Na testu
false
Posodobitev je doživel zaslon. Ta je sicer povsem enako velik kot pri predhodniku, torej ima 13,97 cm (5,5 palcev) po diagonali in uporablja tehnologijo Super AMOLED. A zdaj prikaže sliko razločljivosti 1080 x 1920 slikovnih točk. Slika je seveda dovolj ostra in barvita za nemoteno uporabo. Foto: MMC RTV SLO
false
Fotoaparat je glede na predhodnika doživel le manjšo nadgradnjo. Še vedno posname fotografije do 13 MP, a zaslonka tokrat omogoča večji zajem svetlobe. Kakovost fotografij je še vedno povprečna. Foto: MMC RTV SLO
false
Največje spremembe je bilo deležno ohišje, ki je zdaj iz aluminija in trdno zaprto. Foto: MMC RTV SLO
false
Za približno 370 evrov, kolikor stane pri nas, je mogoče dobiti mnogo zmogljivejše telefone. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Na testu: Kozmetični popravki - Samsung Galaxy J7 (2017)

Ni vse zlato, kar se sveti
17. oktober 2017 ob 06:17
Ljubljana - MMC RTV SLO

Samsung ima lepo razdelano strategijo ponujanja vedno novejših, posodobljenih različic svojih telefonov. Pri seriji S gre za najboljše telefone, ki so vsak zase dobro trženi, pri seriji A in J pa je marketing malo spremenjen, saj se telefoni iste serije iz različnih let ločijo med sabo samo v letnicah.

Namen je v tem, da strank ne zmedejo z vedno novimi imeni, hkrati pa na ta način dobijo zveste uporabnike telefonov določene serije. Model Galaxy J7 je torej letos zopet prišel na trg, a tokrat z le nekaj kozmetičnimi popravki.

Marsikaj, kar zadeva zunanjost telefona, je lepo posodobljeno. Največje spremembe je bilo deležno ohišje, ki je zdaj iz aluminija in trdno zaprto. Zadnje stranice se tako ne da več odstraniti in dostopati do baterije. Za to niti ni potrebe, ker je baterija, zmogljivosti 3600 mAh, res vzdržljiva. Tako kot predhodnik je tudi letošnji model zdržal več kot 30 ur, natančneje okoli 37 ur, seveda glede na uporabo, opisano ob koncu članka.

Baterija se še najbolje obnese pri predvajanju videoposnetkov, malo slabše pri igranju grafično zahtevnih iger ali brskanju po spletu. Ta rezultat je možen, če je izklopljena funkcija AOD, funkcija ves čas delujočega zaslona. Če je ta funkcija vklopljena, baterija zdrži kar za 30 odstotkov manj. Dodatna težava je, ker ni možnosti hitrega polnjenja baterije. Zaradi trdno zaprtega ohišja so reže za kartice SIM (lahko sta kar dve naenkrat) in kartice microSD ob strani telefona.

Drugo pomembno posodobitev je doživel zaslon. Ta je sicer povsem enako velik kot pri predhodniku, torej ima 13,97 cm (5,5 palcev) po diagonali in uporablja tehnologijo Super AMOLED. A zdaj prikaže sliko razločljivosti 1080 x 1920 slikovnih točk. Slika je dovolj ostra in barvita za nemoteno uporabo.

Tudi ob močnem soncu se zaslon dobro obnese. Nad zaslonom je na eni strani zvočnika leča sprednje kamere, tako kot pri predhodniku pa se na drugi strani nahaja majhna bliskavica LED. Ob spodnjem robu sta vhoda 3,5 mm za priklop slušalk in vhod microUSB za priklop polnilnika. Tudi tu nov standardni vhod USB-C ni našel svojega mesta.

Pod pokrovom pa ...
Za ta cenovni razred je povsem razumljivo, da so morali pri izdelavi telefona malo varčevati pri nekaterih vgrajenih komponentah. A zakaj so varčevali tako, da niso posodobili čipa Exynos, ki je povsem enak tistemu v lanskem modelu? Ima sicer osemjedrni procesor hitrosti 1,6 GHz in grafično enoto Mali T-830 MP1, ki pa že pri lanskem modelu nista zmogla grafično zahtevnih opravil.

Tokrat pa mora čip poskrbeti za dvakrat več slikovnih točk na zaslonu, zato ni nenavadno, da je telefon pri grafično zahtevnih opravilih (igricah) in tudi pri grafično malo manj zahtevnih opravilih nekoliko počasen. Na mobilni telefon je naložena novejša različica operacijskega sistema Android 7.0., prek katere teče znani Samsungov uporabniški vmesnik UX. Ta je pravzaprav enak kot pri dražjih modelih in ponuja številne nastavitve in prilagoditve.

Samsung je poleg lastnih aplikacij in Googlovega paketa dodal še paket Microsoftovih aplikacij (Office, Skype, OneDrive). Večina Samsungovih in Microsoftovih aplikacij pravzaprav ni naloženih na telefon, gre le za bližnjice do spletnih potralov, od koder je možno te aplikacije sneti. Je pa lepo, da ima uporabnik to možnost.

V osnovi na telefonu ni predvajalnika videoposnetkov, zanje poskrbi kar Galerija, za predvajanje glasbe je na voljo le Google Play Music. Tadva kar spodobno opravita svoje delo, če želite še kakšne posebne nastavitve, pa so tako ali tako na voljo številne namenske aplikacije.

Zvok iz vgrajenega zvočnika, ki je ob strani telefona, je povprečno močen, čeprav razmeroma jasen. Kakovost zvoka se malo poslabša ob uporabi slušalk, kar pa je tako ali tako običajno. Ljubitelji radia boste navdušeni nad vgraditvijo radijskega sprejemnika.

Povprečen fotoaparat
Fotoaparat je glede na predhodnika doživel le manjšo nadgradnjo. Še vedno posname fotografije do 13 MP, a zaslonka tokrat omogoča večji zajem svetlobe. Kakovost fotografij je še vedno povprečna.

Malo boljše so tiste fotografije, ki so posnete ob dovoljšnji svetlobi, pa še tu je treba vklopiti način HDR. So pa presenetljivo zmanjšali intenzivnost barv, kar je bilo pri prejšnjih Samsungovih modelih kar pravilo. Ob slabših svetlobnih pogojih kakovost fotografij občutno pade.

Kamera lahko zajame videoposnetke do razločljivosti 1080p. Posnetki so lepi, z dovolj prikazanimi podrobnostmi, tudi samodejno ostrenje deluje zadovoljivo. Galaxy J7 (2017) ima vgrajen še sekundarni fotoaparat, s katerim je mogoče zajeti sebke do velikosti 13 MP. Ta zelo dobro opravi svoje delo, z vgrajeno bliskavico pa so tudi sebki v slabših svetlobnih razmerah več kot zadovoljivi.

Sklepne misli
Samsung Galaxy J7 (2017) bi bil odlična izbira za povprečnega uporabnika, saj ponuja lepo oblikovan telefon z dobrim zaslonom in zelo dobro baterijo. A tisti, ki uporabljajo telefon za kakšna grafično bolj zahtevna opravila, bodo razočarani, saj se pod lepo prenovljeno zunanjostjo skriva star motor. Za približno 370 evrov, kolikor stane pri nas, je mogoče dobiti mnogo zmogljivejše telefone.

Uporaba modela Samsung Galaxy J7 (2017) na testu:

1 ura brskanja po spletu, pol ure poslušanja glasbe, 1 ura ogledovanja videoposnetkov, 2 uri igranja igric (grafično zahtevne), zajem desetih fotografij najvišje razločljivosti, zajem dvominutnega videoposnetka najvišje razločljivosti, nekaj krajših klicev in sporočil. Telefon je bil ves čas v omrežju LTE (klici, sporočila) in z vklopljeno povezavo WiFi (prenos podatkov).

Čas trajanja baterije na testu: 37 ur.

Vladimir Milovanović
Prijavi napako
Komentarji
Roko_europe
# 17.10.2017 ob 09:33
@katalonec

Sam uporabljam Samsung J5 model 2016 in glede na ceno je kvaliteta zelo solidna. Minili so časi, ko sem dajal za telefone ogromne denarja, a ker mi več kot za namene telefoniranja, prebiranja emailov in surfanja po netu telefon ni potreben, mi ta trenutno po letu uprabe, še vedno zadovoljuje potrebe. Ima se en ogromni plus in sicer snemljivo baterijo in pa poleg micro SD kartice hkratno uporabo dveh SIM kartic , kar je zame bilo kot obvezen pogoj. Sem takrat gledal J7, pa mi je bil prevelik. Zame je okoli 5" ravno prava velikost.
AM
# 17.10.2017 ob 07:37
"Namen je v tem, da strank ne zmedejo z vedno novimi imeni, hkrati pa na ta način dobijo zveste uporabnike telefonov določene serije"

Zelo smiselno !
Roko_europe
# 17.10.2017 ob 10:59
@katalonec

Baterija v mojem J5 je 3100mAh, kar mi pri moji dnevni uporabi okoli 4h pogovora in nenehno uporabo epošte in občasnega brskanja po internetu zadostuje za ves dan in sem po letu uporabe telefona zvečer z batetijo še na nekje na okoli 30%. Fotoaparat je zelo soliden in kvaliteta fotografij ne odstopa dosti od kvalitete na ženinem Iphone 6. Potem, ko sem že zdavnaj prenehal uporabljati Iphone, sem imel nekaj "zmogljivejših" Kitajcev kot npr.Lenovo, THL in Xiaomi, pa moram pritnati, da Samsung kljub slabšim performancam deluje bolj stabilno in ima manj tezav pri uporabi. Moja ocena je, za ne prevelik denar je J5 dosti telefona in zanesljive kvalitete. Zagotovo pa je podobnih telefonov v tem cenovnem razponu veliko, ampak sam nimam z njimi izkušenj.

https://m.gsmarena.com/samsung_galaxy_j5
_2016-review-1443.php
barto_
# 17.10.2017 ob 08:58
Se mi zdi, da je pri Simobilu 8 Eur/mesec ob sklenitvi oz. podaljšanju naročnine.
Katalonec
# 17.10.2017 ob 08:43
@Hijena... Če sta ta dva precenjena ...prosim povej kaj je potem bolje...

Namreč sem v procesu zamenjave telefona... in se odločam med J7 in J5...(če ima kdo kakšen vpogled med tema dvema je to dobrodošlo, sem pregledal tehnične primerjave in zdj vem še manj) po pravici povedano, mi ne dišita ne en ne drug, ampak glede na to da nisem pripravljen dat 500-600 EUR za mobilni telefon, sem obsojen na nek srednji razred.

@Optimist99 - večina ljudi kupuje prek operaterjev, ker se jim porazdeli strošek aparata na mesečno raven. Vsi vemo, da ga preplačaš, vendar večina razmišlja bolje na mesec 15 EUR kot od enkrat 360 EUR.
izo
# 24.01.2018 ob 22:19
Zanimivo pa je opažat, da pri večini turistov iz Koreje, Kitajske itd ne vidiš Samsungov ampak iPhone..

eni ga sestavljajo, drugi jim delajo ekrane..
Highland
# 03.11.2017 ob 15:53
Zanimivo pa je opažat, da pri večini turistov iz Koreje, Kitajske itd ne vidiš Samsungov ampak iPhone..
problem43
# 18.10.2017 ob 10:21
trenutno mislim, da je ena najboljših price/performance opcij sigurno Xiaomi A1. Ker od zadaj stoji Googl z operacijskim sistemom, ne ni to klasičen android, preko katerega potem posamezni proizvajalci dajo svojo bolj ali manj posrečeno preobleko, ampak je čisti android iz projekta Android One! Se pravi hardwear da Xiaomi (ali kdo drug), softwear pa da direktno Google in on potem zagotavlja popravke/nadgradnje tako, da imamo kar se da hitro na voljo vse popravke itd. in nismo prepuščeni na milost in nemilost gigantov kot je Samsung ki s popravki zelo zamujajo prepogosto pa sploh ne nadgradijo teh cenejših mobitelov. Tako, da, če ravno ne kupujete premijskega telefona (S8, mate 9 (oz. 10), note 8,...) potem vsekakor poglejte za Android One telefoni, jih je že kar nekaj na trgu!
simon-rupsi
# 17.10.2017 ob 15:20
Prenovljeni J7 je možno dobiti za 7€ na mesec ob 2 letni vezavi. Daleč od 350€. Naročnine za telefon imamo pa skoraj vsi.
xerces8
# 17.10.2017 ob 13:10
Telefoni v akciji oziroma na vezavo pri operaterju imajo kar ugodno ceno.
Ne čisto vsi, ampak eno so presenetljivo ugodni.
Pač malo cene primerjat pred nakupom.
Katalonec
# 17.10.2017 ob 09:46
@Roko ... super hvala na odgovoru. Tudi mene J7 odbija zaradi velikosti. Prosim samo še informacijo glede baterije in Fotoaparata...
Hijena
# 17.10.2017 ob 09:05
@ Katalonec
# 17.10.2017 ob 08:43

Izberi telefone iz tega cenovnega ranga in jih primerjaj na , kjer imaš tudi teste.
Optimist99
# 17.10.2017 ob 08:10
za ta denar dobis nov S7 preko ebaya. kdor kupuje preko operaterjev, pac placa temu primerno ceno.
gerza
# 17.10.2017 ob 08:49
@Katalonec

Kupi Xiaomi Redmi Note 4 International. Odličen telefon.

https://www.honorbuy.com/1103-xiaomi-redmi-note-4-international-version-64gb-black.html
Hijena
# 17.10.2017 ob 08:36
Samsung je daleč precenjen, podobno kot Apple
2px_orbitala
# 17.10.2017 ob 09:29
Kakor koli. Iphone je veliko lepši od Samsunga. Ni primerjave. Samsungov meni je pa preveč kičast. Nikoli več ne bom imel Samsunga, novejši so, bolj se mi gabijo.
Kazalo