Namen banke je najti zdravilo za parkinsonovo bolezen. Foto: MMC RTV SLO
Namen banke je najti zdravilo za parkinsonovo bolezen. Foto: MMC RTV SLO

Kot poroča britanski BBC, znanstveniki lahko s posebnim, novim postopkom obdelave izvornih celic majhen košček kože pretvorijo v majhen košček možganov. Na tem umetno vzgojenem tkivu znanstveniki želijo opazovati in proučevati napredek bolezni.

Prvi "srečnež", za katerega so raziskovalci že uspešno vzgojili košček možganov, je 56-letni Anglež Derek Underwood, poroča BBC. Raziskava vključuje skupno 50 pacientov,ki so bili zaradi napredka bolezni primorani v predčasno upokojitev.

"Banka možganov" bo omogočila raziskovanje bolezni v nekoč nepredstavljive podrobnosti, je pojasnil vodja raziskave Richard Wade Martins, ki se ukvarja z raziskavam molekularne nevrodegeneracije in genske terapije na Oxfordovem središču za raziskave parkinsonove bolezni.

Možgani so namreč za analize in raziskave precej težko dosegljiv organ - ne gre kar jemati koščke možganov ljudem za dobro analizo, je dejal Martins. "Tukaj pa imamo Derekovo bolezen in možgane praktično na krožniku, dosegljivo, poleg tega pa jih lahko proizvajamo v neomejenih količinah," je dodal.

Možganski laboratorij
Prvi korak po ustanovitvi banke je primerjava rasti možganskih celic pacientov z zdravimi celicami prostovoljcev. "Prvič bomo lahko primerjali celice pred napredovanjem bolezni in opazovali najzgodnejše spremembe," je za BBC pojasnila Michelle Hu iz oxfordske bolnišnice.

Pri tem se bodo osredotočili na tiste celične procese, ki povzročijo smrt celice, in poskušali najti vzrok, zakaj celice sploh zbolijo. Tako bi lahko odkrili tudi način zdravljenja in zdravilo za to hudo bolezen.

Kako znanstveniki kožo pretvorijo v možgane?
Postopek so pred tremi leti prvi uporabili japonski znanstveniki, ki so iz kože pridobili pluripotentne izvorne celice. S tem so do določene mere zaobšli moralno dilemo, saj so predtem izvorne celice pridobivali predvsem iz zarodkov. Znanstveniki v takšne celice, pridobljene iz kože, vnesejo gene in jih s tem reprogramirajo v drug tip celice.