Znanost in tehnologija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.7 od 70 glasov Ocenite to novico!
Esa pristajalnik
Evropski koncept pristajalnika Lunar lander. Nekatere ključne tehnologije bodo - če bodo ministri Ese to "blagoslovili" - uporabili na ruskem pristajalniku. Foto: ESA
Chandrayaan-1
Mapiranje Luninega površja z vidika sestave, kot ga je opravil indijski satelit Chandrayaan-1. Foto: ISRO/NASA/JPL-Caltech/Brown Univ./USGS
Pristajalnik
Pristajalnik bo natančno analiziral okolico in nazaj pošiljal podatke, ki bodo uporabni pri morebitni vzpostavitvi kolonije. Foto: Esa
Bigelow Aerospace
Habitati podjetja Bigelow Aerospace. Podobne namerava v roku desetih let postaviti na Luni. Foto: (NASA/Bill Ingalls

Dodaj v

Prvi korak do kolonije na Luni: Rusija in Evropa skupaj

Esa sodelovanja še ni dokončno potrdila
17. oktober 2015 ob 15:49,
zadnji poseg: 17. oktober 2015 ob 17:08
Ljubljana - MMC RTV SLO

Roscosmos in Esa bosta sodelovala pri odpravi Luna 27. Na večno temni južni pol Meseca bosta poslala robota, ki bo preveril razmere za naselitev in preizkusil nekatere pomembne tehnologije.

Misijo bo vodila ruska agencija Roscosmos, Esa pa bo prispevala znanje in nekatere tehnološke rešitve, piše v dokumentih, ki jih je ekskluzivno pridobil britanski BBC.

Luna 27 bo pristajalnik, ki ga bosta sili v predvidoma čez pet let poslali na posebno področje Meseca. Na tisto zaplato južnega pola, ki je v večni temi in večnem skrajnem mrazu.

Zanima jih namreč led, ki je tam v velikih količinah. Prisotnost je dokazalo malo "bombardiranje" iz orbite Lune, ki ga je ameriška Nasa izvedla leta 2009. V dvignjenem prašnatem oblaku so našli velike količine vode. Drugod po površju Meseca ledu ni najti, saj ga odstranjujeta sončno sevanje in manko atmosfere, na temačnem južnem polu pa ga je polno.

Pot do kolonije
Led je ključen za Evropsko vesoljsko agencijo. Njen generalni direktor Johann-Dietrich Wörner je namreč maja letos razkril, da je postavitev prve stalne naselbine na Luni ena izmed njegovih želja. Led bi kolonistom zagotovil tri eksistencialne surovine. Najprej seveda vodo za pitje. Molekulo vode (H2O) se nadalje lahko razbije na kisik za dihanje in na vodik. Ta je lahko koristen tako za lokalni vir energije, denimo ogrevanja, pa še za pogonsko gorivo.

Pristajalnik bo preveril, koliko ledu je dejansko tam, na kraju samem. Poprej omenjene meritve je namreč Nasa izvedla iz orbite s spektrometrom, kar je manj zanesljivo. Iskal bo tudi nekatere druge materiale in minerale, ki bi lahko bili koristni za morebitno 3D-tiskanje, poroča BBC. Esa je namreč v sodelovanju z nekim arhitekturnim birojem razvila in pred leti predstavila koncept habitata, katerega vrhnjo, zaščitno plast bi izdelali kar na kraju samem.

Lokacija je za morebitno kolonizacijo primerna tudi zato, ker so v bližini vzpetine, ki so stalno s Soncem obsijane, kot nalašč za pridobivanje električne energije.

Mesec kot oporišče
Moskovski Institut za vesoljske raziskave navaja, da naj bi Esa za Luno 27 priskrbela znanstvena instrumenta: vrtalnik za kot beton trda zaledenela tla in napravo za analizo vzorcev. Podobno kot Philae na kometu 67P, s katerim Esa še vedno poskuša vzpostaviti stik. Esa poleg tega razvija nov pristajalni sistem, ki naj bi dejavno, med samim postopkom, preverjal površje pod njim in koristil lasersko usmerjanje. Tudi to naj bi bil evropski prispevek k projektu.

BBC v pojasnilu ruskih motivov za kolaboracijo navaja enega ključnih znanstvenikov inštituta, Igorja Mitrofanova. Ta pravi, da bo Mesec v 21. stoletju postal poglavitno oporišče človeštva pri odpravah dlje v vesolje, in Rusija tega vlaka ne sme zamuditi. A v nasprotju z vesoljsko tekmo v času hladne vojne, ki je tekla rivalsko, bo nova doba v znamenju sodelovanja.

Tudi Wörner je marca poudarjal, da želi Esa (pravzaprav za zdaj on kot generalni direktor, saj morajo projekti skozi ustrezne odločevalske organe) kolonijo graditi v okviru mednarodnega podviga, ne izolirano. Po pisanju BBC-ja morajo sodelovanje potrditi ministri članic Ese na srečanju prihodnje leto, a podpora naj bi bila v pri "ključni hierarhiji" zagotovljena.

Misija bo pomembna tudi z znanstvenega vidika, saj utegne kaj več povedati tudi o izvoru vode na Luni (je enaka kot na Zemlji?) ter o nastanku tega nebesnega telesa.

Rudarsko oporišče
Dolgoročno bo Mesec pomemben zaradi rudarjenja surovin iz vesolja. Seveda, ko bo to postalo ekonomsko smiselno - za zdaj je daleč od tega, pa tudi tehnološka podlaga manjka. A kot kažejo spektralne analize, je na Zemljinem naravnem satelitu polno helija-3, ki je iskan za tehnologijo prihodnosti, jedrsko fuzijo, in zelo drag. Vse to odpira zapletena pravna vprašanja: čigava je Luna in kako je sploh z lastništvom v vesolju.

Porajajoče se zanimanje za Mesec
Po misijah Apollo, ki so se končale leta 1972, več desetletij nobena vesoljska sila ni želela več na Luno, tudi zaradi ogromnih stroškov, pa tudi zaradi dejstva, da je "trofeja" v vesoljski tekmi že dobila lastnika. Zadnji (uspešni) ruski poskus sega v leto 1976, ko je Luna 24 nazaj prinesla vzorce sive prsti. Skoraj 40 let je bilo treba, da je spet kakšna država plovilo poslala do Lune in nazaj. To je lani storila Kitajska s Čang'e 5-T1 oziroma sondo Šjaofej (Mali letalec), še malo predtem pa preizkusila svoje zmogljivosti z malim roverjem Žadasti zajec. Leta 2025 hočejo Kitajci na sivih prostranstvih pustiti tudi prvi pravi odtis astronavtskega škornja, leto poprej Esa.

Tudi druge države in nekateri zasebniki imajo v načrtu večje odprave. Še letos namerava Astrobotic Technology v okviru Googlovega natečaja, vrednega 30 milijonov dolarjev, pristati na trdni površini Lune. Leta 2017 namerava Indija proti sivi krogli poslati celoten paket: satelit, pristajalni modul ter lunarni rover Chandrayaan-2. Nasa veliko stavi na svojo kapsulo Orion v razvoju, ki naj bi leta 2019 s človeško posadko prvič po desetletjih večkrat obkrožila Luno. Poleg tega kani agencija v okviru naslednjega velikega skoka (pot na Mars) Luni pripeljali lastno luno, nov naravni satelit v obliki nekajdesetmetrskega asteroida.

Eso pa utegne pri gradnji dejanske kolonije prehiteti zasebno ameriško podjetje Bigelow Aerospace, ki proizvaja lahke habitate.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
Hijena
# 17.10.2015 ob 15:56
Bravo!
To je korak v pravo smer, ker NASA niti v orbito ne more

P.S. Ko bodo gor, lahko preverijo če je (še) USA zastava gor
JanezNovak
# 17.10.2015 ob 16:07
@Komisar

Slovenija je letos začela pogajanja z ESO in bo verjetno enkrat naslednje leto postala članica.
JanezNovak
# 17.10.2015 ob 16:00
Mislim da je novica v napačni kategoriji. Morala bi biti v "znanost in tehnologija", ne pa v "Slovenija".

Sicer pa hvala g. Masten za še en kvaliteten članek.
mr polh
# 17.10.2015 ob 20:29
Odlična novica, vse kar povezuje in spodbuja razvoj je prava pot.
Bivši uporabnik
# 18.10.2015 ob 15:18
Vsakoršna novica o znanstvenem in gospodarskem sodelovanju Rusije in ostanka Evrope je v tem trenutku zelo pozitivna in dobrodošla.
REsnica
# 17.10.2015 ob 23:05
Ramus
Prijavi neprimerno vsebino "Prvi korak do kolonije na Luni: "
Le kdo bi hotel v kolonijo na luno,.
..


še ramus ni več tisto kar je bil... noče biti bližji bogu stvarniku....
1984
# 17.10.2015 ob 18:27
Če slučajno ESA in Rusi na luni odkrijejo nafto imam občutek da bo Luna takoj in to nujno potrebovala malo demokracije.
Mefisto
# 17.10.2015 ob 18:10
A bi lahko teoretiki zarot pustili te članke o znanosti pri miru?
Lobo
# 17.10.2015 ob 17:57
Le kdo bi hotel v kolonijo na luno,...

jaz
Samo Zakes
# 18.10.2015 ob 09:48
Prvi korak do kolonije na Luni: Rusija in Evropa skupaj

Enaka kombinacija bi bila lahko tudi prvi korak do miru v marsikateri regiji...
luxmundi
# 18.10.2015 ob 15:18
Dejstvo je, da je prav raziskovanje vesolja še ena edinih skupnih točk, kjer vse te države vsaj načeloma sodelujejo, in prav je tako. Upam, da ostane tudi v prihodnosti. Če bi poslušali mnenje forumov bi še tu uvedli sankcije in šli vsak na svoj vrtiček ...

Drugače pa ... ko bi le povečali finančne vložke, ob tempu vesoljske tekme iz 60 in 70ih bi sedaj te kolonije lahko že obstajale.
Tylos
# 17.10.2015 ob 18:34
Ramus@

Rajši se pripravljaj na dan reformacije( ki bo čez dobrih 14 ) ne ,da komentiraš pod znanstvenimi članki ?
weylakuc
# 17.10.2015 ob 16:00
Komaj čakam da ostali komentatorji razkrijejo da je NASA dejansko najslabša od vseh vesoljskih agencij in da bi komaj lego kocke izdelovala vkolikor bi imela patent.
neutrino
# 18.10.2015 ob 02:49
Ziher grejo na najbolj hladni del Lune zato, da bodo Rusi več plina za kurjavo prodali :D

No, ampak brez heca: super novica. Pozdravljam vsako sodelovanje v vesolju.
m72
# 18.10.2015 ob 02:02
"In Slovenija ne želi pristopiti k ESI?
Rusija pa bo verjetno ponudila predvsem izkušnje, denarja jim bo zmanjkalo že brez te ekspedicije."


Baje, da bomo skraspali za članarino, čeprav ESA ni NLB ali podobna visokokleptološka ustanova. Rusi pa bodo poleg znanja primaknili še kaj od zaslužka.
Zjesenic
# 17.10.2015 ob 20:27
Ustanovimo kolonijo in pošljimo vse politike iz Bruslja gor.
frgo
# 17.10.2015 ob 17:57
To je korak v pravo smer, ker NASA niti v orbito ne more

Do marsa in plutona pa kar s teleporterji
janezkranjski122
# 17.10.2015 ob 18:16
A bi lahko teoretiki zarot pustili te članke o znanosti pri miru?

Oni se imajo za znanstvenike. Radi povejo kakšno "pametno" o prahu, sencah, zvezdah.

Mimogrede, kaj porečejo tile "teoretiki" na kitajskega žadastega zajca, katerega slike s površja lune izgledajo zelo podobno slikam iz Apollo misij? Niti zvezd se ne vidi na njih!
JanezNovak
# 17.10.2015 ob 17:55
@karambo

Večino bodo verjetno reciklirali tako kot na ISS-ju, medtem ko bo voda, ki bo pretvorjena v kisik in vodik izgubljena.
karambo
# 17.10.2015 ob 17:37
Če je npr. na Luni dejansko voda in jo bodo nekoč uporabili za kolonijo ali to pomeni, da se takšna voda reciklira (torej njena količina bolj ali manj ostaja nespremenjena) ali se bo dejansko v veliki meri porabila (ko bodo zaloge izčrpane je zabave konec)?
Yeah sure
# 17.10.2015 ob 19:35
Edino pravilno.
Krimsky
# 17.10.2015 ob 17:50
Fino!
~
Lahko bomo primerjali, če bo tokrat prah pod pristajalnim modulom kaj razpihan ... pri prejšnjih 'pristankih' so na to drobnarijo čisto pozabili ...
Krimsky
# 18.10.2015 ob 12:20
@ Mefisto
A bi lahko teoretiki zarot pustili te članke o znanosti pri miru?
~
Če pripadniki neke religije zahtevajo »Pustite našo sveto knjigo pri miru« – jih zlahka razumemo in spoštujemo njihovo zahtevo.
~
Znanost pa ni lokalni softver kot religija, ampak teži k univerzalnosti, zato mora prenesti vse mogoče napade. Tudi tiste s strani nas, 'zlobnih teoretikov zarot'. V znanosti ne more obstajati tabu tema, in če nekdo sproži vprašanje »Zakaj pri programu Apollo ni bil razpihan prah pod pristajalnim modulom?« je to povsem legitimno znanstveno vprašanje.
~
Poziv »Zlobneži, bodite tiho!« tako ne spada v domeno znanosti, ampak dogmatskih svetovnih nazorov ...
NoriGoban
# 17.10.2015 ob 19:06
"P.S. Ko bodo gor, lahko preverijo če je (še) USA zastava gor"

Ni je več, ker so jo Sovjeti odstranili! Je pa gor že kar nekaj ruskih! Rusi niso nori, da bi javno razglašali, da so bili že večkrat gor!
janezkranjski122
# 17.10.2015 ob 17:19
Če NASA projektira kapsule za LJUDI, to še ne pomeni, da jih drugi ne.
Zastopiš?
Ves razvoj gre v smer, ko bodo tudi ljudje začeli potovati po vesolju. ZDA pa po smrti Wernherja von Brauna leta 1977, niso naredile kaj prida v vesoljski tehnologiji, pravzaprav so nazadovali!!!
A je kaj bolj jasno?


Ti ne zastopiš, da tale projekt nima nobene veze z Nasino trenutno nesposobnostjo pošiljanja ljudi v vesolje.
In še dosti več ne zastopiš, očitno.
Poglej malo, kaj vse je Nasa dosegla v zadnjih dveh desetletjih. Pristanki na Marsu, Titanu (s pomočjo ESE), sateliti okoli večine planetov v našem osončju, Hubble, izgradnja večinskega dela ISS, v zadnjih treh letih pa pristanek 1-tonskega Curiosityja na Marsu, en kup na novo izstreljenih satelitov, obisk Cerere, Plutona&Harona.

Ko se gre za tehnologijo samih raket, lahko pogledaš SpaceX. Vsi ostali več ali manj stagnirajo.
J@st
# 17.10.2015 ob 17:18
Zemljo smo že uničili, zdaj še Luna prihaja na vrsto.
designprologo
# 17.10.2015 ob 18:55
FINALEEEEEEEEEEEE!

Ole, ole, ole......
REsnica
# 18.10.2015 ob 13:21
čezocenaski gospodar bo pa stal križem rok?

jok brate! račun brez najboljdemokratičnega in svobodnega pohlepa se ne bo izšel....
bob
# 18.10.2015 ob 10:12
No zanimivo. Zopet se bo nekaj dogajalo. To kroženje okoli Zemlje z raznimi plovili in postajami je že dolgočasno. Nazaj na Luno po več kot 40 letih. Če bi hladna vojna trajala malo dajlje, bi že Rusi zdavnaj prišli na Luno, mogoče na Mars, Američani pa zagotovo na Mars.
Ori
# 17.10.2015 ob 17:03
Prihodnost človeštva ni raziskovanje vesolja, pač pa širjenje ver in verske vojne.
borisev
# 17.10.2015 ob 19:08
Važno, da se gremo mi kulturo v vesolju...#narobesvet
janezkranjski122
# 17.10.2015 ob 16:54
Bravo!
To je korak v pravo smer, ker NASA niti v orbito ne more

P.S. Ko bodo gor, lahko preverijo če je (še) USA zastava gor


Super, prvi komentar je že moonxoaxerski in trosi traparije.
NASA ima trenutno v izdelavi nove kapsule za LJUDI.
Zastopiš?
Tale pristajalnik ni za ljudi. Sposobnost za tako nosilno raketo ima trenutno vrsta držav. Curiosity, ki je pristal na Marsu, je bil parkrat težji.
PONOS
# 18.10.2015 ob 11:04
Naj še preverijo pristajalne naprave odprav Apolla menim da jih ne bodo našli...
adnan1984
# 18.10.2015 ob 10:42
Ne se pretirano veselit. Bo treba počakat kaj bo uncle Sam povedo.
Sploh me pa čudi, da bi pa kr naenkrat evropejci sodeloval z Rusi? Aja sankcije so se vrnal kot bumerang EU-ju pa so začel malce mislit z svojo glavo v EU.
Hahahaha malo čemo ovako malo čemo onako!
Hijena
# 17.10.2015 ob 17:14
@ janezkranjski122
# 17.10.2015 ob 16:54

Če NASA projektira kapsule za LJUDI, to še ne pomeni, da jih drugi ne.
Zastopiš?
Ves razvoj gre v smer, ko bodo tudi ljudje začeli potovati po vesolju. ZDA pa po smrti Wernherja von Brauna leta 1977, niso naredile kaj prida v vesoljski tehnologiji, pravzaprav so nazadovali!!!
A je kaj bolj jasno?
Zjesenic
# 17.10.2015 ob 20:25
Pošljite Gagarina.
Bivši uporabnik
# 18.10.2015 ob 17:37
Ne vem pa zakaj ne pošljejo človeka in bi s tem preverili še marsikaj drugega!?
gozdar1
# 17.10.2015 ob 17:02
Če bi vsakokrat, ko neka agencija,... napove kolonizacijo lune...dejansko pa ne evropa in ne rusija trenutno nimata ničesar, kar bi lahko človeško posadko poneslo na luno.
Gumirabikardirka
# 18.10.2015 ob 03:10
vauuu, na prvi liki so pa dorisal zvezde...
Follow Me
# 17.10.2015 ob 16:08
AmeriCani so bili že gor!! :D
Komisar
# 17.10.2015 ob 16:05
In Slovenija ne želi pristopiti k ESI?
Rusija pa bo verjetno ponudila predvsem izkušnje, denarja jim bo zmanjkalo že brez te ekspedicije.
Ramus
# 17.10.2015 ob 17:32
"Prvi korak do kolonije na Luni: "

Le kdo bi hotel v kolonijo na luno,...
Praaslovan
# 17.10.2015 ob 16:00
Lahko kdo že doma proba, zapre se v klet in uživa v večni temi in mrazu.
Kazalo