Knjigo Hermana Potočnika Noordunga so v Nasi prevedli pred 13 leti. Foto: Noordung.Vesolje.net
Knjigo Hermana Potočnika Noordunga so v Nasi prevedli pred 13 leti. Foto: Noordung.Vesolje.net
Bivalno kolo
Noordung je v knjigi Problem vožnje po vesolju opisal načrt za prodor v vesolje in vesoljsko postajo s posadko, ki jo je postavil v geostacionarno orbito. Foto: Noordung.Vesolje.net


Simpozij je sovpadel s 80-letnico izdaje njegove knjige Problem vožnje po vesolju, v kateri je Potočnik opisal načrt za prodor v vesolje in vesoljsko postajo s posadko, ki jo je postavil v geostacionarno orbito. Omenjal je tudi prihodnost jedrske energije in fotonskih pogonov v času, ko so bile glavno prevozno sredstvo konjske vprege. Potočnika pa dobro poznajo tudi v Nasi, kjer so njegovo knjigo v angleščino prevedli pred 13 leti.

Vesoljski znanstvenik in pisec vizionarskih knjig o astronavtiki in tehnični svetovalec pri filmu Stanleyja Kubricka Odiseja 2001, Frederick Ordway, pa je o Potočniku Noordungu dejal, da je bil prvi, ki si je jasno predstavljal, kaj je mogoče narediti na vesoljski postaji, kako je mogoče z nje opazovati površje Zemlje, vremenske pojave in celo vojaške dejavnosti.

Na simpoziju tudi Sunita Williams in Dušan Petrač
Simpozija se je udeležila tudi astronavtka slovenskega rodu Sunita Williams. 43-letnica je na mednarodni vesoljski postaji preživela 195 dni, s štirimi vesoljskimi sprehodi pa je med astronavtkami postavila rekord. O svojem bivanju v vesolju je dejal, da je bilo precej delavno. Bili so električarji, vodovodarji, premikali so velike kose opreme, sestavljali postajo, napeljevali električne kable in pripravljali postajo za montažo novih modulov.

Okrogle mize na simpoziju se je udeležil tudi slovenski fizik Dušan Petrač, ki je postal eden vodilnih znanstvenikov v Nasi. Nasa je po njegovi zaslugi prihranila milijarde dolarjev v programu infrardečih astronomskih satelitov, saj je opozoril na problem in izračunal pravilno temperaturo za delovanje satelitskih infrardečih detektorjev, ki bi brez tega propadli. Petrač je dejal, da so možnosti vesoljskega raziskovanja neizmerne, če se človeštvo za to odloči in začne v ta namen porabljati sredstva.

Predstava o Noordungu vsakih 10 let
Ob tej priložnosti so v prostorih slovenskega veleposlaništva v ZDA odprli tudi razstavo o Noordungu "8008 Problem potovanj v vesolje", ki so jo pripravili Dunja Zupančič, Miha Turšič in Dragan Živadinov. Razstava tematsko obravnava znanstveno delo Hermana Potočnika Noordunga in ponuja strukturni okvir za avantgardno predstavo "50 let predstave/Noordung: 1995-2045, ki jo vsakih deset let izvajajo isti izvajalci ob istem času. Zadnja predstava bo leta 2045, ko bo Živadinov v zemeljsko krožnico poslal 14 umbotov (tehnoloških nadomestkov pokojnih izvajalcev). Predstavo bodo izvedli v soboto v galeriji Numark v Washingtonu.