Predhodnik tega modela, HTC M9, je bil sprejet z mešanimi občutki, saj so nekatere lastnosti bile odlične, nekatere pa malo slabše (predvsem zaslon, kamera, brez bralnika prstnih odtisov, baterija). Zato pri modelu HTC 10 niso varčevali z ničimer. Foto: MMC RTV SLO
Predhodnik tega modela, HTC M9, je bil sprejet z mešanimi občutki, saj so nekatere lastnosti bile odlične, nekatere pa malo slabše (predvsem zaslon, kamera, brez bralnika prstnih odtisov, baterija). Zato pri modelu HTC 10 niso varčevali z ničimer. Foto: MMC RTV SLO
Fotoaparat
Fotografije so ostre in z malo šuma, le barve so morda malo hladnejše v primerjavi s konkurenco. Foto: MMC
HTC 10
Čeprav so pri HTC-ju že prej v telefone vgrajevali odlične avdionaprave, včasih v povezavi z znanimi izdelovalci drugih glasbenih naprav, so pri modelu HTC 10 to še izboljšali. Foto: MMC RTV SLO
HTC 10
Ljubitelji fotografiranja boste zadovoljni tudi s fotoaparatom. Čeprav vgrajena leča omogoča zajem fotografij do velikosti 12 MP (HTC M9 lahko zajame do 20 MP), so fotografije precej lepše kot pri predhodniku. Foto: MMC RTV SLO
HTC 10
Drugi zvočnik je zdaj premaknjen na spodnji rob ohišja in ni več pod zaslonom. Na ta način je telefon bolje slišen, če je položen na mizo obrnjen na zaslon. Foto: MMC RTV SLO

Z leti je to navdušenje uporabnikov malo upadlo, predvsem zaradi večje konkurence, toda zadnje čase se HTC zopet trudi ponuditi najboljše, kar je na trgu. Model HTC 10 je vsekakor odličen odgovor na številne zahteve sodobnega uporabnika prenosnih telefonov.

Predhodnik tega modela, HTC M9, je bil sprejet z mešanimi občutki, saj so bile nekatere lastnosti odlične, nekatere pa malo slabše (predvsem zaslon, kamera, brez bralnika prstnih odtisov, baterija). Zato pri modelu HTC 10 niso varčevali z ničimer. No, ohišje in sama izdelava telefona so še vedno na visoki kakvostni ravni, kar je za HTC-jeve telefone že tako značilno. HTC 10 je glede na predhodnike milimetrsko zrasel, saj ima vgrajen zaslon velikosti 13,208 cm (5,2 palca, 0,2 palca več kot predhodnik) po diagonali in lahko prikaže sliko velikosti 1440 x 2560 slikovnih točk, torej za četrtino več kot predhodniki. Slika je zelo ostra, odlična pod vsemi koti, le na močni sončni svetlobi je zaslon slabo viden, tudi v primerjavi s konkurenco.

Ohišje je, kot se spodobi, narejeno iz kovine, bralnik prstnih odtisov pa se skriva pod kapacitativno tipko »domov« pod zaslonom. Drugi zvočnik je zdaj premaknjen na spodnji rob ohišja in ni več pod zaslonom. Tako je telefon bolje slišen, če je položen na mizo obrnjen na zaslon. To je dobra pogruntavščina, saj je zvok telefona drugače razmeroma tih. Poleg reže drugega zvočnika je vhod USB-C, zato je paketu priložen namenski polnilnik baterije s tem priključkom. Čeprav telefon ni bistveno večji od svojih predhodnikov, pa se zdi nekoliko težji in morda bolj robusten. A zaradi tega dobro leži v roki med uporabo. Na levem in na desnem robu ohišja sta reži za kartice microSD (levo) in nano SIM (desno) pod pokrovčkoma, ki ju je treba odpreti s priloženo iglo, pa čeprav telefon ni odporen proti prahu in vodi.

Polnilnik baterije omogoča hitro polnjenje in na testu smo ugotovili, da je mogoče baterijo napolniti do polovice v dobre pol ure, kar je odlična novica za tiste, ki se jim vedno mudi. Baterija zmogljivosti 3000 mAh se je na testu dobro odrezala. Pri uporabi, opisani na koncu članka, je baterija zmogla 35 ur. Najbolje se je baterija obnesla pri igranju zahtevnih iger in pogovorih, malo slabše pa pri brskanju po spletu in ogledovanju videoposnetkov.

Jasno in glasno
Čeprav so pri HTC-ju že prej v telefone vgrajevali odlične avdionaprave, včasih v povezavi z znanimi izdelovalci drugih glasbenih naprav, so pri modelu HTC 10 to še izboljšali. Nastavitev BoomSound ponuja izjemno zvočno izkušnjo, saj je zvok najboljši, kar smo jih slišali na mobilnih telefonih do zdaj. Kakovost zvoka tudi prek slušalk praktično ne pade, tako da je poslušanje glasbe na tem telefonu zelo prijetno doživetje. Od dveh zvočnikov je spodnji namenjen predvajanju nižjih tonov, zgornji pa višjih. Pri vsakem predvajanju glasbe je mogoče takoj izbrati način zvoka, in sicer dvoranski (Theater) ali glasbeni (Music) način. Prvi je primerna izbira pri predvajanju videoposnetkov ali pri igranju iger, drugi pa seveda pri predvajanju glasbe.

Ljubitelji fotografiranja boste zadovoljni tudi s fotoaparatom. Čeprav vgrajena leča omogoča zajem fotografij do velikosti 12 MP (HTC M9 lahko zajame do 20 MP), so fotografije precej lepše kot pri predhodniku zaradi vgrajenega laserskega ostrenja, optične stabilizacije slike in boljše zaslonke (f/1.8). Fotografije so ostre in z malo šuma, le barve so morda malo hladnejše v primerjavi s konkurenco. Prav tako so fotografije v slabših svetlobnih razmerah malo slabše, predvsem zaradi ne tako močne bliskavice ter dejstva, da lasersko ostrenje deluje na razmeroma kratke razdalje. Za tiste, ki želijo sami nastavljati nastavitve fotoaparata, je tu način Pro s številnimi nastavitvami (belina, ISO, čas odprtosti zaslonke ipd.), kjer je mogoče zajemati fotografije v načinu RAW ali pa JPG. Zelo dobro se obnese tudi zajem videoposnetkov. Kamera omogoča snemanje videoposnetkov kakovosti 720 p, 1080 p in 4 K (2160 p) pri 30 sličicah na sekundo. Videoposnetki so zaradi optične stabilizacije slike in zelo dobre programske opreme odlični, polni podrobnosti, a zajemanje videoposnetkov najvišje razločljivosti je kar hud napor za procesorje in baterijo.

Razveseljivo je tudi to, da so pri HTC-ju poenostavili njihov uporabniški vmesnik SenseUI glede na osnovno različico Androida. Telefon zato deluje hitro in brez nepotrebnih aplikacij, ki tako rade zasedejo delovni pomnilnik. So pa nekatere manjše nenavadnosti v primerjavi s konkurenčnimi telefoni. Pri zaklenjenem zaslonu in pojavitvi obvestila ni mogoče neposredno dostopati do aplikacije, na katero se obvestilo nanaša, z dotikom zaslona in potem potegom, ampak je treba dvakrat pritisniti na zaslon in šele potem odkleniti zaslon. Prav tako ni mogoče takoj vklopiti kamere pri zaklenjenem zaslonu s pritiskom na gumb za zajem slike, ampak je treba vklopiti kamero s potegom po ikoni fotoaparata na zaklenjenem zaslonu. Tudi BlinkFeed, nekakšna novičarska aplikacija, še vedno zaseda enega izmed namizij.

Sklepne misli
HTC 10 je odličen telefon, ki ponuja praktično vse, kar sodoben uporabnik potrebuje: odličen fotoaparat, odlične zvoke, hitro delovanje in razmeroma dobro baterijo, vse to v odlično narejenem in trpežnem ohišju. Telefon se tako vsekakor uvršča v sam vrh ponudbe. Škoda le, da je cena prav tako vrhunska. Mnogi med nami namreč niti ne zaslužijo 760 evrov na mesec, kolikor stane telefon v prosti prodaji pri nas.

Uporaba modela HTC 10 na testu:
1 ura brskanja po spletu, pol ure poslušanja glasbe, 1 ura ogledovanja videoposnetkov, 2 uri igranja igric (grafično zelo zahtevne), zajem desetih fotografij najvišje razločljivosti, zajem 1-minutnega videoposnetka najvišje razločljivosti, nekaj krajših klicev in sporočil. Telefon je bil ves čas v omrežju LTE in z vklopljeno povezavo WiFi.

Čas trajanja baterije na testu: 35 ur