Znanost in tehnologija

Poudarki

  • Konstelacija satelitov Galileo skoraj popolnjena
Galileo
Ponazoritev konstelacije satelitov Galileo. Foto: ESA-P. Carril
Izstrelitev
Izstrelitev rakete Ariane 5, polet VA240, z evropskega izstrelišča v Francoski Gvajani 12. decembra 2017 ob 19.36 CET. Na njej so sateliti Galileo 19-22. Foto: Esa/Manuel Pedoussaut
Vnos satelitov
Štirje sateliti Galileo tik pred vgradnjo v raketo Ariane 5 za polet VA240. Foto: Esa/CNES/Arianespace

Dodaj v

Za sedež centra Galileo poleg Slovenije še štirje kandidati

Znani le Slovenija in Belgija
20. december 2017 ob 10:17
Bruselj - MMC RTV SLO, STA

Za sedež varnostno-nadzornega centra Galileo, ki se bo zaradi brexita selil iz Velike Britanije, se poleg Slovenije potegujejo še štiri države. Imen Evropska komisija ne razkriva.

Postopek izbire novega sedeža za center Galileo se je začel avgusta. Proces ocenjevanja prijav naj bi se končal do konca leta, nato naj bi se začel proces selitve. Izbrana lokacija naj bi bila operativna od aprila prihodnje leto, poroča STA.

Odločitev o novem sedežu centra Galileo je v rokah Evropske komisije (EK), ki ne želi razkriti, katere države kandidirajo. Slovenija in Belgija sta kandidaturi javno sporočili, informacij o preostalih treh državah pa za zdaj ni bilo mogoče pridobiti.

Varnostno-nadzorni center Galileo ni agencija Evropske unije (EU), je tehnična infrastruktura, ki igra ključno vlogo pri zagotavljanju varnosti evropskega satelitsko-navigacijskega programa Galileo, vključno z njegovo regulirano javno storitvijo.

Regulirana javna storitev v okviru sistema Galileo je močno zavarovana in zakodirana storitev določanja položaja in točnega časa. Dostop do nje bodo imele samo vlade in nekateri pooblaščeni organi, na primer civilna zaščita, policija in oborožene sile.

Glavni in operativni sedež centra je v Franciji. Nadomestna lokacija je iz varnostnih razlogov v Združenem kraljestvu, konkretno v Swanwicku. Ta lokacija po neuradnih informacijah še ne deluje, trenutno zaposluje le eno osebo s polnim delovnim časom.

Seli se varnostno-nadzorno središče
Zaradi brexita in nujnosti ohranjanja kontinuitete nadomestne lokacije za program Galileo je treba nadomestni sedež varnostno-nadzornega centra preseliti z omenjene lokacije na angleškem jugu v eno od 27 članic EU-ja.

Ker to ni agencija, je tudi postopek izbire drugačen, kot je bil v primeru selitve evropskih agencij za zdravila in banke, ko so o novih sedežih odločile članice unije. Tokrat bo odločitev sprejela komisija, predvidoma januarja.

Da Slovenija kandidira za sedež varnostno-nadzornega centra Galileo, so novembra sporočili z urada vlade za komuniciranje. Pojasnili so, da ima Slovenija v lasti ustrezno nepremičnino za potrebe tega centra.

Na vladi izpostavljajo, da je sedež v izjemnem interesu države tudi zaradi cilja, da Slovenija postane polnopravna članica Evropske vesoljske agencije, še poroča Slovenska tiskovna agencija.

Konstelacija skoraj popolnjena
Prejšnji torek je raketa Ariane 5 v nebo ponesla dodatne štiri satelite Galileo, s čimer jih je v orbiti na višini 23.000 kilometrov skupno 22. Do popolnjenosti sistema tako manjka samo še ena izstrelitev, so sporočili z Evropske vesoljske agencije (Esa).

Prvotni cilj je bil 30 satelitov, a ker sta dva pristala v napačni (in neuporabni) orbiti, bo tako končni rovaš štel 26, od tega 24 delujočih ter dva rezervna.

Izstreljeni četvorček zdaj že prestaja številna preverjanja, ali vse deluje po načrtih. Trajalo bo pol leta in se končalo prej, kot bo vključen v navigacijske posle. Sam navigacijski sistem sicer deluje že eno leto, navkljub nekaj težavam z atomskimi urami.

Civilni projekt
Galileo je projekt Evropske unije oziroma - natančneje - Ese in Evropske komisije, ki v celoti financira zadnjo fazo. EU želi z Galileom doseči neodvisnost od drugih ponudnikov navigacije, če bi se iz kakršnega koli razloga odločili zapreti ali omejiti uporabo lastnih sistemov. Pet milijard evrov vredni Galileo naj bi bil tudi precej natančnejši od konkurence. Namesto nekajmetrske natančnosti naj bi se ta merila v centimetrih.

V osnovni različici bo dostopen vsem, v natančni pa plačnikom. S tem si je EU nakopal nezadovoljstvo ZDA. Američane je namreč skrbelo, da bi lahko sovražne oborožene sile Galileo uporabljale v spopadih proti njim. Nazadnje so dosegli kompromisne rešitve in danes je Galileo tudi interoperabilen z ameriškim GPS-om.

Več tekmecev
Za glavno vlogo visoko v orbiti poleg Galilea tekmujejo tri entitete. Že med hladno vojno so jo z GPS-om, ki je zagotovil satelitski navigacijski sistem za celotno Zemljo tako vojaštvu kot civilni družbi, prevzele ZDA. Sovjetska zveza, danes Rusija, je sledila z GLONASS-om, ki pa danes še pokašljuje zaradi šibkega financiranja v 90. letih, ko je največjo državo na svetu zadela kriza. Z lastnim se lahko pohvalijo tudi Kitajci (Compass). Ti so sicer sprva vlagali v Galileo, a se nato umaknili, kar je privedlo do nesoglasij z EU-jem. Space.com poroča, da jih je pravzaprav Evropska komisija odrinila stran, ne da bi vrnila denarni vložek.

Aljoša Masten
Prijavi napako
Komentarji
ElTorro
# 20.12.2017 ob 16:21
bo tako končni rovaš štel 28, od tega 24 delujočih ter dva rezervna

Obstajajo tri vrste ljudi - tisti ki znajo šteti in tisti ki ne znajo šteti.
Darkus
# 20.12.2017 ob 11:23
Orbita satelitov ni geostacionarna. Geostacionarna orbita se nahaja na 35.786 km in ne na 23.000km.
mastena
# 21.12.2017 ob 11:45
Spoštovana uporabnika Darkus in eMZE,
v članku sem napačno zapisal, da gre za geostacionarno orbito. Po opozorilu v komentarju, za katerega se zahvaljujem, je zdaj v članku pravilna informacija.
Lep pozdrav, Aljoša Masten
Mirko Tipka
# 20.12.2017 ob 12:56
sledila z GLONASS-om, ki pa danes še pokašljuje zaradi šibkega financiranja v 90. letih

Žal novinar, ki piše takšne članke nima najbolj razčiščenih pojmov in dejstev. GLONASS je veliko bolj natančen in točen kot GPS... povem iz lastnih izkušenj
eMZe
# 20.12.2017 ob 19:06
Darkus,
23.000 je pravi podatek, enota ne štima -- v miljah, ne v kilometrih. Ah, te imperialne enote...
Mirko Tipka
# 20.12.2017 ob 12:54
Če bo v Sloveniji, upam, da ne v Ljubljani.. je Slovenija že preveč centralizirana (kar pa v Jugi nismo želeli, ...se še spominjate tovariši?)
Dvomljivec
# 24.12.2017 ob 15:31
Verjetno ne bo nelje na Kozjanskem, v širšem merilu je že Lj. Bogu za hrbtom
Springbok
# 24.12.2017 ob 00:18
Rezervni oz. Back-up sedež!

Zaradi tistih nekaj eurokratov, ki bodo tam delali, pride vpoštev edino na lokacija Ljubljana ali primestje Ljubljane v smeri Brnika (šole, dostopnost najemnih stanovanj, zaposlitvene možnosti partnerja, letališče).
Homer.
# 22.12.2017 ob 10:05
Če dobro razumem, varnostno-nadzorni center Galileo skrbi za izdajo ključev za regulirano storitev.
"Backup" center o katerem govorimo, pa bi skrbel za ključe in uporabo regulirane storitve, če glavni nadzorni center v Franciji odpove.

Rekel bi, da je to bolj "birokratska" storitev in daleč od neke visoko tehnološke zadeve.

Vsekakor bi sedež v Sloveniji bil za nas prestižen, a močno dvomim, da je zaupanje velikih (Francija, Nemčija, ......) do Slovenije dovolj veliko. Gre namreč za zelo "občutljive in pomembne" uporabnike....
Bivši uporabnik
# 21.12.2017 ob 20:49
Če bo v Sloveniji, upam, da ne v Ljubljani.. je Slovenija že preveč centralizirana (kar pa v Jugi nismo želeli, ...se še spominjate tovariši?)

in kaj, če je v ljubljani? če je tam tehnično in še kako drugače najbolje, bo seveda tam. ni se pa za bat preveč, da bo pri nas..
galilelo pa asap, pa še ostala infoamrcijska infratruktura popolnoma nevodvisna pod eu upravo, dovolj je bilo zda tiranije in ciganije.
Darkus
# 21.12.2017 ob 10:06
eMZe, enota je že prava, je že res 23.000km, oziroma natančno 23.222km visoko. Pred popravkom članka, so imeli napisano, da je to geostacionarna orbita, kar pa jasno ni. Noben od navigacijskih sistemov se ne nahaja v geostacionarni orbiti ampak v orbitah kjer je orbitalna perioda približno 12ur.
Imaš pa prav, da 23.000 milj (35.000km) je pa geostacionarna orbita.
prizemljen
# 20.12.2017 ob 17:01
kar pa v Jugi nismo

česar pa....
Bivši uporabnik
# 26.12.2017 ob 09:22
sem pa pozabil dodat: tudi Galilejo projekt je žal kompromitiran z ameriškim vplivom oz so se jasno zraven nataknili, da ne bo šlo mimo brez njihovih zahtev iz izsiljevanj.
žal.
mb128
# 20.12.2017 ob 13:37
Zanimivo, jaz pa sem mislil, da so ti razpisi javni!
Kazalo