Nasin robot je na Marsu pristal avgusta lani. Foto: EPA
Nasin robot je na Marsu pristal avgusta lani. Foto: EPA

"Ključno vprašanje te misije je, ali je Mars lahko omogočal okolje, primerno za življenje. Zdaj vemo, da je odgovor da," je sporočil glavni Nasin strokovnjak v programu za raziskovanje Marsa Michael Meyer.

Radovednost je z desetimi znanstvenimi instrumenti doslej najnaprednejši robot, ki jih je človeštvo poslalo na kakšen drug planet. Glavni nalogi raziskovalnega robota sta preučitev sestave tal rdečega planeta in iskanje fizičnih dokazov, ali je na Marsu kdaj obstajalo življenje.

Vzorec, ki ga je izvrtal iz sedimentne kamnine, je pokazal na vsebnost mineralov, sulfatnih mineralov in drugih kemičnih spojin. Znanstveniki so na podlagi tega vzorca odkrili, da je voda, ki je pomagala oblikovati to kamnino, imela sorazmerno nevtralen pH. To pomeni, da okolje ni bilo ekstremno slano, preveč kislo ali oksidacijsko.

"Našli smo okolje, primerno za življenje, in verjetno bi lahko, če bi bili tam, to vodo tudi pili," je opisal John Grotzinger s Kalifornijskega tehnološkega inštituta (CIT), ki sodeluje pri projektu Curiosity.

Okolje na Marsu bi tako zagotovo lahko omogočalo življenje mikrobov. "Vsi smo zelo navdušeni," je še dodal Grotzniger.