Foto:
Foto:

Ministrstvo za gospodarstvo je v občinah, kjer operaterji niso izrazili zanimanja za gradnjo odprtih širokopasovnih omrežij, pripravilo razpis za podelitev 47,45 milijona evrov v letih 2008 in 2009. Aprila so izbrali projekte v občinah Krško (dobrih šest milijonov evrov), Komen (2,7 milijona evrov), Dolenjske Toplice (2,5 milijona evrov), Gorenja vas - Poljane (dobra dva milijona evrov), Velike Lašče (1,6 milijona evrov), Vitanje (1,2 milijona evrov) in Loški Potok (624.000 evrov).

Junija so med desetimi prijavljenimi izbrali tri ponudnike, ki bodo, ko sklep o izbiri podpiše še minister, gradili omrežja v devetih občinah (Slovenj Gradec, Mislinja, Muta, Vuzenica, Radlje ob Dravi, Dravograd, Ribnica na Pohorju, Semič in Železniki).

Na ministrstvu pričakujejo, da se bo na novembrsko odpiranje razpisa poleg zavrnjenih v drugem krogu prijavilo še več projektov.

Ministrstvo za območja z zelo redko poselitvijo pripravlja tudi projekt za brezžični širokopasovni dostop, zanj pa nameravajo uporabiti frekvenčno območje, ki ga je uporabljala analogna mobilna telefonija (med 400 in 450 MHz), gospodinjstvom pa bi omogočili hitrosti med 512 kbit/s in 1 Mbit/s.

Uvajanje digitalne televizije
Ministrstvo je v fazi ocenjevanja prijave na razpis Agencije za pošto in elektronske komunikacije (Apek) za podelitev frekvenc za operaterja drugega multipleksa za digitalno radiodifuzijo. Na razpis so se prijavili operaterji iz Nizozemske, Luksemburga in Avstrije, izbrani ponudnik pa naj bi bil znan najpozneje do 15. oktobra.

Kmalu naj bi objavili tudi razpis za tretji multipleks, ki naj bi ga uporabili samo za prenos programov v visoki ločljivosti (HDTV). Čez približno leto dni naj bi v Sloveniji delovala dva multipleksa z več kot 10 televizijskimi programi in 90-odstotno pokritostjo prebivalstva. Tisti, katerih televizijski sprejemnik nima dekoderja za sliko, zakodirano po standardu mpeg-4, in nimajo kabelske ali IP-televizije, bodo morali za sprejem digitalnega signala kupiti poseben pretvornik, ki trenutno stane okoli 100 evrov.