Ptica iz obdobja krede naj bi bila podobna kondorju, ki je trenutno med največjimi živečimi pticami. Foto: EPA
Ptica iz obdobja krede naj bi bila podobna kondorju, ki je trenutno med največjimi živečimi pticami. Foto: EPA

Novo odkrita vrsta ptice, samrukia nessovi, naj bi imela 30 centimetrov dolgo lobanjo, v višino pa naj bi merila kar od dva do tri metre. Mogoče je, da je letela, pri čemer bi njen razpon kril meril kar štiri metre.

Podobne ostanke našli tudi v Franciji
Ptica naj bi živela v geološkem obdobju krede. Podobno ptico so našli leta 1995 v Franciji, vendar le njeno fosilizirano hrbtenično kost, poroča BBC.

Za večino ptic s tistega obdobja se je predvidevalo, da so imele velikost vrane, toda Darren Naish z univerze v Portsmouthu je povedal, da "ponovna najdba posebne vrste ptice kaže na to, da so v obdobju krede živele večje ptice".

"O natančni obliki težko govorimo"
"Fosil smo prepoznali po najdeni spodnji čeljusti, tako da težko govorimo o natančni obliki celotne živali. Če ni letela, potem je bila kot noj, toda visoka od dva do tri metre in težka več kot 50 kilogramov," je pojasnil strokovnjak. Dodal je še, da če je ptica letela, je bila podobna albatrosu ali kondorju.

Naish je poudaril, da so te ptice živele poleg velikih dinozavrov, kot so tiranozavri in zavropodi. "To odkritje odpira veliko vprašanj o ekoloških interakcijah med dinozavri, o katerih pa lahko le špekuliramo," je dodal.

"Veljalo je, da med obdobjem, ko so živeli pterozavri, ni bilo drugih večjih ptic, zdaj pa vemo, da so bile," je še poudaril.