Dr. Sergio Canavero je prepričan, da je napočil čas, da se izvede tudi presaditev glave. Foto: Reuters
Dr. Sergio Canavero je prepričan, da je napočil čas, da se izvede tudi presaditev glave. Foto: Reuters

Spiridonov pravi, da se mu zdi prav tako kontroverzna operacija "zelo, zelo strašljiva, a tudi zelo zanimiva". Operacijo bo izvedel dr. Sergio Canavero, katerega optimistični načrt je bil deležen nemalo skepticizma. A Spiridonov, ki trpi za redko genetsko boleznijo, mišično atrofijo Werdnig-Hoffman, pri kateri mišice počasi odmirajo, pravi, da se je pripravljen podvreči tvegani operaciji, da bi si dal priložnost živeti v zdravem telesu.

"Me je strah? Seveda me je. Ampak ni samo zelo strašljivo, ampak tudi zelo zanimivo," je za MailOnline povedal Spiridonov, ki živi v ruskem mestu Vladimir. "Ampak morate razumeti, da nimam prav veliko izbire. Če ne zagrabim te priložnosti, bo moja usoda zelo žalostna. Vsako leto je moje stanje slabše."

Spiridonov je povedal, da je z dr. Canaverom govoril prek Skypa, da pa se še nista srečala. Rusa so izbrali iz skupine kandidatov, ki so se javili Canaveru in izrazili pripravljenost, da na njih izvede pionirsko operacijo.

Postopek izvedli na opici
Stroka je bila sicer zelo skeptična nad Italijanovo napovedjo, da bi postopek lahko izvedel že v naslednjih dveh letih. Po mnenju številnih njegovih kolegov ni velike verjetnosti, da bodo operacijo sploh izvedli, ob tem pa so še poudarili, da tudi če bi bila operacija uspešna, se je ne bi uporabljalo na ljudeh, ki si preprosto želijo zamenjati bolehno ali pešajoče telo. Nekateri so Canavera celo primerjali s Frankensteinom.

Presaditev glave naj bi delovala tako, da bi vzeli glavo osebe, ki trpi za degenerativno boleznijo, in jo presadili na telo možgansko mrtvega pacienta, ki pa ima še vedno delujoče telo. Postopek bi bil podoben kot pri presajanju organov, a bi bil odvisen od darovalčeve družine, ki bi morala podariti celotno pacientovo telo, ne le njegove organe.

Postopek so že izvedli na opici leta 1970, a kirurgi takrat niso presadili hrbtenjače, tako da se opica ni mogla premikati in je živela le devet dni. Poginila je, ko je imunski sistem telesa zavrnil glavo. Postopka nikdar niso preizkušali na ljudeh, a Canavero trdi, da imajo zdaj na voljo vso potrebno znanost in tehnologijo ter je revolucionarna presaditev mogoča.