Foto: Peter Irman
Foto: Peter Irman

ERC vsako leto izbere in financira najbolj kreativne raziskovalce in raziskovalke, da izvajajo svoje projekte v Evropi. Ponuja štiri dolgoročne in finančno bogate sheme raziskovalnih projektov, med njimi je tudi ERC-jev projekt za uveljavljene raziskovalce (Advanced Grant). Tomaž Prosen je letos postal dobitnik že drugega tovrstnega projekta.

V sklopu projekta z naslovom Quantum Ergodicity: Stability and Transitions (QUEST), za katerega je pridobil 2.167.000 evrov, bo raziskoval robustnost kvantnega kaosa in kvantne ergodičnosti na zunanje motnje. Kot je poudaril, gre za osnovne raziskave na področju matematične statistične fizike.

"Ergodičnost je ena od ključnih značilnosti tipičnih sistemov z mnogo sestavnimi deli oz. tako imenovanih mnogodelčnih sistemov, ki pa jo je matematično izredno težko dokazati. V naši skupini smo v zadnjih letih identificirali eno takšno točno rešljivo paradigmo, ki ji pravimo dvojno unitarni sistemi in kjer lahko dokažemo eksponentno hitro relaksacijo v termodinamsko ravnovesje," je pojasnil Prosen.

Kot so sporočili s Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani, je študij dvojno unitarnih sistemov zadnja leta postal zelo aktualen, saj ti sistemi med drugim ponujajo idealno platformo za testiranje kvantnih računalnikov. Ker gre za poseben razred dinamičnih sistemov, je ključno vprašanje, kako robustni so analitični mehanizmi ergodičnosti na zunanje motnje, ki pokvarijo strukturo in idealno rešljivost sistema.

Ključna hipoteza projekta QUEST je, da morajo biti dvojno unitarni sistemi robustni na zunanje motnje, so navedli. "Intuitivno se naslanjamo na matematično analogijo iz teorije klasičnega kaosa, ki ji pravijo strukturna stabilnost. Če nam uspe vsaj delno dokazati naše hipoteze, se takoj ponuja kup zanimivih aplikacij, od teorije kondenzirane snovi in kvantne informatike do kvantne teorije polja in holografije oz. teorije kvantne gravitacije," je razložil Prosen. Njegova prva naloga bo sicer oblikovanje raziskovalne skupine.

Velik uspeh tako za raziskovalca kot za fakulteto

Na ljubljanski fakulteti za matematiko in fiziko bodo v mesecu septembru organizirali javno predstavitev vsebine projekta z okroglo mizo o pomenu ERC-ja za slovenski raziskovalni prostor. Pridobitev projekta pa poleg vrhunskega uspeha v svetovnem merilu za raziskovalca predstavlja tudi izjemen dosežek fakultete, predvsem za njeno kakovostno raziskovalno okolje, ki ga nudi raziskovalcem in njihovim skupinam.

Za fakulteto je to že 11. pridobljeni ERC-projekt. Večina jih je še poteka, uspešno pa so na fakulteti zaključili dva, in sicer projekt Modal analysis of atmospheric balance, predictability and climate (MODES), ki ga je vodila Nedjeljka Žagar, ter projekt Open Many-body Non-Equilibrium Systems (OMNES), ki ga je vodil Prosen.