Splet poleg neskončnih možnosti dostopa do znanja, informacij, prihrankov, zabave ... skriva tudi premnoge pasti. Foto: BoBo
Splet poleg neskončnih možnosti dostopa do znanja, informacij, prihrankov, zabave ... skriva tudi premnoge pasti. Foto: BoBo

Vaše geslo je kot zobna ščetka, redno ga menjajte in nikomur ne posojajte. Poskrbite, da ne uporabljate istega gesla za vse spletne storitve - elektronska pošta, Facebook, spletno bančništvo, druge spletne storitve.

SI-CERT
Dan varne rabe interneta
SI-CERT ob letošnjem dnevu varne rabe interneta sicer navaja, da je ta dan v bistvu namenjen predvsem promociji varne in odgovorne rabe novih tehnologij med mladimi, vendar da pa je treba nameniti pozornost tudi odraslim uporabnikom spleta, ki vse bolj uporabljajo spletne trgovine in storitve e-bančništva, kar odpira vrata vedno novim zlorabam. Foto: EPA

Podatke so ob dnevu varne rabe medmrežja med drugim sporočili iz Slovenskega nacionalnega centra za posredovanje pri omrežnih incidentih (SI-CERT), v katerem si prizadevajo za dvig ozaveščenosti glede varne rabe medmrežja.
Lani je zaživel nacionalni program ozaveščanja o informacijski varnosti - Varni na internetu, ki z izobraževalnim portalom www.varninainternetu.si skuša dvigniti zavedanje o spletnih nevarnostih. Program izvaja SI-CERT in po besedah vodje programa Jasmine Mešić so z odzivi zadovoljni.
"Na portalu smo vzpostavili tudi spletni obrazec, prek katerega lahko oškodovanci prijavijo omrežni incident - vdor, goljufija, kraja identitete. Gre za nacionalno prijavno točko, prvo tovrstno v Sloveniji. Pomagamo in svetujemo strokovno usposobljeni sodelavci SI-CERT, naše znanje je na voljo vsem spletnim uporabnikom in povsem zastonj," je dejala.

SI-CERT ob letošnjem dnevu varne rabe interneta navaja, da je ta dan v bistvu namenjen predvsem promociji varne in odgovorne rabe novih tehnologij med mladimi, vendar da pa je treba nameniti pozornost tudi odraslim uporabnikom spleta, ki vse bolj uporabljajo spletne trgovine in storitve e-bančništva, kar odpira vrata vedno novim zlorabam.

PREBERITE VEČ
- Izobraževalni portal Varni na internetu
- Spletne strani Slovenskega centra za posredovanje pri omrežnih incidentih
- Spletno oko - slovenska spletna prijavna točka, kjer lahko anonimno prijavite otroško pornografijo in sovražni govor na medmrežju (prijavo lahko neposredno pod vsako novico podate tudi na našem portalu)
Iz knjižnice informacijske pooblaščenke
- "Samo ti odločaš": vodič o varstvu osebnih podatkov za mlade (PDF)
- "Kako uporabljati Facebook?" (PDF)
- "Smernice za preprečevanje kraje indentitete" (PDF)
- Smernice glede varstva pred spletnim nadlegovanjem (PDF)
- Smernice glede varstva osebnih podatkov na spletnih forumih
- Smernice o orodjih za zaščito zasebnosti na internetu

Zato je SI-CERT letos ob dnevu varne rabe interneta širšo spletno skupnost oz. pomembne deležnike na področju spletnega bančništva in trgovin pozval k skupni akciji ozaveščanja o varni rabi interneta. Odzvala se je večina slovenskih bank, ponudniki spletnih storitev, spletna oglasnika in tudi najbolj obiskan slovenski iskalnik Najdi.si.
Poleg tega so v okviru programa Varni na internetu pripravili interaktivni spletni vprašalnik Si spletni detektiv?, ki opozarja na skrite grožnje. Vprašalnik je zasnovan tako, da spletnim uporabnikom razkriva znake za alarm oz. poda ključne namige, ki so jim lahko v pomoč pri prepoznavanju tveganj.

Na spletu preudarno
V SI-CERT ob vsem tem pojasnjujejo, da je ustrezna protivirusna zaščita zelo pomembna, vendar pa ta uporabnika nikakor ne bo v celoti zaščitila pred spletnimi nevarnostmi. Za najboljšo rešitev se še vedno izkaže preudarno spletno vedenje, dodajajo.
Uporabniki naj poleg razumnih korakov pri oblikovanju gesel za različne spletne storitve poskrbijo tudi za protivirusno zaščito, redno posodabljajo operacijski sistem, brskalnik in tudi vse njegove komponente (npr. PDF-prikazovalnik, Flash, QuickTime, RealPlayer, VLC-predvajalnik). Če uporabljajo storitve spletnega bančništva, pa naj digitalni certifikat shranijo na zunanjo napravo, in ne na disk osebnega računalnika.
SI-CERT še svetuje, naj kupljenih predmetov ali storitev na spletu ne plačujejo prek sistemov Western Union ali MoneyGram. Sistema sta namenjena hitremu nakazilu gotovine posameznikom in ju zaradi problemov izsledljivosti s pridom uporabljajo spletni goljufi.
SAFE-SI: Raziskujmo internet skupaj
Letošnji dan varne rabe interneta poudarja pomen povezovanja generacij pod geslom Raziskujmo internet skupaj, in to varno, so sporočili iz centra SAFE-SI. Tehnologije imajo namreč vpliv na življenje vseh generacij in kultur, zato se letos spodbuja družine, naj delujejo skupaj za varno in pozitivno spletno življenje. Ne glede na svoja leta, pogostost in veščost uporabe lahko vsak nekaj prispeva k oblikovanju spletnih izkušenj in izboljšanju spletnih veščin in varnosti vseh generacij.
"Internet je eden boljših prostorov, kjer se lahko zadržujejo otroci - tu se lahko družijo, igrajo, učijo in ustvarjajo. Internet je svet, kjer so informacije in priložnosti vedno na dosegu klika," je ob tej priložnosti povedala podpredsednica Evropske komisije Neelie Kroes, pokroviteljica dneva varne rabe interneta.
Ob tem je izrazila željo, da bi vsi - starši, učitelji, otroci, nevladne organizacije in politiki - stopili skupaj za en cilj: narediti vse otroške spletne izkušnje pozitivne in koristne.
Dan varne rabe interneta je sicer nastal na podlagi pobude Evropske komisije, natančneje programa Varnejši internet, ki ga v Sloveniji predstavlja Center za varnejši internet SAFE-SI.

Vaše geslo je kot zobna ščetka, redno ga menjajte in nikomur ne posojajte. Poskrbite, da ne uporabljate istega gesla za vse spletne storitve - elektronska pošta, Facebook, spletno bančništvo, druge spletne storitve.

SI-CERT