Večina ogoljufanih turistov je vplačala turistične aranžmaje za obisk znamenitosti v Veliki Britaniji.

Lastnik Turistične agencije ZUM pobral denar in izginil

Spomladi 2016 je turistična agencija Jupiter ogoljufala številne Slovence. Potem ko so razglasili stečaj, so mnogi ostali brez potovanja in brez denarja. Podobno se je zgodilo tudi strankam Turistične agencije ZUM, katere lastnik je pobral denar in izgini

Turistična agencija ZUM oziroma samostojni podjetnik Matjaž Zupanc je letos spomladi ogoljufala najmanj 30 potrošnikov, ki so pri agenciji vplačali turistične aranžmaje za prvomajska potovanja in poletne počitnice. Tik preden bi morali odpotovati – večinoma je šlo za potovanja na Irsko in Škotsko – pa jim je Matjaž Zupanc sporočil, da zaradi veliko odpovedi potovanj ne bodo izpeljali. Obljubil je vračilo denarja, nato pa se na njihove klice in pisma ni več odzval.

Večina strank turistične agencije ZUM je bila učiteljev, ki so včlanjeni v Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ). Matjaž Zupanc, lastnik agencije, je namreč pred leti sindikatu ponudil popust na turistične aranžmaje za člane sindikata. Kot nam je pojasnil Marjan Gojkovič s SVIZ-a, je bilo obvestilo o možnosti koriščenja popusta objavljeno na spletnih straneh sindikata.

Posamezniki so vplačali tudi 1.000 evrov

Kot pojasnjuje Gojkovič, so učitelji vplačali izlete v vrednosti najmanj 300 evrov, posamezniki so kupili tudi več aranžmajev naenkrat, saj je popust veljal tudi za njihove družinske člane in prijatelje. "Nekateri so nam sporočili, da so plačali potovanja tudi za svoje otroke in prijatelje, tako da so številni oškodovani tudi za 1000 evrov." Še maja letos jim je Zupanc obljubil, da bodo denar dobili nazaj, nato pa se ni več oglašal na telefon. Neuspešno smo ga klicali tudi mi, vrata agencije v Kranju so že dlje časa zaklenjena.

GZS je Zupancu odvzel obe licenci

Na turistični gostinski zbornici pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) so nam povedali, da sta Turistični agenciji ZUM Matjaž Zupanc s.p. odvzeti obe licenci: za organiziranje in za prodajo turističnih aranžmajev, "ker ni bilo podaljšano garantno pismo za nesolventnost, ki je poteklo julija 2016; licenca za prodajo pa je odvzeta na podlagi obvestila TIRS-Tržnega inšpektorata RS, da poslovni prostor agencije TA ZUM Matjaž Zupanc s.p. na naslovu Ul. Mirka Vadnova 1, 4000 Kranj, strankam ni dostopen in da z agencijo ni mogoče vzpostaviti kontakta."

TIRS: Agencija bi morala vrniti denar

14 oškodovanih potrošnikov je turistično agencijo oz. njenega lastnika prijavilo tudi Tržnemu inšpektoratu Republike Slovenije (TIRS). Po besedah tržnega inšpektorja Andreja Žaklja je inšpektorat uvedel prekrškovni postopek za 11 očitanih prekrškov "in sicer zaradi kršitve določil zakona o varstvu potrošnikov, ki določa, da mora organizator potovanja po odstopu od pogodbe pred njeno izpolnitvijo potrošniku nemudoma vrniti vse plačane zneske, ki jih je prejel." Zagrožena kazen je najmanj 3.000 evrov, kar pomnoženo s številom očitanih prekrškov pomeni najmanj 33.000 evrov. TIRS pa od kršitelja ne more izterjati denarja, ki so ga vplačali potrošniki.

ZPS svetuje prijavo policiji

Na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) potrošnikom svetujejo, da Zupanca, če menijo, da gre v tem primeru za goljufijo, prijavijo policiji. Mojca Štrucl pa obenem dodaja, da so možnosti potrošnikov v tem primeru omejene. "Lahko gredo seveda v tožbe, druge možnosti pa skorajda nimajo na voljo." Andrej Žakelj pa izpostavlja še možnost priglasitve terjatev v stečajno maso, če bo v primeru Turistične agencije ZUM uveden stečajni postopek. A vprašanje je, če bo v stečajni masi kaj premoženja; v primeru agencije Jupiter – tožilstvo je v tem primeru po več mesecih zdaj policijo pozvalo šele k dopolnitvi ovadbe – sta v stečajni masi ostali dve prenosni klimatski napravi v vrednosti nekaj več kot 300 evrov.

Spremljajte nas tudi na in !

Oddajte svoj komentar - Št. komentarjev: 0

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Prijavi sovražni govor
Zadnja oddaja
Arhiv oddaj
NE PREZRITE
Več
  • Ponovna uporaba oblačil

  • Tekstilna industrija je druga največja onesnaževalka na svetu

  • Če se v treh mesecih ne dogovorijo, bodo zadevo reševali z zakonom

  • Po smrti naročnika svojcem zaračunajo predčasno odpoved aneksa

  • Odziv stroke na omejevanje zadolževanja

Facebook

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družbena omrežja (Twitter, Facebook, Scribble, ...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikov.

S pritiskom se strinjate z uporabo piškotkov!

Twitter