Čeprav se zdi, da nam o Luni ni treba vedeti nič, znanstveniki menijo, da skriva prenekatere odgovore. Foto: EPA
Čeprav se zdi, da nam o Luni ni treba vedeti nič, znanstveniki menijo, da skriva prenekatere odgovore. Foto: EPA

Skupina je prepričana, da lahko v desetih letih zberejo dovolj denarja za načrt, izdelavo in izstrelitev plovila, ki bo ne le pristalo na Luni, temveč tudi zavrtalo globoko v njeno površino in začelo zbirati vzorce, poroča The Telegraph. To bi znanstvenikom pomagalo pridobiti pomembne podatke o evoluciji našega sončnega sistema.

Prav tako želijo zakopati časovno kapsulo, ki bi vsebovala podrobnosti in DNK vseh denarnih darovalcev ter arhiv zemeljske zgodovine. V končnem stadiju pa bo misija tudi presodila izvedljivost stalnega človeškega oporišča na Luninem južnem tečaju.

Lunarna odprava ena, kakor se uradno imenuje, že ima podporo nekaterih uglednih astronomov in astrofizikov iz cele Velike Britanije ter tudi politično podporo. Za začetek mora misija zbrati okoli 750 milijonov evrov, za izvedbo celotne odprave pa potrebujejo še dodatnih 3,7 milijarde evrov.

"Vlade čedalje težje financirajo raziskovanje vesolja, s katerim se prizadeva samo povečevati človeško znanje in razumevanja, in ne le pridobivati komercialne dobičke. Lunarna misija ena bo velika pridobitev za razumevanje izvora našega planeta in Lune in bo navdihnila generacijo, da se nauči več o vesolju, znanosti in inženirstvu. Prav tako kakor je mojo generacijo navdihnil pristanek Apolla na Luni," je cilje projekta razložil njegov oče David Iron, nekdanji inženir britanske kraljeve mornarice in veteran 150 tehnoloških in vesoljskih projektov.

Ekipa zdaj upa, da bodo do leta 2017 postavili končne datume za izstrelitev in končne stroške odprave, leta 2018 pa bodo začeli načrtovati vesoljsko plovilo. Do leta 2021 naj bi bilo plovilo končano, naslednji dve leti se bo predvidoma izvajalo njegovo testiranje, leta 2024 pa naj bi prišlo do izstrelitve.