Preden država dobi status članice Cerna, ima status kandidatke za uvajanje, kar traja do pet let. Foto: EPA
Preden država dobi status članice Cerna, ima status kandidatke za uvajanje, kar traja do pet let. Foto: EPA

Že v torek je vlado k čimprejšnji vlogi za polnopravni članstvo v tej medvladni organizaciji pozval tudi slovenski predsednik Danilo Türk. Za izvedbo vseh potrebnih postopkov za pridobitev statusa kandidatke za članstvo v Cernu je vlada pooblastila ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, s kandidaturo Slovenije pa bo seznanila tudi odbor DZ-ja za zunanjo politiko.

Kot osrednji svetovni laboratorij za fiziko delcev deluje Cern pod okriljem Unesca in združuje 20 evropskih držav. Glavni namen organizacije je zagotavljanje raziskovalne infrastrukture, pri čemer gre predvsem za pospeševalnike delcev.

Zasnova svetovnega spleta
Pod okriljem ene izmed najelitnejših znanstvenih institucij na svetu deluje več Nobelovih nagrajencev. Dosežki eksperimentov v Cernu so bili z Nobelovo nagrado doslej nagrajeni dvakrat. V tej organizaciji je bil med drugim zasnovan tudi svetovni splet, ki danes predstavlja precejšen del svetovnega gospodarstva.

Čeprav po znanstvenem in tehnološkem nivoju že veliko let izpolnjuje pogoje za članstvo in ima dolgoletne izkušnje v sodelovanju z organizacijo, pa Slovenija vseeno ni članica Cerna.

Članstvo prinaša koristi
Slovenija meni, da bi ji članstvo v organizaciji prineslo številne koristi, med drugim razširitev in poglobitev sodelovanja slovenskih raziskovalcev v projektih Cerna, oblikovanje vrhunske mreže slovenskega znanja na področju fizike delcev ter možnost pospešenega razvoja in dostopa do novih svetovnih trgov slovenskim partnerjem, predvsem visokotehnološkim podjetjem.