V okviru postopka se zdrobljena odpadna embalaža iz plastike ob dodatku kemičnega sredstva segreje na 300 stopinj Celzija. Rezultat postopka sta dva glavna produkta: sintetična surova nafta in plin. To pa je nato mogoče predelati v bencin, dizel ali umetno maso.

Rifuzl: Ne le brez embalaže, tudi lokalno in ekološko

Prva trgovina brez plastične embalaže v Sloveniji odprla svoja vrata

Od 1. januarja so plastične nosilne vrečke v trgovinah in na drugih prodajnih mestih v Sloveniji obvezno plačljive. Evropski poslanci so potrdili uredbo, ki z letom 2021 uvaja prepoved plastičnih izdelkov za enkratno uporabo, med tem pa smo v Sloveniji dobili prvo trgovino brez embalaže.

Da plastična embalaža predstavlja čedalje resnejši okolijski problem se dobro zavedata Manca Behrič in Primož Cigler, lastnika prve trgovine brez embalaže v Sloveniji, ki je svoja vrata odprla pred kratkim v Šiški. Pred tremi leti sta se Manca in Primož odpravila na potovanje v Grčijo, kjer sta s prijatelji na plaži opazila kupe odpadkov. O problematiki so se začeli pogovarjati in prišli na idejo, da bi odprli trgovino brez plastične embalaže.

Na nakup se je treba pripraviti

"V naši trgovini je princip nakupovanja malce drugačen od ostalih trgovin. Prva stvar, ki jo morate imeti so kozarčki, posodice ali pa bombažne vrečke, kar koli od tega, kar imate doma. Če tega nimate, mi poskrbimo za vas," je pojasnila Behričeva. Preden začnete z izbiro izdelkov je potrebno embalažo stehtati, saj vam na blagajni le na ta način težo embalaže lahko odštejejo.

Ekološko in lokalno

"Posebnost ponudbe v trgovini je da so izdelki kolikor se le da iz ekološke in lokalne pridelave. Želja je vzpodbujanje lokalnega gospodarstva in izdelkov, ki so sicer vrhunski, a jih ne moremo dobiti nikjer drugje v trgovinah," je povedal Primož Cigler. Njuna želja je, da bi tudi tisti, ki zaradi najrazličnejših razlogov ne uspejo 'ujeti' delovnega časa na tržnici, lahko lokalne in domače izdelke kupili pri njiju. Poleg živil v trgovini ponujajo tudi čistila, lesene krtačke za zobe in druge okolju prijazne kozmetične in druge pripomočke. "Pri detergentih in čistilih podpiramo prvotno slovenske proizvajalce. Gre za naravna in biorazgradljiva čistila," je še povedala Manca Behrič.

V Sloveniji že 90 trgovin delno brez embalaže

Po podatkih nevladne organizacije Ekologi brez meja je sicer v Sloveniji, poleg Rifuzla, še 90 trgovin, ki delno ponujajo nakupe brez embalaže. Tako med drugim lahko v svojo embalažo za večkratno uporabo naložite zelenjavo, sadike, čaj, sladkarije, vino, jajca, semena, žita, oreščke. Od aprila lani je v Ljubljani tudi avtomat, ki vam natoči čistila, šampone, kis in olje. Pred dobrim letom pa so v Drogeriji Ilirija v Ljubljani odprli tudi prvo točilnico šamponov, gela za prhanje, balzama za lase ali mila za roke.

Spremljajte nas tudi na in !

Oddajte svoj komentar - Št. komentarjev: 0

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Prijavi sovražni govor
Zadnja oddaja
Arhiv oddaj
NE PREZRITE
Več
  • Kaj storiti, ko se ne strinjate z računom operaterja?

  • Prodaja po telefonu - pogodba mora biti sklenjena pisno

  • Kako brexit vpliva na življenje Slovencev v VB?

  • Kaj prinaša brexit evropskim študentom v VB?

  • Bo brexit prinesel višje stroške mobilne telefonije?

Facebook

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družbena omrežja (Twitter, Facebook, Scribble, ...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikov.

S pritiskom se strinjate z uporabo piškotkov!

Twitter