Samsung opravlja revizijo pogojev dela v kitajskih tovarnah. Foto: EPA
Samsung opravlja revizijo pogojev dela v kitajskih tovarnah. Foto: EPA

Septembra je newyorška organizacija China labor watch opozarjala na neustrezne okoliščine dela v šestih kitajskih tovarnah, kjer proizvajajo izdelke za podjetje Samsung. Med drugim naj bi v tovarnah izkoriščali mladoletne delavce, silili delavce v opravljanje več kot 100 ur nadurnega dela na mesec, delavci pa naj bi bili podvrženi tudi verbalnemu in fizičnemu nasilju.

Pri Samsungu so ob obtožbah priznali, da dopuščajo možnost neustreznih pogojev za delavce, zlasti zaradi naraščajočega povpraševanja, in obljubili, da bodo opravili revizijo pogojev dela v vseh kitajskih tovarnah, ki proizvajajo zanje. Revizorji v prvih 105 tovarnah sicer niso odkrili zlorab mladoletnih delavcev, med mlajšimi zaposlenimi so odkrili le študente, stare med 16 in 18 let, vendar sta njihova zaposlitev in delo potekala skladno z zakonodajo. So pa v poročilu opozorili na primere neustreznih praks.

Najpogostejši tovrstni primeri so bili povezani s preseganjem dovoljenega števila mesečnih nadur, neustrezna skrb za varnost in zdravje delavcev ter sistem kazni za zamudnike oziroma odsotne z delovnih mest. V Samsungu so vse tovarne, kjer so ugotovili neustreznosti, formalno pozvali k izboljšanju delovnih pogojev, do konca leta pa nameravajo revizorji obiskati še preostalih 144 tovarn na Kitajskem.