Delo državnega zbora bo z novim portalom preglednejše in enostavnejše za uporabnike, zatrjujejo. Foto: BoBo
Delo državnega zbora bo z novim portalom preglednejše in enostavnejše za uporabnike, zatrjujejo. Foto: BoBo
Poslanci
Vsak poslanec bo imel na portalu svojo "osebno izkaznico", javnost pa bo imela vpogled tudi v vsa glasovanja in kako je določeni poslanec pri kateri stvari glasoval. Foto: MMC RTV SLO

Poslanstvo portala DZ-ja je: "Objektivno, stvarno, hitro, odprto in samostojno obveščanje javnosti, zagotavljanje preglednosti dela DZ-ja in omogočanje neposrednega sporazumevanja z javnostmi."

Generalna sekretarka DZ-ja Mojca Prelesnik je povedala, da bodo v štirih letih za tri načrtovane faze projekta celovite prenove portala namenili 196.000 evrov. Do zdaj so za raziskavo, analizo in izhodišča za prenovo namenili 12.000 evrov, za tehnološko konsolidacijo pa 66.000 evrov, dodala je, da so bili izvajalci prenove izbrani na podlagi javnega naročila.

Spletni portal DZ-ja lahko obiščete tukaj.

Spletno mesto je po njenih besedah strankarsko neopredeljeno in zagotavlja "dinamične, sveže, točne in obsežne informacije, je razumljivo, enostavno, prijazno za uporabnike in dostopno za vse," obenem pa omogoča informiranje in obveščanje ciljnih javnosti o državnem zboru in daje možnost interaktivnega komuniciranja z uporabniki.

Portal je namenjen splošni javnosti, zaposlenim v DZ-ju, javni upravi, tuji javnosti, prav tako pa posameznim interesnim skupinam, političnim analitikom in strokovnjakom še poudari Prelesnikova.

"Večja preglednost in razširjene vsebine"
Najpomembnejše izboljšave pri obveščanju o samem dogajanju v DZ-ju so po mnenju Boruta Peršolje iz službe za odnose z javnostmi DZ-ja vidne že na naslovnici portala. Med drugim je rubrika Danes v državnem zboru razširjena na celotno dnevno dogajanje, prav tako je razširjena možnost iskanja po koledarju, ki po novem omogoča iskanje tudi za nazaj, izpostavil pa je še navigacijo s spuščenimi meniji, ki omogoča večjo preglednost in hitrejše iskanje po posameznih rubrikah.

"Omogočen dostop z različnih naprav"
Bojan Verbič
(Oddelek za razvoj informacijskega sistema DZ-ja) je pojasnil, da je portal novo delovno okolje, ki je opredeljen kot strateška rešitev in nova strateška platforma za aplikativno podporo procesom DZ-ja.

Zatrdil je, da novi portal omogoča enoten pogled z različnih naprav, (računalnik, tablični računalnik, telefon ...). "Portal omogoča uporabo različnih industrijskih in poslovnih rešitev v spletnem okolju in s tem vključitev različnih spletnih aplikacij v enovito delovno okolje. Za delovanje uporablja standardne industrijske rešitve (JAVA, portleti, ..) zato je razvoj aplikacij cenejši kot v primeru uporabe zaprtih tehnoloških rešitev," ugotavlja Verbič.