Oddajo Posebna ponudba bo od sobote, 19. septembra, mogoče spremljati v slovenskem znakovnem jeziku.

Posebna ponudba dostopna tudi za gluhe

Prvič 19. septembra

Oddajo Posebna ponudba bo od sobote, 19. septembra, mogoče spremljati v slovenskem znakovnem jeziku. Gluhi gledalci bodo edino potrošniško oddajo v Sloveniji lahko sočasno s slišečo javnostjo, ki bo oddajo spremljala na TVS1, gledali na MMC TV, kjer bosta vsebine v slovenski znakovni jezik izmenično tolmačili Nina Apollonio in Nataša Kordiš.

Televizija Slovenija od leta 2009 neposredno prenaša informativno oddajo TV Dnevnik v slovenskem znakovnem jeziku, in sicer vsak dan na 3. programu ob 19. uri. »Redno tolmačimo tudi oddaje za otroke Zgodbe iz školjke in nekatere druge posebne oddaje, na primer državne proslave, predvolilna soočenja in nekatere prireditve. Sočasnost predvajanja zagotavljamo na drugih televizijskih kanalih RTV SLO ali na spletu, oddaje s tolmačem pa si je mogoče ogledati tudi v arhivu MMC. Nekatere oddaje TVS za obogatitev programa Spletne televizije s tolmačem v slovenski znakovni jezik opremljajo na Zvezi društev gluhih in naglušnih,« je pojasnila Mateja Vodeb, vodja projekta za dostopnost in koordinatorica invalidskih vsebin RTV Slovenija.

Televizija še vedno najbolj priljubljen medij
Od 19. septembra bodo gluhi gledalci v slovenskem znakovnem jeziku lahko spremljali tudi potrošniško oddajo Posebna ponudba. Potrošniki se danes srečujemo s povsem drugačnimi težavami in izzivi kot v preteklosti in jim največkrat nismo kos. Dejstvo je, da se je zaradi tehnoloških sprememb, prehoda od industrijske k informacijski družbi, globalizacije in številnih drugih dejavnikov življenjski slog ljudi precej spremenil. Z njim pa so se spremenile tudi potrošniške navade in obenem njihove kršitve. »Za gluhe osebe je televizija okno v svet. Kljub hitremu tehnološkemu razvoju in novim tehnologijam je televizija še vedno najbolj priljubljen medij med gluhimi. Če je informacija podnaslovljena in opremljena s tolmačem, je ta popolna in samo kot taka najbolj prijazna in dostopna tudi za gluhe. Vsaka nova pridobitev, vsaka nova oddaja, ki vključuje tolmača in podnapise, je za gluhe zlata vredna,« pravi Matjaž Juhart z Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije.

Potrošniki smo vsi
V uredništvu Posebne ponudbe teme izbirajo glede na aktualno dogajanje v Sloveniji, vprašanja in teme pa jim sporočajo tudi gledalci in gledalke. Kajti potrošniki nismo zgolj takrat, ko kupujemo izdelek v trgovini ali plačamo neko storitev, temveč tudi ko sklepamo pogodbe z banko ali zavarovalnico ali ko plačujemo davke za šolstvo, zdravstvo in funkcioniranje države nasploh. Še vedno pa se ne zavedamo dovolj svojih potrošniških pravic in moči, ki jo imamo. Predvsem pa si še vedno ne upamo zahtevati, kar nam pripada. Zato je glavno poslanstvo oddaje Posebna ponudba prav to, da gledalce ozavešča in jim pomaga pri odpravljanju težav. "Dostopnost do vsebin s pomočjo posebnih tehnik je ključna za odpravljanje diskriminacije senzornih invalidov. Opremljanje oddaj s tolmačem v znakovni jezik pomeni, da lahko gluhi gledalci spremljajo oddaje v svojem, znakovnem jeziku. Ta možnost preprečuje informacijsko blokado gluhih oseb, obenem pa slišeče gledalce ozavešča o potrebah gluhih. Zlasti v zadnjem času se hitro razvijajo nove informacijske tehnologije, ki bodo senzornim invalidom zelo pripomogle k dostopnosti do vsebin elektronskih medijev," je še pojasnila Mateja Vodeb.

Oddajo Posebna ponudba boste lahko v slovenskem znakovnem jeziku prvič spremljali v soboto, 19. septembra, ob 17.20 na MMC TV na povezavi: https://4d.rtvslo.si/zivo/tvmmc. Vse objavljene oddaje si boste kasneje lahko ponovno ogledali tudi v arhivu MMC, na spletni strani www.dostopno.si, pod rubriko »Oddaje z znakovnim jezikom«.

Vesna Pfeiffer

Spremljajte nas tudi na in !

Oddajte svoj komentar - Št. komentarjev: 0

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Prijavi sovražni govor
Zadnja oddaja
Arhiv oddaj
NE PREZRITE
Več
  • Pogovor s Slovenkoo, ki živi in dela v Londonu

  • Kaj storiti, ko se ne strinjate z računom operaterja?

  • Dementni 87-letnici po telefonu prodali pravne priročnike

  • Kaj prinaša brexit evropskim študentom v VB?

  • Bomo za vstop v Veliko Britanijo potrebovali potni list?

Facebook

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družbena omrežja (Twitter, Facebook, Scribble, ...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikov.

S pritiskom se strinjate z uporabo piškotkov!

Twitter