Nov planet v ozvezdju Phoenix je desetkrat večji od največjega planeta našega osončja, Jupitra. Foto: www.wikipedia.org
Nov planet v ozvezdju Phoenix je desetkrat večji od največjega planeta našega osončja, Jupitra. Foto: www.wikipedia.org

Planet WASP-18b je od Zemlje oddaljen okoli 325 svetlobnih let, hkrati pa je tako blizu svoje zvezde, da na njej povzroča plimovanje njene plazme.

Planet je odkrila ekipa astronomov, ki se posebej ukvarja z iskanjem planetov. Imenujejo se "Wide angle search for planets" in s kratico svojega imena so poimenovali zvezdo in planet: WASP-18 in WASP-18b.

Astronomi so do zdaj odkrili 370 planetov zunaj našega sončnega sistema. Velikana WASP-18b niso odkrili s teleskopom, ampak zaradi sence na zvezdi, ko je planet prišel med zvezdo in Zemljo.

Na površini 2.100 stopinj Celzija
Planet WASP-18b je le 2,2 milijona kilometrov daleč od svoje zvezde, zaradi česar na njej sproža plimovanje njene plazme in celo spreminja njeno obliko sonca. Učinek naj bi bil podoben, kot ga ima Luna na plimovanje morja na Zemlji.

Planet so poimenovali tudi "samomorilski", ker naj bi zaradi bližine "kmalu", to je že čez milijon let, zgrmel v svojo zvezdo. Planet je od nje oddaljen le eno petdesetino razdalje med Zemljo in Soncem, temperatura na njegovi površini pa naj bi znašala okoli 2.100 stopinj Celzija.