V bližnji prihodnosti bomo očitno dobili nadomestna tkiva in organe kar iz naših tiskalnikov. Foto: MMC RTV SLO
V bližnji prihodnosti bomo očitno dobili nadomestna tkiva in organe kar iz naših tiskalnikov. Foto: MMC RTV SLO


Z novo metodo, razvili so jo raziskovalci na harvardski univerzi pod vodstvom
Jennifer Lewis in Davida Koleskyja, je tako mogoče ustvariti zapletene tridimenzionalne tkivne konstrukcije, ki vsebujejo različne tipe celic in krvnih žil, piše Science Daily.
Odkritje pomeni tudi pomemben korak na poti k 3D-tiskanju nadomestnih organov in tkiv s pomočjo računalniško podprte tomografije in dizajna. Bioinženirjem je v preteklosti sicer že uspelo natisniti tanke plasti tkiva, ampak težava je bila, da celice niso dobile dovolj kisika in hranil ter so posledično odmrle.
3D-tiskanje se je izkazalo za izredno primerno
Harvardska ekipa je, da bi zaobšla to prepreko, uporabila dizajn narave, ki za ta namen uporablja majcene žile s tankimi, prepustnimi stenami. Ker je 3D-tiskanje izredno učinkovito pri ustvarjanju zapletenih in podrobnih struktur, so si pri reševanju težave pomagali prav s to tehniko.
Pri tem so razvili biološka črnila s tremi različnimi lastnostmi, ki se pozneje strdijo v materiale z uporabnimi elektromehanskimi lastnostmi. To pa končnim izdelkom poleg oblike doda tudi funkcionalnost.
Nato so preizkusili novo metodo na nizu različnih zapletenih struktur, ki so vsebovale žile in različne tipe celic in ki so se že začele približevati trdnim tkivom. Poskus so nadgradili tako, da so vbrizgali endotelialne celice, te med drugim sestavljajo krvne žile, v vaskularno mrežo, vbrizgane celice pa so nato obnovile steno natisnjenih žil, kar pomeni, da so preživele. Lewisova in njena ekipa si bo zdaj prizadevala natisniti funkcionalna tkiva, na katerih bodo lahko preizkušali zdravila.