Hrana in pijača iz avtomatov ni najboljša izbira

Zveza potrošnikov Slovenije na fakultete naslovila pobudo, naj od ponudnikov hrane in pijače v avtomatih zahtevajo postopno spremembo ponudbe.

Zdrava in uravnotežena prehrana v vseh življenjskih obdobjih pozitivno vpliva na ohranjanje in krepitev zdravja, še posebej na uspešnost, zadovoljstvo ter na delovno zmožnost. Ker so študentje pogosto v stiski s časom, je avtomat priročna, a ne vedno zdrava in cenovno ugodna izbira. Zato je Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) na fakultete naslovila pobudo, naj od ponudnikov zahtevajo postopno spremembo ponudbe in tako študentom omogočijo bolj zdrave izbire.

V okviru projekta Študent, veš kaj ješ, ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje in ki so ga izvedli člani Mladinske zveze Brez izgovora Slovenija, so ugotovili, da med vsebinami v avtomatih na slovenskih fakultetah prevladujejo pijače, ki vsebujejo preveč sladkorja in so v prodaji v prevelikih porcijah, in sicer 0,5 l. Delež teh pijač v avtomatih predstavlja kar 52,8 odstotka, Sledijo sladki prigrizki, med katerimi prevladujejo čokoladne ploščice s kremnimi nadevi, torej ponovno sladkor in maščoba. Porazna pa je tudi kakovost sendvičev, saj študent s povprečnim sendvičem zaužije kar 60 odstotkov še varnega vnosa maščobe in kar 80 odstotkov še varnega vnosa soli. Anketa, ki so jo izvedli med študenti, je pokazala, da si želijo več svežega sadja in zelenjave. Ker je to zaradi hitre pokvarljivosti teh živil in posebnih higienskih zahtev težje izvedljivo, bi željo morda nadomestili s ponudbo pasteriziranih predpakiranih sadnih solat, še menijo študenti.

Pot do zdrave družbe je tek na dolge proge

Odgovornost za zdravje ni samo odgovornost vsakega posameznika, ampak predvsem celotne družbe. Vlaganje v zdravje ne pomeni le finančnega vložka, ampak pomeni tudi ekonomsko uspešnejšo družbo, večjo kvaliteto življenja posameznikov in več zadovoljstva tam, kjer se ljudje šolajo in delajo. »Vzporednice lahko potegnemo z izbiro živil v avtomatih. Zdrava izbira ni samoumevna, a pestra in privlačna ponudba ima pri tem pomembno vlogo, saj številni ne poznajo sestave živil in pijač in se prehranjujejo po vzorcu, ki ga prinesejo od doma oz. si kupijo tisto kar jim ponudimo,« izpostavljajo na ZPS, zato so na fakultete naslovili pobudo, naj od ponudnikov zahtevajo postopno spremembo ponudbe. Na ta način želijo študente motivirati in spodbujati k zdravemu načinu življenja. Na ZPS so prepričani, da bodo študentje kupovali primernejša živila, če jih bodo imeli redno na voljo. Devet fakultet je že sporočilo, da bodo ukrepali.

Foto: BoBo

Spremljajte nas tudi na in !

Oddajte svoj komentar - Št. komentarjev: 0

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Prijavi sovražni govor
Zadnja oddaja
Arhiv oddaj
NE PREZRITE
Več
  • Kako bo ukrep Banke Slovenije vplival na trg nepremičnin?

  • Nova pravila pri najemanju potrošniških posojil

  • Intervju z direktorico Združenja bank Slovenije

  • Odziv stroke na omejevanje zadolževanja

  • Kako ukrep BS vpliva na kreditno sposobnost družin?

Facebook

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družbena omrežja (Twitter, Facebook, Scribble, ...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikov.

S pritiskom se strinjate z uporabo piškotkov!

Twitter