Skype gre savdijskim oblastem v nos. Foto: EPA
Skype gre savdijskim oblastem v nos. Foto: EPA

Telekomunikacijskim operaterjem je zato komisija za komunikacijsko in informacijsko tehnologijo naročila, naj čim prej poskrbijo, da storitve teh podjetij izpolnjujejo zakonske zahteve. Lokalni časopis je sicer prejšnji teden poročal, da je vlada operaterje pozvala, naj preverijo, kako bi te storitve nadzorovali ali blokirali.

"Postalo je očitno, da nekatere spletne komunikacijske aplikacije ne izpolnjujejo regulacijskih zahtev," je sporočila omenjena komisija.

V izjavi so omenjeni Skype, Viber in Whatsapp, ni pa pojasnjeno, katere zakone te aplikacije izigravajo ali koliko časa bo njihovim ponudnikom dano, da izpolnijo zakonske pogoje. Ni znano niti, kakšni ukrepi bodo sledili, če navodila oblasti ne bodo upoštevana.

Komisija za komunikacijsko in informacijsko tehnologijo je sporočila, da se trudijo "zaščititi družbo pred vsemi negativnimi vidiki, ki bi lahko škodovali javnemu interesu".

Savdijska kraljeva družina naj bi si prizadevala za večji nadzor nad spletom, saj uporaba spleta in pametnih telefonov hitro raste. V Savdski Arabiji je 15,8 milijona naročnikov interneta, sodeč po Youtubu, pa povprečni uporabnik gleda trikrat več spletnih videoposnetkov na dan kot povprečni uporabnik interneta v ZDA.

V soboto je Arab News Daily, časopis, ki izhaja v angleškem jeziku, poročal, da bo morda Savdska Arabija ukinila anonimnost na Twitterju s pomočjo omejevanja dostopa do te storitve za uporabnike, ki bi se registrirali z identifikacijskimi dokumenti.