Na testu
Nokia 8 je korak v pravo smer za vrnitev nekaj slovesa nekoč priznani firmi. To je odlično izdelan mobilni telefon z odličnim fotoaparatom in odličnim procesorjem. Foto: MMC RTV SLO
Nokia 8 stane manj kot na primer Samsungovi najboljši telefoni, a malo več kot Huaweijevi. Foto: MMC RTV SLO
Nokia 8 ima vgrajeno funkcijo vedno prižganega zaslona (always on), ki pa se vklopi le ob premiku telefona. Foto: MMC RTV SLO
Čeprav zaslon pokriva večino sprednjega dela, pa sta pasova nad in pod njim precej široka, zato je telefon malo daljši kot pri konkurenci. Foto: MMC RTV SLO
Čeprav se telefon na prvi pogled ne loči bistveno od podobnih na trgu, pa je povsem drugače, ko ga začnete uporabljati. Foto: MMC RTV SLO
Nokia 8 ima na sprednji strani vgrajen fotoaparat za sebke, ki zajame posnetke, enake razločljivosti kot tisti zadaj, torej 13 MP. To je seveda več kot dovolj za zajem odličnih sebkov. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Na testu: Pozni tekmovalec – Nokia 8

Zmogljiv in eleganten
30. november 2017 ob 06:14
Ljubljana - MMC RTV SLO

Pred časom smo v rubriki Na testu preizkusili telefona Nokia 3 in 5, ki spadata med cenejše, tokrat pa smo dobili v roke model Nokia 8, ki naj bi bil vrhunec ponudbe proizvajalca HMD. In dejansko je to, kar telefon ponuja, popolnoma na ravni konkurenčnih telefonov. A postavlja se vprašanje, ali ni morda že prepozno.

Prepozno predvsem glede na položaj na trgu, saj so si veliki igralci (Apple, Samsung, tudi Huawei) prigrabili dobršen del pogače, tako da za druge proizvajalce, tudi tako zveneča imena, kot sta Sony in HTC, skorajda ni več prostora. Podjetje HMD, ki zdaj izdeluje in trži telefone Nokia, je novo na trgu, tako da je naloga proizvajalca predvsem ponovno opozoriti nase in na svoje izdelke. Težava je, ker česa dejansko novega (še) ni na vidiku, tako da so si telefoni pravzaprav precej podobni. Ostane le navezanost na določeno znamko ali občutljivost na ceno. Tukaj ima morda Nokia prednost, saj je imelo nekdanje podjetje Nokia kar veliko zvestih uporabnikov, ki bi morda lahko ponovno posegli po telefonih znamke Nokia. Prav tako pa so vsaj trenutno Nokijini telefoni približno v enakem cenovnem razredu kot konkurenca.

Nokia 8 je odlično narejen in ravno prav velik mobilni telefon, ki šele od blizu pokaže svoje prednosti. Oblikovno ne gre za neki presežek — običajna zaobljena oblika z običajno osrednjo tipko pod zaslonom, ki je hkrati tudi čitalnik prstnih odtisov. Materiali (aluminij, steklo) so prav tako podobni kot pri drugih telefonih, vendar je občutek v roki kar dober. Zadnja stranica je še posebno lepo oblikovana z rahlo izbočenim predelom za leči obeh fotoaparatov in bliskavici, med katerimi je ravno dovolj prostora za napis Zeiss, kar obljublja odlične posnetke.

Čeprav zaslon pokriva večino sprednjega dela, pa sta pasova nad in pod njim precej široka, zaradi česar je telefon malo daljši kot pri konkurenci. Zaslon, ki je velik 13,46 cm (5,3 palca) po diagonali, lahko prikaže sliko razločljivosti kar 1440 x 2560 slikovnih točk. To je seveda mnogo preveč, kot lahko dojame človeško oko, a se dobro sliši.

Fotofon, ki nadaljuje tradicijo
Nokia je bila znana po svojem sodelovanju s podjetjem Zeiss, ki je zanjo izdelovalo odlične leče in preostalo optiko za vgrajeni fotoaparat. Njeni telefoni so vedno zagotavljali odlično fotografsko izkušnjo. Model 8 to tradicijo nadaljuje. Dve kameri na zadnji strani zmoreta posneti fotografije do razločljivosti 13 MP, od tega ena zajema barvne, druga pa črno-bele fotografije. To smo že videli pri drugih telefonih in tudi pri Nokii 8 je rezultat podoben. Torej, fotografije, posnete z obema kamerama, so sicer ostre in z odličnim dinamičnim razponom, toda zdi se mi, da so fotografije, posnete samo z barvno kamero, morda malo boljše, predvsem kar zadeva ostrino pri podrobnostih. Enako velja za črno-bele fotografije, ki so res odlične in presenetljivo tople.

Videoposnetki najvišje razločljivosti (4K) niso ravno spektakularni, vendar so vseeno zelo dobri in z veliko zajetimi podrobnostmi. Kar jih loči od konkurence, je način zajema zvoka. Nokia 8 ima namreč vgrajen sistem OZO-avdio, ki zajame 360-stopinjski zvok. Zvočne posnetke je najbolje poslušati s slušalkami, saj se tako najbolje sliši, od kod prihaja zvok, vendar se da tudi z vgrajenim zvočnikom slišati razliko. Zvok iz zvočnika je odličen in precej glasen, medtem ko je prek slušalk občutno tišji, a še vedno zelo kakovosten.

Nokia 8 ima na sprednji strani vgrajen fotoaparat za sebke, ki zajame posnetke enake razločljivosti kot tisti zadaj, torej 13 MP. To je seveda več kot dovolj za zajem odličnih sebkov. Sprednjo in zadnjo kamero je mogoče hkrati uporabiti za tako imenovane "split" posnetke. Ti so prav zabavni, čeravno je razmeroma težko ujeti pravi trenutek.

Dirkalnik pod karoserijo
Čeprav se telefon na prvi pogled ne loči bistveno od podobnih na trgu, pa je popolnoma drugače, ko ga začnete uporabljati. Snapdragon 835 z osemjedrnim procesorjem in grafičnim procesorjem Adreno 540 je kos vsakršni nalogi. Odlično se obnese ob uporabi grafično zahtevnih programov, dokaj dobro opravi tudi obdelavo pri zajemu fotografij najvišje razločljivosti in videoposnetkov.

Dodatno k hitrosti delovanja sistema pripomore uporabniški vmesnik, ki le minimalno spreminja osnovni videz Androida 7.1.1, ki je naložen na telefon. Ni niti nekaterih dodatnih možnosti (upravljanja z gibi ipd.), ki jih najdemo pri konkurenci. Mnogim bo to všeč, saj si lahko uredijo sistem po svoje, druge pa bo pomanjkanje takih "bombončkov" razočaral. Baterija zmogljivosti 3090 mAh zdrži kar precej. Ob uporabi, zapisani na koncu članka, je zdržala okoli 26 ur. Zelo dobro se obnese pri ogledu videoposnetkov in brskanju po spletu, malo slabše pri grafično zahtevnih aplikacijah in pogovorih.

Sklepne misli
Nokia 8 je korak v pravo smer za vrnitev nekaj slovesa nekoč priznani firmi. To je odlično izdelan mobilni telefon z odličnim fotoaparatom in odličnim procesorjem. Dobra novica je, da Nokia 8 stane manj kot na primer Samsungovi najboljši telefoni, a malo več kot Huaweijevi.

Uporaba modela Nokia 8 na testu
1 ura brskanja po spletu, pol ure poslušanja glasbe, 1 ura ogledovanja videoposnetkov, 2 uri igranja igric (grafično zahtevne), zajem desetih fotografij najvišje razločljivosti, zajem 2-minutnega videoposnetka najvišje razločljivosti, nekaj krajših klicev in sporočil. Telefon je bil ves čas v omrežju LTE (za klice in sporočila) in z vklopljeno povezavo WiFi (za prenos podatkov).

Čas trajanja baterije na testu: 26 ur.

Vladimir Milovanović
Prijavi napako
Komentarji
Volcano
# 30.11.2017 ob 08:43
No zanimivo! Jaz pa moje Lumie (z logotipom Nokia) in OS Win10 zlepa ne zamenjam. Po dobrem letu uporabe zadeva laufa brez vsakršnega problema. Mislim, da je škoda, da vse teži k eni sami limiti, ki pa niti ni najbolj posrečena. Windows je vseeno prinesel malo spremembe. Je pa tudi škoda za Nokiin OS, da je tako neslavno propadel. Je bil še najbolj stabilna zadeva od vseh...
Nokii pa želim veliko uspeha in na še mnoga leta!
Miham
# 30.11.2017 ob 07:42
Nokia ima upanje, zdaj ko so zaceli dajat gor Android
Bivši uporabnik
# 30.11.2017 ob 08:27
Lumia 950, dokaj že star model a kar se tiče fotoaparata z lahkoto parira najboljšim trenutno na tržišču. Je pa pomankljivost aplikacij precej frustrirajoče. Pomankljivost pa tudi, da so obstoječe aplikacije nedovršene, najbrž ne bodo nikoli.
Bivši uporabnik
# 30.11.2017 ob 08:25
Imel si Lumio.
5tane
# 30.11.2017 ob 07:35
Oneplus 5+ ftw.
osservatore
# 30.11.2017 ob 11:08
Na testu: Pozni tekmovalec – Nokia 8

Oblikovno je za časom (~69.4% screen-to-body ratio). S ceno 600 EUR pa je predraga v primerjavi z Oneplus 5T ali LG G6 ali morda Huawei mate 10.
osservatore
# 02.12.2017 ob 14:56
@zniranc
Jaz pa še kar furam Nokio 6310i... zakon telefon, ne pa ta jajca danes, ki porabijo kot eno manjše gospodinjstvo :-D


Ja očitno si silno arhaični uporabnik mobilnega telefona. Ki je dobesedno SAMO in IZKLJUČNO telefon v omrežju 2G. Pozdravlja te Tehniški muzej iz Bistre.
acoschwanz
# 30.11.2017 ob 10:48
Machette: pa ravno na gsmareni pravijo, da je kamera top, poleg tega pa je display en najboljših ever.
mb17
# 30.11.2017 ob 13:19
moja lumia tudi še diha in dokler ne bodo novi telefoni ponudili neke drastične izboljšave je verjetno ne bom menjal.
Bivši uporabnik
# 30.11.2017 ob 12:09
Jaz tudi ostajam kljub vsemu zvest Lumii. Ko trenutna crkna je še ena v pripavljenosti :D
hepimen
# 30.11.2017 ob 10:39
Nokia zamudila ene štiri leta. Če bi šli takoj na Android ali razvili svoj OS, namesto da so se šli prodajat Microsoftu in potem ustanavljali novo Nokio na novo, bi jo morda zdajle imel v žepu.
zlobniCO2
# 30.11.2017 ob 10:09
tole pa je amaterski test, polno nekih subjektivnih ocen.
pullach
# 30.11.2017 ob 08:52
5tane, ja, ampak kje ga servisiraš?
marvi
# 03.12.2017 ob 11:59
Snapdragon 835 ima vgrajen FM radijo, le proizvajalci ga ne vklopijo ali dodajo fm programa.
Na večini snapdragonov je dovolj namestiti fm radio app z stora in zadeva deluje.
Če je to velik minus za preizkuševalca, bi lahko to poizkusil, oziroma vedel če je strokovnjak na tem področju in piše teste telefonov.

Symbiana 7-8 let nihče več ne razvija
g1n3k
# 01.12.2017 ob 11:18
Nokia brez Symbiana, je tako kot Apple brez iOS.
IzgubljenaDuša
# 30.11.2017 ob 12:32
vesel bom, če mi kak forumaš pove kateri od pametnih telefonov ima trenitno najdlje zdržljivo baterijo? hvala za podatke.
elektrupunk
# 30.11.2017 ob 11:15
ne dam Lumie iz rok dokler ne crkne...škoda k je win popušil pri telefonih..imet na izbiro samo dva aplle al android je beda. Men se win pač najbolj dopade, ker razen dobre navigacije ne rabim velik aplikacij..na bruhanje me sili da bi imel apple,samsung al pa huawei v žepu..tko da ko moj revček enkrat ugasne, se verjetno vrnem k nokiji..
zniranc
# 01.12.2017 ob 13:04
Jaz pa še kar furam Nokio 6310i... zakon telefon, ne pa ta jajca danes, ki porabijo kot eno manjše gospodinjstvo :-D
vinklj.kugla
# 01.12.2017 ob 11:00
zakaj ni testa za redmi note 4x global ali redmi 4x global? telefona v svojem cenovnem razredu praktično nimata konkurence. niti približno!
aqua_a
# 01.12.2017 ob 09:07
Moja Lumia je stara 2 leti in pol, dela OK...pač osnoven telefon.
fotoaparat je bolj bogi, vendar poleg klicev & smsev, nekaj brskanja, navigacije, pa telefona tako ali tako ne rabim :)
Grommm
# 01.12.2017 ob 08:15
IzgubljenaDuša

poglej osebno sporočilo - prosim.
Machete
# 30.11.2017 ob 12:22
acoschwanz:
Pa poglej si testne fotke, pa jih primerjaj z drugimi aparati. Poraz.
Machete
# 30.11.2017 ob 09:41
Kar sem gledal na GSM arena je kamera dokaj porazna, ne vem od kje vsi ti presežniki v zapisanem? Morda, ker testni primerek 'novinar' obdrži?
AM
# 30.11.2017 ob 08:57
Če je Nokia 8 počasna kot Nokia 6 pri odpiranju večjih aplikacij ni vreden denarja.
MIRKOKING
# 30.11.2017 ob 08:22
Sem imel Lumnio in sem zaradi operacijskega sistema skoraj znorel (windows). Od tedaj sem rekel, da ga tut pogledam ne vec. Sedaj ko je tu Android, pa se zadeva spremeni, ampak ostaja slab priokus.
Joker
# 30.11.2017 ob 19:47
po tem, ko sem imel Lumio, nočem nikoli več telefona, kjer je imel Microsoft prste vmes.
malikaliber
# 30.11.2017 ob 08:30
Menda se precej kvarijo te tanove NOKIE...
Skippy
# 02.12.2017 ob 01:16
To so telefoni za reveže. Ostali imajo Apple.
Kazalo