Sojuz se je že združil z mednarodno vesoljsko postajo. Foto: Reuters
Sojuz se je že združil z mednarodno vesoljsko postajo. Foto: Reuters
Sojuz
Sojuz je z olimpijsko baklo v vesolje poletel v zgodnjih jutranjih urah. Foto: Reuters

Olimpijska bakla je z vesoljskim plovilom Sojuz in s tremi astronavti - Rusom Mihailom Tjurinom, Američanom Rickom Mastracchom in Japoncem Koičijem Vakato - v vesolje poletela v zgodnjih jutranjih urah iz vesoljskega izstrelišča Bajkonur v Kazahstanu. Po približno šestih urah vožnje je prispela do mednarodne vesoljske postaje, kjer bo ostala nekaj dni.

Baklo bosta na postaji dobila ruska kozmonavta Oleg Kotov in Sergej Rjazanski, ki sta na mednarodni vesoljski postaji že nekaj mesecev in ki bosta z olimpijsko baklo v soboto opravila tudi vesoljski sprehod. "Naš cilj je, da naredimo sprehod spektakularen," je dejal Kotov in dodal: "Radi bi pokazali olimpijsko baklo v vesolju, potrudili se bomo, da to naredimo kar najlepše. Milijoni ljudi po vsem svetu bodo videli to po televiziji, predstavili jim bomo vesoljsko postajo in svoje delo".

Tokratna pot olimpijske bakle v vesolje ni prva, to so storili že pred olimpijskimi igrami leta 1996 in 2000, a bakla še nikoli ni zapustila vesoljske postaje. Baklo, ki je zaradi varnostnih razlogov ugasnjena in bo tako ostala vse do vrnitve na Zemljo, so za njeno vesoljsko pot okrasili z zaščitnimi barvami olimpijskih iger in z napisom Soči 2014. Prav s to baklo bodo 7. februarja prihodnje leto na slovesnosti ob odprtju v Sočiju prižgali olimpijski ogenj.

Rusija obljublja ene najboljših iger doslej
Kot poročajo tuji mediji, naj bi bila pot bakle v vesolje želja Rusije, da bi se pred olimpijskimi igrami predstavila kot močna in sodobna država, ter napoved olimpijskih iger, za katere Rusi obljubljajo, da bodo ene najboljših doslej, bodo pa tudi ene najdražjih, saj se končna cena giblje okoli 40 milijard evrov.