'To je eden izmed načinov, s katerim želimo svetu pokazati, iz kakšnega testa je Rusija,' je po dosežku dejal namestnik ruskega premierja Dmitrij Kozak. Foto: EPA
'To je eden izmed načinov, s katerim želimo svetu pokazati, iz kakšnega testa je Rusija,' je po dosežku dejal namestnik ruskega premierja Dmitrij Kozak. Foto: EPA

Do zimskih olimpijskih iger v Sočiju, ki veljajo za osebni projekt ruskega predsednika Vladimirja Putina, je še tri mesece, bakla pa od oktobra potuje po 83 ruskih regijah. Med dolgo potjo bo naredila kar 65.000 kilometrov, obiskala bo tako goro Elbrus kot severni tečaj.

Eden izmed vrhuncev pa je bilo nedvomno njeno gostovanje v odprtem vesolju, kar se je zgodilo prvič. Olimpijsko baklo so sicer predtem - leta 1996 in leta 2000 - že ponesli z vesoljskim plovilom visoko nad nas, a še nikoli se niso z njo odpravili na sprehod.

"Kakšen razgled!"
To sta prva storila kozmonavta Oleg Kotov in Sergej Rjazanski, ki sta med sprehodom v okolici Mednarodne vesoljske postaje (ISS), ki je trajal šest ur, veselo pozirala za fotografije in videoposnetke.

"Potrudila se bova, da posnameva čim lepšo fotografijo, da bo lahko ves svet videl baklo v vesolju s pogledom na Zemljo," je pred sprehodom dejal Kotov. Dogodek sta v živo prenašali tako ruska državna televizija kot ameriška vesoljska agencija Nasa. Ko je Kotov okoli 320 kilometrov nad Zemljo izstopil iz notranjosti ISS-ja, je z baklo zmagoslavno pomahal in se nasmehnil. Nato je sivo-rdečo plamenico, ki na Zemlji tehta dva kilograma, predal kolegu Rjazanskemu, ki je izjavil: "Kako čudovit razgled!"

Glavno delo jo čaka februarja
Bakla je sicer na ISS prispela v četrtek po šesturnem poletu, prižgali pa je niso iz varnostnih razlogov, saj bi na ISS-ju odžirala kisik in s tem predstavljala grožnjo za posadko. Na Zemljo se bo vrnila 11. novembra, sedmega februarja prihodnje leto pa bodo z njo prižgali olimpijski ogenj, ki bo v ruskem črnomorskem letovišču gorel vse dni največjega druženja športnikov na svetu.