Rastlina Montsechia vidalii, ki spominja na navadnega rogolista, je bila precej pogosta v rekah severne in centralne Španije. Foto: Bernard Gomez/PNAS
Rastlina Montsechia vidalii, ki spominja na navadnega rogolista, je bila precej pogosta v rekah severne in centralne Španije. Foto: Bernard Gomez/PNAS

Fosile omenjene rastline so v Španiji našli že pred 100 leti, vendar so jih podrobno preučili šele pred kratkim na univerzi v Indiani. Ugotovili so, da gre za 130 milijonov staro vodno rastlino iz časa krede, ki si je zemljo delila z dinozavri. Precej pogosta je bila v rekah centralne in severne Španije, kjer so fosile tudi odkrili. Do zdaj je za najstarejšo rastlino veljala 125 milijonov let stara vodna rastlina Archaefructus sinensis, fosil katere so odkrili na Kitajskem, a znanstveniki menijo, da je Montsechia vidalii, kot so poimenovali vodno rastlino iz Španije, starejša.

Preučili več kot tisoč fosilov
"Odkritje postavlja pomembna vprašanja o evoluciji rastlin pa tudi o njihovi vlogi v evoluciji drugih rastlin in živali," je povedal paleobotanik in specialist za anatomijo in morfologijo kritosemenk David Dilcher iz univerze v Indiani. "Neznank je še veliko. Še vedno ostaja vprašanja, kako je nekaj zgodnjih vrst povzročilo vzpon lepih in raznolikih rastlin, ki rastejo po celem planetu," je povedal. Pod vodstvom Dilcherja so preučili več kot tisoč fosilov in ugotovili, da rastlina nima korenin in cvetnih listov.

Najbolj je podobna navadnemu rogolistu, prav tako vodni rastlini, ki jo danes pogosto srečamo v jezerih in ribnikih, služi pa tudi kot dekoracija v akvarijih.

Alternativne oblike opraševanja?
Kot so ugotovili znanstveniki, bi odkritje lahko rešilo tudi problem opraševanja, ki se je pojavil zaradi upada čebelje populacije, poroča The Guardian. V kredi namreč živali pri opraševanju niso igrale nobene vloge, zato predvidevajo, da je rastlina semena odvrgla neposredno v vodo, kjer so odplavala in oplodila drugo rastlino. "Ta rastlina nam lahko pokaže, kako se je vse začelo. Če bi vedeli več o njihovi evoluciji, bi lahko odkrili tudi alternativne oblike opraševanja," je še dodal Dilcher.