Znanost in tehnologija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.4 od 54 glasov Ocenite to novico!
Cia
Cia navedb WikiLeaksa ne komentira. Foto: EPA
Pametni telefon
S škodljivimi programi je lahko Cia prevzela nadzor nad Iphoni in računalniki z operacijskimi sistemi Windows, Android, iOS, OSX in Linux, pa tudi usmerjevalniki (ang. router), piše Wikileaks. Foto: EPA
VIDEO
WikiLeaks razkril približ...

Dodaj v

WikiLeaks: Cia lahko televizije in telefone izkorišča za prisluškovanje

Cia navedb ne komentira
7. marec 2017 ob 19:52
Washington - MMC RTV SLO, STA

Portal WikiLeaks je objavil dokumente Cie, ki kažejo, da lahko ameriška obveščevalna agencija televizije in pametne telefone spremeni v prisluškovalne naprave in zaobide aplikacije, ki zakodirajo sporočila. Iskali naj bi tudi načine za prevzem nadzora vozil.

WikiLeaks je objavil približno 9.000 Cijinih dokumentov o hekerskem programu. Gre za najobširnejšo objavo obveščevalnega gradiva, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Cia pristnosti dokumentov ni želela niti potrditi niti ovreči, prav tako niso želeli komentirati vsebine.

Iz dokumentov je razvidno, da je Cia ustvarila več kot 1.000 vrst škodljive programske opreme, viruse, trojanske konje in druge programe, ki lahko prevzamejo nadzor nad tujo napravo.

Cia nad Iphone, Windows, Android, Linux
S škodljivimi programi so lahko prevzeli nadzor nad Iphoni in računalniki z operacijskimi sistemi Windows, Android, iOS, OSX in Linux, pa tudi usmerjevalniki (ang. router). "Okužene" naprave so nato izrabili v prisluškovalne namene. Iznašli naj bi tudi prevzem nadzora nad pametnimi televizijami Samsung tipa F8000.

Škodljivi programi naj bi omogočali lažno izključitev televizije, da bi uporabniki verjeli, da se je zaslon ugasnil, dejansko pa bi se takrat začelo tajno snemanje zvoka, posnetek pa bi po spletu prenesli na Cijine strežnike, ko bi bila televizija spet vključena in bi se spet vzpostavila njena spletna povezava. Prizadevali naj bi si tudi, da bi prek televizije lahko delali videoposnetke in jih potem prenašali po spletu.

Nekaj škodljivih programov naj bi razvila Cia sama, pri razvoju programov za napade na Samsungove televizije pa naj bi sodelovala britanska obveščevalna agencija MI5, poroča BBC. Samsung navedb WikiLeaksa ni komentiral.

Cia je preiskovala tudi možnost hekerskih napadov na elektronske sisteme v avtomobilih in tovornjakih z namenom prevzema nadzora.

Zaobšli so varnostne protokole
Pri "okuženih" pametnih telefonih in napravah je lahko Cia zaobšla tudi varnostne protokole različnih priljubljenih aplikacij, ki delujejo s kodiranjem sporočil, kar naj bi načeloma poskrbelo za večjo varnost. Med ogroženimi aplikacijami so med drugim WhatsApp, Signal in Weibo.

Dokumenti nakazujejo tudi, da so bili agenti Cie precej dejavni na ameriškem konzulatu v nemškem Frankfurtu, kjer so na skrivaj izvajali kibernetske napade na Bližnji vzhod in Afriko, poroča nemški časnik Spiegel Online.

WikiLeaks je sporočil, da je njihov vir z njimi delil podrobnosti, da bi sprožil razpravo o tem, ali je Cia glede svojih hekerskih zmožnosti presegla svoja pooblastila, poroča BBC.

Kot trdi WikiLeaks, dokumenti predstavljajo večino Cijinega "hekerskega arzenala", ki se je pojavil v kibernetski skupnosti, vendar so objavili le del vseh dokumentov. Arhiv je krožil med nekdanjimi ameriškimi vladnimi hekerji in pogodbeniki. "Ta nenavadna zbirka, kjer je več kot sto milijonov vrstic kode, daje lastniku celotno hekersko kapaciteto Cie," pišejo pri WikiLeaks.

WikiLeaks Cio še obtožuje, da ne nadzoruje svojih kibernetskih orožij, saj je verjetno, da so se do njih dokopali tudi drugi hekerji in obveščevalne agencije.

B. V.
Prijavi napako
Komentarji
NoriPlanet
# 07.03.2017 ob 19:57
ZDA izvajajo vsesplošni komunikacijsko-medijski terorizem, oblike nadzora pa so totalitaristične in fašistične, z namenom globalnega širjenja njihovega plenilskega sistema.
Korošec
# 07.03.2017 ob 20:03
In kaj na to reče nobelov nagrajenec in najbojši precednik vseh časov?
WeeBay
# 07.03.2017 ob 19:57
Berem že nekaj ur. Bolano!!!
WeeBay
# 07.03.2017 ob 20:03
Že to da ima kdo sploh jajca drezati v CIA je velik dosežek. Trump je prekoračil vse meje ko je nekajkrat zbodel CIA. CIA je verjetno največja in najsmrtonosnejša organizacija na svetu.

Vsi omenjajo ime Michael Hastings ki naj bi bil žrtev CIE.

"Michael Hastings contacted WikiLeaks lawyer Jennifer Robinson just a few hours before he died, saying that the FBI was investigating him"

For those who don't know: he drove a brand new Mercedes C250 coupe. The vehicle burst into flames and the engine was launched 100 feet down the street. One witness compared the sound coming from the blast to a bomb explosion. The impact shook nearby houses. Mercedez-Benz said their cars/software "couldn't malfunction as such" and offered to make a complete "autopsy" of the car/computer.
It was denied by the authorities.
NoriPlanet
# 07.03.2017 ob 20:01
Zadosti je, da izvedo nekaj osnovnih podatkov, kot so naslov kjer živiš, IP, na katera omrežja si priklopljen (internet, tv, satelit, telefon) in ti že prisluškujejo ali pa te nadzirajo brez tvoje vednosti.
Na osnovi takšnega vohunjenja te lahko tudi likvidirajo v stilu nesrečnega dogodka.
SF-SN
# 07.03.2017 ob 20:04
No in za razliko od vseh zhodbic o ruskih hekerjih imamo tu DOKAZE.
Meddrugim, da je ameriški konzulat v Frankfurtu baza hekerjev CIE
NoriPlanet
# 07.03.2017 ob 20:18
Ko Rusija nedokazano špijunira ameriške politike, je proti njen totalna gonja in medijska panika.
Ko ZDA špijunirajo cel svet in slehernega posameznika, je pa očitno nekaj čisto normalnega.
Temu na zahodu rečejo celo "demokracija".
amigo
# 07.03.2017 ob 20:02
Škodljivi programi naj bi omogočali lažno izključitev televizije, ko bi uporabniki verjeli, da se je ekran ugasnil, dejansko pa bi se takrat začelo tajno snemanje zvoka, posnetek pa bi preko spleta prenesli na Ciine strežnike, ko bi bila televizija spet vključena in bi se spet vzpostavila njena spletna povezava. Delali naj bi tudi na tem, da bi preko televizije lahko delali videoposnetke in jih potem prenašali preko spleta.

Očitno so CIA kriminalci dobili navdih v knjigi 1984, pisatelja Orwella, ki je izšla že davnega 1949. Pisatelj opisuje ekrane, s katerimi je Veliki brat nadzoroval svoje podložnike.
WeeBay
# 07.03.2017 ob 20:05
Nekateri se pa še zdaj posmehujete Alexu :) Alex je o tem govoril že 10 let nazaj

Morda je res nor


Vendar se na koncu velikokrat izkaže da ima prav lol.
nightwing
# 07.03.2017 ob 20:28
Uh kako sem šokiran! V šoli so nas učili, da so prisluškovali le agenti UDBE in KGBja in STASIJA. Druge tajne službe so bile angelčki.
sonckasta
# 07.03.2017 ob 20:26
To je nadzor nad ljudmi. Predstavljajte si, politike, ki imajo v svoji spalnici TV in jih potem nekdo snema, ko izživljajo kake svoje fetiše. Potem pa se začnejo izsiljevanja in imajo nadzor nad politiki, ki počnejo vse, kar jim ti vohuni rečejo ali pa se posnetki v primeru, da ne ubogajo razširijo po spletu.
jCoob
# 07.03.2017 ob 20:45
kupim teve s katodno cevjo, čim daljše diagonale ekrana
kupim tudi iskrin telefon..
pepar
# 07.03.2017 ob 20:32
Mobilce iz spalnic,da ne bodo poslušali (in gledali) zastonj porničev.
neprilagojen
# 07.03.2017 ob 20:43
vceraj je bil clanek kako je Trump laznivec ker je rekel, da so ga prisluskovali
Črnibog
# 07.03.2017 ob 20:18
A bejž no, pri vsakem takem članku napišem, da bi bili Vzodni Nemci zelo ponosni na to kak nadzor se opravlja nad poblaznelimi ljudmi, a kaj, ko velika večina ne dojame, da živimo v čistem fašizmu. Raje se ukvarjajo z nekimi fiktivnimi zgodbami, delitvami in resničnostnimi šovi, ki jih lansirate lažni dominantni mediji.
NoriPlanet
# 07.03.2017 ob 20:51
Saj vas skrbi "ekstremni islamistični terorizem?" No , to so odlične metode za njegovo preprečevanje.

Ekstremni islamistični terorizem je zaveznik in soprodukt CIA-e. To je samo druga stran kovanca.
Bivši uporabnik
# 07.03.2017 ob 20:17
To pa ja ni nč kej tacga no.... Američani pač počnejo zlobne reči po vsem svetu ... Pa kaj,no... Važn, da so srčkani in v svoji zlobnosti v bistvu tko cartkani...
NoriPlanet
# 07.03.2017 ob 20:35

sonckasta
To je nadzor nad ljudmi. Predstavljajte si, politike, ki imajo v svoji spalnici TV in jih potem nekdo snema, ko izživljajo kake svoje fetiše. Potem pa se začnejo izsiljevanja in imajo nadzor nad politiki, ki počnejo vse, kar jim ti vohuni rečejo ali pa se posnetki v primeru, da ne ubogajo razširijo po spletu.


CIA uporablja mafijske prijeme, ko s prisluškovanjem in grožnjami z obelodanjanjem politike prisili v sodelovanje in poslušnost.
uporabnik_no_9
# 07.03.2017 ob 23:45
zakaj mam obcutek, da ko smo nekateri 10 let nazaj pisal da ti lahko prisluskujejo preko TV, bili oznaceni za paranoike in teoretike zarote? sedaj pa to folk sprejema kot nekaj normalnega in jih ne moti?
cenitamsok
# 07.03.2017 ob 21:10
To so bile že mokre sanje Nicolaea Ceaușescuja nekdanjega rdečega šefa Romunije in KP Romunije ter njegove žene Elene. Ukazala sta vstaviti v vse radijske in TV sprejemnike, ki so se prodajali v Romuniji posebne mikrofone z oddajniki. Vse to in še več v knjigi Iona Mihaia Pacepe - Rdeči horizonti
NoriPlanet
# 07.03.2017 ob 20:31

WeeBay
Nekateri se pa še zdaj posmehujete Alexu :) Alex je o tem govoril že 10 let nazaj


Naivni in nevedni ameriški instant navijači so takšne kritike in ugotovitve imenovali kot teorije zarot. Danes te teorije zarot postajajo realnost in to zelo kruta realnost.........
Zanje so ZDA raj, katerega predstavo so si zgradili na filmih, risankah, igricah, reklamah in POP glazbi. Ko bodo spoznali resnico, jih bo zelo bolela glava....
Saj, najbrž jih že.
mataj-finance
# 07.03.2017 ob 21:05
Bravo, MMC!

Večina ostalih slovenskih medijev je v ignoriranje te novice vložila herkulski napor. siol.net in 24ur.com so tiho ko riti, da janša TV niti ne omenjam.
Oranžni
# 07.03.2017 ob 20:54
Narava politike se skozi zgodovine ni nič spremenila. Tu je bil vedno nek gazda, vodja plemena, kralj, tiran, ki pa ga je vedno obkrožal najbolj plenilski in obogaten del prebivalstva, ki so zahtevali svoj del političnega odločanja, tu so bili vedno prodajalci onstranstva, ki so prav tako vedno vlekli v svojo smer in tu je bila vedno vojska, ki ni bila nikoli daleč od obglavljenja še tako mogočnega voditelja. Politika je tako bila vedno mozaik, nek družbeni dogovor o sodelovanju najbolj nasilnega, brezbrižnega in požrešnega dela prebivalstva. Tudi Hitler in Stalin nista mogla vladati brez podpore svoje vojske, skrivne policije in vsaj dela prebivalstva.

In danes ni nič drugače. Materialno živimo bolje kot kadarkoli prej, a cena za to je monstruozna: nad glavami nam ves čas visi grožnja atomske vojne, ki lahko v trenutke uniči vso civilizacijo, glavni politični igralci pa že dolgo niso več politiki. Tu so seveda korporacije, banke, najbogatejši 1%, a na dnu vsega so, kako človeško!, najbolj nasilne strukture družbe. Vladajo vojske, policije in predvsem, skrivne vladne službe. Slednje so že dolgo hrbtenica, orodje, orožje in grožnja vse svetovne politike. Noben politik ne bo obstal dolgo, če ga ne podpirajo skrivne organizacije nadzora in nasilja okrog njega. Z nami pa je še slabše. Snowden je razkril kako globoka je deep state, kako srhljivo je to podzemno mravljišče nadzora nad svetovnim prebivalstvom. To je naš čas, čas ko so ljudje tako besni, grenki in prestrašeni, da je norec kot je Alex Jones standard za zdrav razum. Nikoli prej v zgodovini človeštva ni bilo možno tako množično nadzorovati in prisluškovati takšnim masam ljudem in v kakšno prihodnost nas to pelje ve samo oni gor na nebu. Jasno je samo to, da takšna mass surveillance nima prihodnosti - agencije kot so CIA uničujejo demokracijo in porivajo ljudi v paranojo, anarhizem ali še kaj hujšega. In to se že dolgo pozna tudi v vzorcih volitev. Jaz osebno mislim, da v tej bitki lahko zmaga samo ena stran - ali običajni ljudje, zakoni in zasebnost, ali, na drugi strani državna tiranija. Jarki so že dolgo skopani, vse ostalo pa so pravljice.
what?
# 07.03.2017 ob 20:31
"vohuni vohunijo" pravi Pacman.

(dokler so americani; ko so Rusi je 40 komentarjev pljuvanja in zgrazanja.)
NoriPlanet
# 07.03.2017 ob 20:48
Kdor začne ogrožat ameriški roparski sistem, je hitro na prisluškovalno-sledilnem seznamu.
democenzus
# 07.03.2017 ob 20:37
ODPOVEJTE se tv-ju, sej ni vredn tega vsega gledat, pa se placevat.........
aktivist
# 07.03.2017 ob 21:26
Sicer pa ta novica ni nova. To se dogaja že 30 let... Zdaj je samo vsem jasno..
Urshola
# 07.03.2017 ob 20:58
Množično prisluškovanje brez utemeljitve suma ni preprečevanje kaznivega dejanja, vendar vdor v zasebnost in kot tako, kaznivo dejanje s strani Cie.
lexani89
# 07.03.2017 ob 21:22
še mal pa bomo spet presedlal na dobro staro/novo nokio 3310 hehe
WeeBay
# 07.03.2017 ob 20:20
Izvidnik
# 07.03.2017 ob 20:07
Ko bom en dan zakorakal k njim in vsak bo dobil par vzgojinih okoli ušes, kaj si upajo lej no
Knight Kant
# 08.03.2017 ob 07:47
Tadejslo --- 08.03.2017 ob 07:24
Večje traparije pa še ne no... pa kater pacient verjame da me tv snema in iphone (zaprtokodni sistem)...
-----------

Le zakaj tvoj zaprtokodni sistem skoraj vsak dan posodabljajo z varnostnimi popravki?
uporabnik_no_9
# 08.03.2017 ob 01:03
pac man, ko te vidim ti dam minus. ker poznam tvojo politicno poticijo. hahaha. :)
izo
# 07.03.2017 ob 22:04
camilion, to je manjši problem.
dosti večji problem pa je, da je špijunaža (za smrtnike) centralizirana, seveda načrtno, ki preko online gigantov (zato imamo gatese, zuckerberge, ipdŽ), ki seveda posredujejo vse službvam aka nsa ipd kot pravim dobesedno rnejo v naše spalnice. ne gre za to, da bodo izvedli o nas ne vem kaj, ampak pozabili so je osnoven pravilo pravice do zasebnosti ipd, ki se načrtno kršijo.
android, gmail, fb, oblaki itd itd vse to v rokah 2, 3 gigantov- pomislite, kaj vse smo jim porinili v roke..
camilion
# 07.03.2017 ob 21:53
Dandanes lahko že vse naredijo. Poglejte si dokumentarec Zero days. Pa ne samo Američani. Izkazalo se je, da vsaka država, ki se malo bolj zraven da preko hekerskih napadov vdre v drugo državo. pri tem lahko kontrolirajo vse prižiganje in ugašanje naprav in tako dalje. Duh je ušel iz steklenice že zdavnaj.
mb128
# 07.03.2017 ob 21:29
Hehehe, veliki brat, teorija zarote?! Ne, nič ne bo iz tega spoštovani! Problem je v vas samih! Zakaj? Zato ker NAPAČNO dojemate kaj demokracija dejansko sploh je! In kaj je demokracija dejansko? Lahko bi zapisal da je demokracija NAJBLJAŽJA OBLIKA TLAČANSTVA!
NoriPlanet
# 07.03.2017 ob 21:28
zapatist
Drži. Imaš pa sreco, da ne živiš v svoji "omiljeni" Rusiji.


Eh, ne utrujaj s to svojo bolestno patetiko.
Ti nesrečnik boš meni bolj težko razlagal o sreči.
neprilagojen
# 07.03.2017 ob 21:13
@Palpatine
# 07.03.2017 ob 21:04
Wikileaks, ki se je protipravno "prihekal" do podatkov zdaj obtožuje žrtev (vlado, vladne agencije) hackerskega nadzora? Kakšna ironija!
-----------------------------------------------------------
svaka cast
ce sem na strani izdajalcev, bom izdajalec do konca je tvoj moto

spustujem tvoj karakter
malikaliber
# 07.03.2017 ob 21:01
In kaj je novega pri tej novici?
Ramus
# 07.03.2017 ob 21:00
Ne gre za varnost, gre za nadzor.
vokindos
# 08.03.2017 ob 07:04
Pa ne da je tega spet kriv Tramp. Ko bodo mediji postali objektivni in začeli pisati o prikritih svinjarijah, ki jih je naredil Obama, potem pa bo revolucija.
NoriPlanet
# 07.03.2017 ob 23:56
uporabnik_no_9
zakaj mam obcutek, da ko smo nekateri 10 let nazaj pisal da ti lahko prisluskujejo preko TV, bili oznaceni za paranoike in teoretike zarote? sedaj pa to folk sprejema kot nekaj normalnega in jih ne moti?


Ne moti jih zato, ker to počne njihova Merika. Njim se to zdi v redu.
HOR
# 07.03.2017 ob 23:01
A je to sploh še novica...
izo
# 07.03.2017 ob 21:52
je rekel en bivši cia informatik: toliko špijonske kode, kot sem jo videl v fb messengerju, nisem videl v naših najbolj dodelanih programih..

ampak resno: a je res dejansko še presenečen? in to je najbolj žalostni pri celi stvari.. dobesedno snemajo vas/nas v spalnicah in sekretih, ampak naj bo, za "varnost" gre..
GORA2
# 07.03.2017 ob 21:43
Portal WikiLeaks je objavil dokumente Cie, ki kažejo, da lahko ameriška obveščevalna agencija televizije in pametne telefone spremeni v prisluškovalne naprave in zaobide aplikacije, ki zakodirajo sporočila. Iskali naj bi tudi načine za prevzem nadzora vozil.

Uh, MCC ste pa res počasni z objavljanjem takih novic,to je bilo znano že par let nazaj in je bilo objavljeno celo na zahodnih medijih par let nazaj pod znanstvenimi novicami.
Samo za primer tale novica je iz leta 2013
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2513592/Is-TV-spying-YOU.html

Is your TV spying on YOU? It sounds like science fiction but many new TVs can watch you - telling advertisers your favourite shows or even filming you on the sofa. And there's no off switch!
NoriPlanet
# 07.03.2017 ob 21:13
cenitamsok
To so bile že mokre sanje Nicolaea Ceaușescuja nekdanjega rdečega šefa Romunije in KP Romunije ter njegove žene Elene. Ukazala sta vstaviti v vse radijske in TV sprejemnike, ki so se prodajali v Romuniji posebne mikrofone z oddajniki. Vse to in še več v knjigi Iona Mihaia Pacepe - Rdeči horizonti


Mokre sanje nekega romunskega komunista in totelitarista so danes udejanile demokratične ZDA.
gre za nepojmljiv absurd, glede na to, da so ravno ZDA obsojale vsak družbeni sistem, ki je temeljil na popolni kontroli prebivalstva.
Srečni Luka
# 07.03.2017 ob 20:14
Pa ne samo CIA, še pri nas imamo zgodbico o Dejanu Oringu, ki je le za pokušino dejanskega stanja.
Ta žleht
# 08.03.2017 ob 09:03
@Tadejslo Večje traparije pa še ne no... pa kater pacient verjame da me tv snema in iphone (zaprtokodni sistem)...

Če imaš TV priključen na širokopasovno omrežje je prisluškovanje možno. Na tvojem zaprtokodnem "iphone" pa enostavno.

Sem pionir na področju sistemskega programiranja v Sloveniji. Prvi resen program sem napisal že leta 1977. Pa ne za mikroprocesor. Pisali smo v assemblerju in ročno programirali programske prekinitve in časovne nivoje. Tako mi je delovanje procesorjev na najnižjem nivoju poznano. Sistem je bil namenjen za procesiranje telekomunikacij ...

Vsak, še tako kodiran zaprtokodni sistem se na koncu v procesorju izvaja v povsem navadni strojni kodi. Samo fizični dostop procesorja je treba imeti (na procesor iPada natakneš konektor), pa veš, kaj se izvaja. Potem je samo vprašanje časa. Organizacije, kot so CIA, imajo na tem področju ogromno izkušenj, ogromne ekipe in neomejena sredstva. Pa še 99 % procesorjev je razvitih v ZDA.

Seveda verjamem, v osnovi pa celo vem, kako se to naredi.
3010eur
# 08.03.2017 ob 07:49
Kakšna novica je pa to, hahaha. Pa to je jasno že več let, če ne več kot 10 let ...

Totalno sem šokiran! Grem do pekarne, na tortico da se pomirim.

Ampak poglejmo vse skupaj z dobre strani. Nikoli več ne boste (bomo) sami! :)

Umrl je sam, v hiši, vsi so ga zapustili ... Ne, ni res. CIA je poslala sožalje, FSB, itd. Ni bil sam, smrk ...
planet1
# 07.03.2017 ob 23:20
Ojej, saj ne da vemo za vse to ze znj let, ampak se dobro, da nas je Trump resil in nam odprl oci. Genialno, par let nazaj bi isti ljudje, ki danes slavijo orangutana, jezno nasprotovali ideji da so ZDA fasisticna tvorba, ki manipulira z nasimi podatki. Dajte no, kdaj smo ze imeli te debate. Vasi argumenti so bili, "pa kaj pol, ce nimas nic za skrivat ni problema" in podobne neumnosti. Danes pa vsi borci proti tem konglomeratom.

No ja, bolje to kot nikoli.
Kazalo