Na testu
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.4 od 20 glasov Ocenite to novico!
Ura je namenjena predvsem mlajšim otrokom (tja do 10 let), ki imajo veliko obšolskih obveznosti ali so preprosto radi zunaj in katerih starši bi radi bili na tekočem, kje se njihov otrok zadržuje. Foto: Vladimir Milovanović
V lični mjahni škatli se nahaja ura iz trpežne gumaste plastike, kabel USB brez polnilnika, a je uporaben katerikoli polnilnik za mobilne telefone ter miniaturen izvijač, s katerim odpremo zadnjo stranico ure, kjer se nahaja reža za kartico micro USB. Foto: Vladimir Milovanović
Ura ima razmeroma velik monokromatski zaslon, na katerem so prikazani čas, datum, stanje baterije, moč GSM signala in čisto na dnu še števec korakov. Foto: Vladimir Milovanović

Dodaj v

Na testu: MyKi Watch - Veliki brat za otroke

Stalen nadzor v obliki modnega dodatka
9. januar 2017 ob 06:18
Ljubljana - MMC RTV SLO

Svet se je od naših otroških dni precej spremenil – tehnologija nam dopušča večjo povezanost in dosegljivost, kar je za rahlo paranoidne starše ali takšne starše, ki imajo radi nadzor, odlično, saj lahko v vsakem trenutku s pomočjo tehnoloških naprav in aplikacij sledijo svojemu otroku.

Hkrati se razvija tudi segment tako imenovane oblačilne oziroma nosljive tehnologije, ki povezuje tehnološke naprave z oblekami ali nosljivimi dodatki (zapestnice, ure). Ena takih simpatičnih naprav je ura MyKi, ki so jo razvili praktično v naši soseščini, v Bolgariji.

Ura je namenjena predvsem mlajšim otrokom (do 10 let), ki imajo veliko obšolskih obveznosti ali so preprosto radi zunaj in katerih starši bi radi bili na tekočem, kje se njihov otrok zadržuje. V lični majhni škatli so ura iz trpežne gumaste plastike, kabel USB brez polnilnika, a je uporaben kateri koli polnilnik za mobilne telefone, in miniaturen izvijač, s katerim odpremo zadnjo stranico ure, kjer je reža za kartico mikro SIM.

Ura ima razmeroma velik monokromatski zaslon, na katerem so prikazani čas, datum, stanje baterije, moč GSM signala in čisto na dnu še števec korakov. Na desni strani so tri tipke, zgornja in spodnja sta namenjeni klicanju oziroma dostopanju do imenika, srednja pa je za vklop/izklop in snemanje govornih sporočil. Na levi strani sta vhod mikro USB za priklop polnilnika in posebna tipka SOS, s katero se opravi klic na označeno številko, hkrati pa se pošlje sporočilo staršem v aplikacijo. Na zadnji strani ure je senzor bližine, ki vsakokrat, ko otrok umakne uro z zapestja, pošlje o tem sporočilo staršem v aplikacijo.

Ura je torej prek mobilnega omrežja vedno povezana s posebno aplikacijo (za Android in iOS), ki si jo starši brezplačno naložijo na svoj telefon in prek katere spremljajo, kaj se z njihovim otrokom dogaja. Prek aplikacije se pravzaprav opravljajo vse nastavitve v uri, saj sama ura ne omogoča nastavitev, le izbiro številk v imeniku.

Z uro po svetu
V uro je vgrajen sprejemnik signalov GPS, ki je ves čas vklopljen. Straši lahko z aplikacijo v vsakem trenutku vedo, kje je njihov otrok, pogledajo pa lahko še, ali se otrok premika in kje vse je bil v določenem časovnem obdobju. Prav tako je mogoče določiti, da aplikacija sporoči, če se otrok premika hitreje od določene hitrosti (da se na primer vozi v kakšnem vozilu) ali če otrok zapusti določeno varno območje, ki se ga določi na zemljevidu. Z aplikacijo je mogoče v vsakem trenutku vzpostaviti klicno povezavo z uro ali poslati govorno sporočilo.

Ker ima ura vgrajen pedometer (števec korakov), lahko starši v aplikaciji spremljajo tudi ta podatek in tako poskrbijo, da se otroci dovolj gibljejo. Pri uri seveda ne sme manjkati budilka, zato je mogoče nastaviti do tri različne budilke. Kot je bilo omenjeno zgoraj, se vse druge nastavitve urejajo prek aplikacije.

Tako starši določijo do pet mobilnih številk, ki jih lahko otrok pokliče oziroma z njih sprejema klice, številko, na katero lahko pošlje SOS-sporočilo, uredi se imenik, določi se tudi, na kakšen način in v katerih primerih naj aplikacija sporoči staršem, kaj se z uro dogaja (SMS-sporočilo, e-sporočilo, običajno obvestilo aplikacije). Uro je mogoče na daljavo tudi izklopiti.

Praktično ali le za nekaj časa
Ura deluje dobro. Je ravno prav zanimiva in barvita, da je všeč mlajšim otrokom, čeprav mojemu sinu ni bila ravno najbolj všeč roza-rumena kombinacija, ki smo jo dobili na test, saj obstajata še rdeče-modra in modro-zelena. Določanje lokacije otroka v aplikaciji poteka prek Google maps, zato je natančnost lokacije odvisna od natančnosti zemljevidov, a je v večini primerov dokaj ustrezna.

Klicanje je enostavno, glas je morda malo tišji oziroma ne tako jasen, kar pa je odvisno tudi od otrokovega glasu. Še najbolj zabavno je pošiljanje posnetih govornih sporočil z ure, ker se otrokom zdi, kot da so tajni agenti, ki prek ure sporočajo centrali, kaj se dogaja. Po drugi strani je pedometer dokaj nezanesljiv in praktično neuporaben, saj je zanimiv le ob prvi uporabi, potem pa vsi pozabijo nanj.

Največja težava te ure je v tem, da se je otroci čez čas naveličajo oziroma jih začne ura motiti in bi jo hitro dali dol, kar pa seveda sproži alarm v aplikaciji. Ura je torej uporabna le toliko časa, kolikor jo ima otrok na roki, kar pomeni, da bi morali starši otrokom zabičati, da ure ne snemajo z roke.

Prav tako je vprašljivo, za katere otroke je ura uporabna, še posebej ob tem, da imajo danes vse mlajši otroci svoje mobilne telefone, ki jih je prav tako mogoče spremljati prek brezplačnih (ali plačljivih) aplikacij, kot so na primer Life360 Family Locator ali My Family GPS Tracker. Če pa upoštevamo še ceno ure, tj. 89 evrov brez SIM-kartice, je praktičnost posebne ure, ki jo lahko starši spremljajo, še manjša.

Vladimir Milovanović
Prijavi napako
Komentarji
smukač
# 09.01.2017 ob 08:22
Jaz sem hodil v malo šolo samostojno, sankal sem kilometer stran od doma z sestro, ki je bila dve leti starejša od mene, od 7 leta naprej pa popolnoma sam hodil po srednje velikem Slovenskem mestu na športna igrišča in trgovine, bazen itd. Kako samostojni pa so otroci danes?
tomy33
# 09.01.2017 ob 07:56
Uporabna vrednost ure je da je nadomestek telefona, brez ostale šare (igric). Tudi možnost da jo otrok razbije je precej manjša kot pri telefonu. Sicer pa teh ur je na tržišču kar nekaj, tudi boljših in pol cenejših od te predstavljene. Omogočajo tudi shrambo več številk, blokado dohodnih klicev med poukom itd... Kar se pa uporabe funkcij nadzora tiče, je pa to stvar vsakega posameznika. Vklopiš ali pa ne.
seven7
# 09.01.2017 ob 07:03
Grozno kaj si starši zaradi lastne nesposobnosti želijo.

Otroka ki bo kot zapornik nadzorovan.

Bolano.
Lluka
# 09.01.2017 ob 08:16
MA ne me farbat. Otroke bomo imel pod nadzorom in kontrolo.... medtem ko sodišča nočejo oz nimajo podlage nikomur, kateri ima hišni pripor, dat zapestnico okol noge.

Skratka... otroke bomo nadzirali, medtem ko kriminalce bomo imel na svobodi..........
eos
# 09.01.2017 ob 06:43
Vse se začne pri vzgoji, torej predvsem starših.
seven7
# 09.01.2017 ob 08:23
Pretiran nadzor otroka - kar gps sledenje je kaže na starševo lastno nesposobnost in zaupanje sebi in vzgoji lastnega otroka.
tanj
# 09.01.2017 ob 09:05
A prozac pride zraven, že v škatli? Al moraš kasneje posebej po recept?
tyhobrahe
# 09.01.2017 ob 07:38
Bolano.
seven7
# 09.01.2017 ob 08:31
Na Ministrstvo za šolstvo smo starši že podali pobudo za prepoved uporabe naprav v vrtcih in šolah, ki omogočajo shranjevanje snemanja zvoka in slike ter tudi le te pošiljanje na daljavo.

Starši ne želimo nadzora naših otrok s strani tretje osebe, ki bi lahko v vrtcu in šoli prisluškovala na daljavo ali poslušala posnetke dogajanj.
seven7
# 09.01.2017 ob 08:24
Policija v nekaterih državah podobne naprave naprave namešča hišnim pripornikom.
mihaj1
# 09.01.2017 ob 10:39
@smukac ko smo mi bili mladi so bili drugacni casi. Je malo bolj riskantno pustit zdaj otroka kot si ti rekel 7 let starega okoli. Pa mi verjemi sem res odprt stars. Mali ce je le mozno je celi dan na ulici, sam kaj ko sosedi svoje otroke imajo za ograjami. 5 let bo star pa ga pustim po ulici, da gre 100 metrov dol do sosedov sam pa me ze vsi gledajo zakaj ne grem zraven. Jaz vidim najvecji problem v tem takoj ko ti otroka vzgajas da je samostojen in da ni vpisan v 5 krozkov do 6 leta in ko se pogovrjas z starsi dobis samo cudne poglede in obsojanje...
seven7
# 09.01.2017 ob 07:54
Ta zapestnica ne varuje pred ugrabitcijo ker jo bo vsak morebitni ugrabitelj odstranil.

Ko bodo to ugotovili paranoični starši, bodo želeli otrokom vstavit podkožne čipe.
smoke4fun
# 09.01.2017 ob 15:35
Za vse, ki se vam zdi takle gadget tako grozno zaporniški, me samo zanima, ali puščate otroke ven brez omejitev, ali jih raje posedete pred TV in računalnik, ker se vam ne da iti z njim ven do igrišča?
313
# 09.01.2017 ob 10:35
Ker ima ura vgrajen pedometer (števec korakov)
Razlaga v oklepaju na mestu.
Milchy70
# 09.01.2017 ob 09:55
Ejej. Bojim se, da nismo več daleč, da bodo novorojenčke kar čipirali ob rojstvu. Srhljivo.
firtoh
# 09.01.2017 ob 09:00
Najboljše kar zapestnico okoli gležnja in vklop zvočnega signala,ko se otrok oddalji 200 m od bajte.Naj se navadi,ker bo to imel,ko bo odrasel,ker služb itak ne bo,kriminal bo edini vir zaslužka
[_azi_]
# 09.01.2017 ob 08:59
Komentarji tipa "bolano", al isti starši pa kupujejo mobilne telefone v 2. razredu (če še ne, pa bo to itak že kmalu). Zato, ker: "jih imajo že vsi".
"Ma sam za poklicat", dobi pa popolnoma sposoben Android telefon, brez omejitev za nalaganje aplikacij itd. (večino staršev niti ne ve, da lahko nastavi omejitve).
seven7
# 09.01.2017 ob 08:24
Ura je tako velika da jo lahko daš otroku okoli pasu ne pa na drobčene rokice.
hexen
# 09.01.2017 ob 19:37
...V uro je vgrajen sprejemnik signalov GPS, ki je ves čas vklopljen. Straši lahko z aplikacijo v vsakem trenutku vedo

Ustrezno napisano, to so straši, ne pa starši!
GDČ. MIČNA
# 09.01.2017 ob 17:49
Oh, Lordy Lord!
Wasabi
# 09.01.2017 ob 10:07
A samo v tej roza-rumeni kombinaciji je ura? Za alternativce pa pasji povodec?;)
janeznovak
# 09.01.2017 ob 07:54
Co bo otrok ugrabljen mu bo verjetno ugrabitelj prvo vzel uro,..
samo.jst
# 10.01.2017 ob 12:11
@Krimsky: saj jih... sicer ne na roki, vendar napravica v žepu je popolnoma isti patent! Pa se samo da jo prostovoljno nosiš, brez nje si ne moreš več predstavljati vsakdanjika in vsake 2-3 leta si pripravljen dati 500+€ za nov, še boljši, še bolj natančen primerek!
tomy33
# 09.01.2017 ob 21:18
GPS pošilja podatke v obliki kode preko SMS sporočil, app pa to pretvori v lokacijo. Zadevo se da v app čisto elegantno izklopit že zato da ne nabija stroškov oziroma jo v primeru nuje vklopit. Tako da tu je neko paničarjenje o stalnem nadzoru odveč. Je pa za otroka vsekakor boljše takšna ura kot pa smart phone. Aja pa časi izpred 50 let so se tudi malo spremenili, telefon je danes vsakdanjik. Razvoj pač gre svojo pot, pravilno ali pa nepravilno bo pa pokazal čas.
simonc27
# 09.01.2017 ob 20:39
Ti otroci, ki bodo nosili te ure, bodo pa svojim otrokom že ob rojstvu dajali v telo vgrajevat GPS sprejemnike in ostalo elektronsko šaro za nadzorovanje.
Alphabet (ali kaj že pač takrat bo) bo pa itak vse te podatke shranjeval v SVOJEM oblaku, za izboljšanje uporabniške izkušnje, kot se temu vedno reče.
hexen
# 09.01.2017 ob 19:44
smoke4fun
# 09.01.2017 ob 15:35
Za vse, ki se vam zdi takle gadget tako grozno zaporniški, me samo zanima, ali puščate otroke ven brez omejitev, ali jih raje posedete pred TV in računalnik, ker se vam ne da iti z njim ven do igrišča?


o kakšni starosti tu govorimo?
el CARTEL
# 09.01.2017 ob 10:44
https://en.wikipedia.org/wiki/Ankle_moni
tor
el CARTEL
# 09.01.2017 ob 10:44

Največja težava te ure je v tem, da se je otroci čez čas naveličajo oziroma jih začne ura motiti in bi jo hitro dali dol


predlagam naslednjo stopnjo,link
Berija2
# 09.01.2017 ob 07:38
Gre za obsesijo staršev. Iz mojih izkušenj bodo 99% teh zapestnic nosili edinci....
Micesar
# 09.01.2017 ob 07:40
Paranoja. Strah pred ugrabitvijo.
maximkarin
# 09.01.2017 ob 12:24
Zivimo v tujini v vecmilijonskem mestu in moja otoka stara 9 in 10 let, uspesno uporabljata podobno uro ze vec kot eno leto.
Zjutraj me ni strah,ko gresta sama dva na metro ali sta prispela do sole.Prav tako popoldan ,ko obiskujeta razlicne krozke.Nisem paranoicen, sem samo skrben stars.
Krimsky
# 09.01.2017 ob 08:16
Kaj pa če bi mi vsi, prostovoljno, nosili take ure?
Bi bil svet zato kaj slabši ali boljši?
~
Seveda ne delam reklame za kaj takega, saj se takoj vidi kolikim se to zdi 'bolano'.
In prvi, ki bo tole prebral, mi bo najbrž odgovoril: »Daj si vgradit čip!«
~
Za razmislek o tem, do kakšnih družbenih sprememb bi to neizogibno pripeljalo, če bi VSI nosili take ure – pa je tole odlično izhodišče ...
Kazalo