Romana in Lojze Kranjčan. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Romana in Lojze Kranjčan. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Romana in Lojze Krajnčan sta ustvarjalni in zakonski par, ki nas bosta vpeljala v tokratno oddajo, v kateri se bomo s strokovnjakinjo za partnerske in družinske odnose pogovarjali o partnerstvu, ljubezni, spoštovanju, premagovanju kriz, pa tudi o sprejemanju odločitev, ki niso vedno lahke.

Temelj vsakega dobrega odnosa je zdrava in iskrena komunikacija, ki vključuje vsakodnevne pogovore. Kot poudarja Melita Kuhar, je "pomembno, da tudi takrat, ko se z nečim ne strinjamo, najdemo način komunikacije in razumevanja sogovornika, partnerice ali partnerja, da poskušamo najti skupno rešitev in odpraviti nesporazume". Po približno letu dni, ko naj bi zaljubljenost popustila, se je namreč za ljubezen treba odločiti – odločiti se je treba za to, da ostanemo z nekom, ter se ga potruditi slišati in razumeti. "Da odnos preživi, ni treba, da je dober. Kakovost odnosa se meri po tem, koliko kakovostnega časa par preživi skupaj, kako se znata pogovarjati in preživljati skupaj prosti čas ter ali znata graditi zdrav partnerski odnos."

Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Ob tem svetovalka poudarja, da je pomembna odgovornost obeh partnerjev, da je treba odnos vsak dan graditi in se truditi zanj. A to ne pomeni, da se moramo za nekoga žrtvovati in se vsemu odpovedati, kajti "ko imamo usklajen partnerski odnos, nam to vrača energijo. Počutimo se slišane, razumljene, ljubljene, sprejete. In to gre v obe smeri. To je zdrav partnerski odnos."

Z vprašanjem, ali ostati ali oditi iz odnosa, se v svoji praksi srečuje pri parih, starih od 35 pa vse do 85 let. Pomen sočutja in odgovornosti, ki se ga morata oba partnerja zavedati in ga negovati, je ključnega pomena, poudarja strokovnjakinja. Ob tem poudari štiri ključne elemente, ki so nujno potrebni za dober partnerski odnos. Prvi element zdravega odnosa je, da smo si za odnos pripravljeni vzeti čas; drugi, da komuniciramo in da smo pripravljeni ne samo povedati, temveč od druge osebe tudi slišati, kaj ima povedati, in biti ob tem pripravljen sprejemati kompromise. Tretji element je vprašanje, zakaj sem s to osebo in koliko energije sem pripravljen usmeriti v odnos. Zavedati se moramo, da vsak odnos po inerciji razpade, vanj je treba vlagati in ga negovati. In četrti element je sodelovanje.

Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Svetovalka Melita Kuhar rada poudari, da je tudi "spolnost oblika komunikacije, lepilo partnerskega odnosa, hkrati pa pomeni tudi medsebojno zaupanje". Razkrajanje želje po intimnosti je povezano tudi s številnimi nerazčiščenimi zamerami, očitki, pometanji pod preprogo, kar privede do tega, da prenehamo komunicirati v intimnem smislu. Spolno dejavni smo lahko namreč tudi zelo pozno v starosti, le znebiti se moramo predsodkov, ki jih imamo v glavah, tako kot tudi tistih, ki nam pravijo, da sami ne moremo živeti polnega življenja. Prav nasprotno nam namreč dokazuje zgodba Kristine Jerman, ki jo je življenje pripeljalo do različnih preizkušenj, ki jih je vselej z veseljem in optimizmom sprejela in se z njimi več kot uspešno spoprijela.