimiziranih za tako majhne zaslone. Proizvajalec seveda ni pozabil na prav tako legendarno igrico Snake (kača), ki je krajšala urice nas, malo starejših uporabnikov. Tokrat je igrica v barvah, a nekako ne ponuja enakega užitka kot original.

Moderni dodatki so še glasbeni in videopredvajalnik, povezava Bluetooth, FM-radio, priklop microUSB in celo reža za spominske kartice microSD, kar zna priti zelo prav, glede na to, da je vgrajenega spomina le 16 MB. Dodan je še fotoaparat, ki zmore posneti fotografije do velikosti 2 MP. Fotoaparat je tu zaradi lepšega, saj praktično ni uporaben. Je pa uporabna bliskavica, ki se uporablja tudi kot priročna svetilka.

Največja odlika tega telefona je, tako kot pri predhodniku, baterija. Po podatkih izdelovalca naj bi zdržala v stanju mirovanja kar 30 dni. No, na testu smo imeli telefon slab teden in v tem času nam kljub izdatnemu igračkanju s telefonom ni uspelo sprazniti baterije.

Sklepne misli
Nokia 3310 je bil zamišljen izključno kot nostalgičen telefon, ki bo privabil kupce tudi zaradi tega, da bi pogledali druge modele Nokie, ki prav tako prihajajo na trg. In sicer so to modeli Nokia 6, 5 in 3, ki pa so pametni telefoni z operacijskim sistemom Android. 3310 je primeren za manjše otroke ali kot nadomestilo za stacionarni telefon, predvsem zaradi vzdržljive baterije. Je pa res, da za slabih 60 evrov, kolikor bo stal, dobite boljše telefone.A. Č., Vladimir Milovanović
Prijavi napako
Komentarji
Bivši uporabnik
# 19.06.2017 ob 07:57
Kaj nam ni všeč: tipke

Ne razumem. Kaj je narobe s tipkami? Nekateri pač nimamo radi zaslona na dotik. S tipkami napišem sms zjutraj z zaprtimi očmi. Na zaslon na dotik pa malo težko.
malikaliber
# 19.06.2017 ob 08:07
Na tržišču je veliko boljših naprav z tipkami za podoben denar. Je pa to za gradbišče ali pa za sekat drva tapravi telefon, v kolikor je tako trden kot original.
aparat-čik
# 19.06.2017 ob 08:28
fšeč mi je, da se majhni telefoni vračajo. Ta najnovejši pametni merijo v dolžino in širino več kot cegle iz 1 polovice 90-ih, čeprav so tanjši. Manjši telefoni so tržna niša, verjetno bodo uspešni, pri tistih ki predvsem telefoniramo, pošiljamo SMS ali posnamemo kakšno sliko.
frgo
# 19.06.2017 ob 08:12
Končno en telefon ki je zgolj telefon.

Takšnih je še vedno precej. Je pa res, da se ne šlepajo na staro slavo in nimajo zastonj reklame.
aparat-čik
# 19.06.2017 ob 08:32
Je pa res, da se ne šlepajo na staro slavo in nimajo zastonj reklame.

mislim, da ni ravno stara slava, to je marketinški prijem, majhni telefoni so bolj praktični, ljudje po njih sprašujejo. "Table" pa naj kupujejo biznismeni.
Trubadur
# 19.06.2017 ob 09:08
to je telefon... ostalo so multifunkcijske naprave, ki vsebujejo telefon, tv, osebni računalniik, fotoaparat, xbox,...
urle
# 19.06.2017 ob 08:02
manj prostora za tipke. Te so sicer dobro odzivne, a majhne in tistim z večjimi prsti bodo povzročale nemalo preglavic. Mnogi današnji otroci, pa tudi marsikateri odrasli, verjetno sploh ne znajo več uporabljati telefona s tipkami

če bio prebral članek...
Serpente
# 19.06.2017 ob 10:27
Ne pomnim, kdaj sem nabavil Nokia 1600.
Polnim jo enkrat na 14 dni, vsa je obtolcena, ampak dela brez napak.
RUS
# 20.06.2017 ob 13:15
O madona ste eni tečni, pa kaj koga briga kdo ima kakšen telefon, kaj bo 70 letniku al pa nekomu kot sem jaz pc v žepu za 600 ojrov, če pa samo kličem in pišem smsje. Obstajamo tudi taki ljudje, ki še danes živimo brez morja aplikacij kako živeti, kaj jesti, koliko piti, teči, kje se gibati itd...
Kdor bo našel v tem telefonu uporabnost ga bo kupil če se bo strinjal s ceno, vsi ostali ga bodo pač zaobšli...
To je tako, kot bi se postavil ob cesto in se drl na vsakega ki vozi avto starejši od 15 let, ki nima kupa elektronike v sebi...
ps11
# 19.06.2017 ob 10:45
DAbears
sej folk ma touch telefone, to je mišljeno za starejše in za tiste, ki rabijo trpežen telefon, z baterijo, ki drži pol leta.

Seveda, če je ta shiny plastika slučajno tako močna in trpežna kot je bila takrat...
Binder Dandet
# 19.06.2017 ob 08:57
Jaz sem tisti del publike, ki je rezervirana do vseh novotarij. Tudi pametni telefon s touchem imam šele 4 leta. Ampak dejstvo je, da je razvoj šel v smer pametnih touch telefonov in so mi danes takšne naprave kot je zgornja Nokia, mukotrpne (imam za otroka baby cam z zastarelim OS, ki je enak ali podoben tistim na 15 let starih nokiah. Za umret. ). Če si ljudje želijo, da bodo imeli telefon le za telefoniranje, potem ok. Bomo videli, kako bo pograbljen. Osebno pa so mi pametni touch telefoni postali enostavno preveč priročni (čeprav se strinjam, da dostikrat bi lahko tudi drugo pot ubral do istega cilja). Koneckoncev tudi avto se da vozit brez lane assistant pa aktivnega tempomata, ampak ko enkrat probaš (ne, žal nimam v svojem avtu:)), je enostavno preveč uporabno. Saj tehnologija je namenjena temu, da nam olajša življenje, ne?
tristokosmatih
# 19.06.2017 ob 13:30
Lepo je videti, da še vedno skrbijo za takšne, ki telefon potrebujemo zgolj za telefoniranje. Sicer nimam nič proti "multipraktikom", vendar je za resno delo še vedno bolje uporabiti namensko napravo.
Bivši uporabnik
# 19.06.2017 ob 12:12
Ars Technica: Nokia 3310 review: No matter how much you think you want it, you don’t want it
Binder Dandet
# 19.06.2017 ob 08:58
" posnamemo kakšno sliko."

Slike že na veliki večini pametnih telefonov niso bogvekaj. Na teh malčkih so pa predpotopne. Brezveze takšne slike delat.
veselo-na-delo
# 19.06.2017 ob 12:18
Oooo superca, ga takoj kupim, ko bo nared.
Toti zdajšnji ploščati in okorno veliki mi sploh niso všeč niti malo ne, pa lahko ima milijon in eno funkcijo pa ga nisem nikol kupo nobenega in ga še sedaj nimam ne ....
Se mi enostavno ne dopadejo toti zdajšnji, toti niso za fizična dela kot toti stari na tipke.
Še vedno prisežem na starega na tipke takega imam še sedaj in že je vse polomljen pa pozalepljen z samo lepilnim trakom od neštetih padcev na tla med delom, a vedno še dela.
Za drugo ga pa itak ne rabim kot za klice in SMSe
Tako da....
Jonson
# 20.06.2017 ob 16:21
@DAbears

To si tako napisal, kot da v Sloveniji še nihče nima pametnega telefona in še vedno kupujemo telefone izpred 15 let nazaj.

Ta telefon je za navdušence Nokie ali pa za starejšega občana, ki ne rabi drugega kot klic in SMS.
rudes
# 19.06.2017 ob 21:02
En moj frend še vedno uporablja ta starga. Telefon za "da te je sram ga na mizo dat", a za telefoniranje in sms-anje več kot zadostuje.
veselo-na-delo
# 19.06.2017 ob 12:52
@ Radoveden

Nevem komu si sedaj odgovoril na keri post?
Mislim da na mojega
Nevem pa če razumeš kaj pomeni beseda nočem,....
Imam za to druge naprave kere mi to nadoknadijo in lahko prav tako naredim brez tega da bi prčkal po teh ploščatih,... keri so mi nerodni in okorni (preveliki) za kjer koli sabo nositi pa še veliko bolj občutjivi,.....
Radoveden
# 19.06.2017 ob 12:08
@malikaliber
Na tržišču je veliko boljših naprav z tipkami za podoben denar. Je pa to za gradbišče ali pa za sekat drva tapravi telefon, v kolikor je tako trden kot original.

Za 60 eur tudi približno ne. Za 20 eur na bencinski dobiš vse kar bi ti na gradbišču ali v gozdu potreboval tole nokio. Imam 2 taka telefona za na odmet in delujeta BP, baterija traja... sploh ne vem kdaj sem nazadnje polnil.

Nokio bi kupil samo če bi bila 22 eur. Za 60 si jo lahko zataknejo...
rdeca caplja
# 19.06.2017 ob 09:47
Prebral, pregledal Youtube ipd. stvari. Nikjer nisem zasledil, kako velike so številke in črke ko imaš nekoga že v imeniku, na zaslonu tega telefona. Ta kača je povsod. Ja, res uporabna zadeva, za pop.....
Mogoče bi bil to odličen seniorski telefon.
oziris.va
# 19.06.2017 ob 09:16
Ups, zdaj sem pogledal specifikacijo tega novega 3310.
Vauu, fotoaparat so celo popravili in sedaj omogoča 2 MP resolucijo! o_O

Predtem sem površno bral zgornjo grafiko, katero so pripravili pri MMC-ju.
Valuk_
# 19.06.2017 ob 08:02
Kaj ne bodo v nekaterih državah počasi izklopili 2G?
Alexpo
# 09.10.2017 ob 08:13
@DAbears
Ti vse pocneS z enim, le en "problem" imaŠ, da ne zna(Š) uporabljati slovnice s tvojim ohinsploh telefonom, kot večina, ki si ne zna dol potegniti SLO tipkovnice ...
Sicer je pa zgoraj omenjeni telefon "le" marketinška poteza in tisti, ki si ga želi, ga bo nabavil ...
DAbears
# 23.06.2017 ob 13:53
Heh lastovka
Ti mas 3 aparate jaz pa z enim vse to pocnem

Ne se jezit saj sem lepo napisu za v gozd bolsga od nokie ni
lastovka
# 21.06.2017 ob 01:44
Iskreno, še danes, kot telefon uporabljam tudi legendarno Nokia 6310i,za vse ostalo pa tablo,doma pa Mac-a, s katerega ravnokar komentiram.
Homer.
# 20.06.2017 ob 18:35
Tak telefon bi imel smisel, če bi bil nizko cenovni za cca 10€ in v prodaji "za vsakim vogalom".
Tako pa je 60€ mnogo preveč za zganjanje nostalgije in uporabo zgolj za telefoniranje.
fah-q
# 20.06.2017 ob 17:26
mam xperio compact (letnik 2016) ter Nokio 6310 (letnik 2002)...trikrat ugibajte katerga več in raje uporabljam ...in zdrži dobesedno 5krat dalj-pa xperia napram večini sploh nima slabe baterije..
Tu160
# 20.06.2017 ob 09:41
Vedno se najde trzna nisa. Tako kot bodo to preprosti uporabniki bodo tudi ljudje ki zelijo spremeniti svoj stil zivljenja in se "skinit" iz pametnih telefonov v katere bulijo cele dneve zavoljo vseh programov, social media, chattov.

https://www.bloomberg.com/view/articles/
2017-02-27/why-i-might-ditch-my-smartphone-for-the-nokia-3310
matejagr
# 19.06.2017 ob 22:47
@Dabears
Ne razumem vas v sloveniji al ste tok zaostali al pa neki tle v zda ne stima


Bi rekel, da ste v Nebesih™ v primerjavi z eu, kar se tice net infrastrukture precej podhranjeni. Kaj pa elektrika v Nebesih™ po novem funkcionira?
vrtojb5
# 19.06.2017 ob 21:24
Gsm 2G je povsod se vedno prisoten za klicanje. 2G data se pocasi ukinja. Naslednim za klicanje bo LTE voice, ze v uporabi, dalec se do komplet prehoda.
EluD
# 19.06.2017 ob 18:59
rdeca caplja@.......Pri moji strari Nokia-i jasno 3310 (okoli13let ali pa še več) še vedno dela in če bo "tapametni" kakorkoli štrajkal lahko vskoči, hihiih, imaš možnost nastavitve velikosti črk tako za imenik kot sms- mala, normalna in VELIKA velikost...
Lluka
# 19.06.2017 ob 13:24
fijuuuuuuuuuuuuuuuuu 60€ Zdej do tle služi? Ker za 40€ se ga da naročiti iz Anglije na ebay-u.
Radoveden
# 19.06.2017 ob 12:44
Dokler nimaš telefona na dotik niti ne veš česa nimaš, tako da zelo težko objektivno oceniš kako neuporabni so napram onim na tipke.
GupeM
# 19.06.2017 ob 09:54
@Valuk_: Kaj ne bodo v nekaterih državah počasi izklopili 2G?

Verjetno ne. 2G bo ostal zaradi pokritosti, omogoča pa ti klicanje in SMS, kar je za nujne primere dovolj. Zadeva je tudi izjemno dobro testirana in izpopolnjena, tako da je stabilna in dela skoraj vedno in povsod. Bojo pa izklapljali 3G, 3.5G, ... Pa tudi to ne bo iz danes na jutri.
oziris.va
# 19.06.2017 ob 09:14
Binder Dandet
# 19.06.2017 ob 08:58

" posnamemo kakšno sliko."

Slike že na veliki večini pametnih telefonov niso bogvekaj. Na teh malčkih so pa predpotopne. Brezveze takšne slike delat.


Za to imaš ločen kompatni fotoaparat. S takim telefonom nima smisla slika, saj kaj več kot VGA ločljivost (640 x 480 pik, 4:3) ne dobiš. Toliko so imele pred desetletjem nazaj imele kamere za video-komunikacijo.

Video snemanje pa je še slabše v smislu resolucije.
oziris.va
# 19.06.2017 ob 09:10
60 eur je res preveč. Sicer pa jaz dnevno uporabljam tole (Nokia 112). Leta 2014 sem zanj dal 40 EUR.
Vhito
# 19.06.2017 ob 08:47
@ mb128

1200 mAh
22 ur (2G)
Zmogljivost in trajanje baterije (uradni podatki)

Glede na to, da so testirali samo uporabo v 2G omrežju, lahko upravičeno sklepamo da ne podpira 3G in LTE.
tedy123
# 20.06.2017 ob 02:57
...še en dokaz več kakšne ovce smo ljudje, lahko nam "uturijo" karkoli in požremo... ta stara jajca od "telefona", ali tisto kolo pony, ali... lol
izo
# 19.06.2017 ob 21:46
lol, mmc, blemairate se s s temi dinozavri, kakšen s8 je pa očitno za vsa obstranska zadeva. se špara črnilo za i8, kakopak..
Radoveden
# 19.06.2017 ob 12:16
Novi velik telefon izgleda velik le dokler ga nimaš. Za vsakega novega večjega sem rekel "ne vem kako bo to šlo". Po par letih so se mi smejali kaj imam to neki mali telefon. Leto nazaj sem kupil res velikega in sem mislil "ne vem kako bo to" a danes bi z lahkoto imel še večjega. Če bi takega dal na mizo 8 let nazaj bi se vsi norca delali. Danes nihče ne trzne.

Za te stare na tipke pa so uporabni samo za klicat in ker zdržijo noro dolgo. Pri sms že živce izgubim. Vendar, ne za 60 eur.

Da bi dal tako nokio na mizo bi me blo sram. Pa ne ker je retro, ampak ker bi folk vedu da sem tolk usekan da sem za "štos" dal 3x preveč.
pjandura
# 19.06.2017 ob 16:02
Dobro ti mora prati, če greš ta šrot kupovat.
mb128
# 19.06.2017 ob 08:11
Končno en telefon ki je zgolj telefon. Čestitke!
Valuk_
Drobovje tega telefona ima kaj malo skupnega z drobovjem njegovega predhodnika tako, da je tvoje vprašanje nekako nesmiselno. Poglej tudi hrošč, fičo imata svoji sodobni varjanti, ki imata kaj malo skupnega z predhodniki.
Majora
# 19.06.2017 ob 08:18

Unssen je napisal(-a)

Kaj nam ni všeč: tipke

Ne razumem. Kaj je narobe s tipkami?


Kaj, ko bi vsaj prebral članek, preden pišeš neumnosti??
mb128
# 19.06.2017 ob 09:56
Hm pa res, šel gledat specifikacije na net in zelo začuden ugotovil, da ta telefon podpira samo g2! To pa je zame nesmisel vseh nesmislov.
DXM
# 19.06.2017 ob 10:30
LOL. Ne hvala.
DAbears
# 19.06.2017 ob 10:08
Ne razumem vas v sloveniji al ste tok zaostali al pa neki tle v zda ne stima
Jaz v zda si ne predstavlam brez touch screen telefon
Prvo ne rabim kompa ker vse prek telefona delam od emailov do placanja racunov ali pa kupujem prek telefona
Uber lyft zelo popularni prevozi po svetu z tole nokijo bos samo taxi lako narocu in se bi lohka nastevu
Je pa res kar je eden pred mano napisu za v gozd drva sekat je pa nokia super
Kazalo