Facebook in zlasti njegove varnostne pomankljivosti zbujajo skrb pri varnostnih organih. Foto: MMC RTV SLO
Facebook in zlasti njegove varnostne pomankljivosti zbujajo skrb pri varnostnih organih. Foto: MMC RTV SLO

Center za izkoriščanje otrok in spletno zaščito (Ceop) že dalj časa kritizira Facebook, ker nima na vsaki strani "gumbov za alarm".
Ceopov direktor Jim Gamble je dejal, da gre za nujno zadevo, potem ko je neki moški umoril najstnico, ki jo je spoznal prek te spletne strani. 17-letno angleško dijakinjo Ashleigh Hall je lani oktobra 33-letni Peter Chapman posilil in zadušil, potem ko je ona privolila v srečanje v živo.

Od besed do dejanj
Pri Facebooku zatrjujejo, da jemljejo zadevo zelo resno, in so srečanje pozdravili. Po štiriurnih pogovorih je Gamble dejal, da je FB "majhen korak oddaljen od tega, da ravna pravilno", a da ni takoj privolil v njegove zahteve.
"Nedvomno gledajo na to, kako bi izboljšali svoje stališče glede varnosti otrok, in to priznavamo. Zdaj čakam, da bodo besede spremenili v dejanja," je dejal Gamble. "Po našem mnenju so strokovnjaki za ustvarjenje fantastičnega spletnega okolja, a niso strokovnjaki za uveljavljanje zakona, moč svaril in pomirjenje, ki ga prinese staršem."

Peticijo za dodatek gumba za alarm so podpisali policijski načelniki iz vse Velike Britanije.
Številne pritožbe čez FB
Facebook sprva na svojih glavnih straneh ni želel namestiti gumba za alarm, s katerim bi uporabniki lahko prijavljali osumljene pedofile, temveč je nameraval samo nadgraditi svoj že obstoječi sistem s povezavami na strani organizacij kot Ceop.
Prejšnji teden je Gamble sporočil, da je agencija samo v prvih treh mesecih leta prejela 252 pritožb zaradi Facebooka - od tega 40 odstotkov zaradi potencialnega nadlegovanja otrok.
Omenjeni gumb za paniko že uporabljajo druga socialna medmrežja, med njimi tudi v Veliki Britaniji priljubljeni Bebo. Klik na gumb vas popelje na stran z napotki, kako ravnati s spletnim nadlegovanjem, z vdiranjem, virusi, sumljivim materialom in ob neprimernem spolnem obnašanju.