Prehrana - Dobro počutje - Moja generacija

V Ljubljano prihajajo največja svetovna kuharska imena

Slovenija je dobro na poti, da se vpiše na svetovni gastronomski zemljevid - v Ljubljano namreč prihajajo nekatera največja svetovna kuharska imena - in spremljajoči tuji mediji.
43

Za zdrav obrok morajo biti skrbno izbrane sestavine in način priprave jedi

Kako in v kakšni posodi pripraviti jedi, da bodo živila ohranila čim več hranljivih elementov, ter ob tem izbrati še sestavine, je v oddaji povedala kuharica Emilija Pavlič.

Ruska kulinarična revolucija – onkraj kaviarja in vodke

V kozarcu je modri pinot Pavla Šveca, prvega ruskega biodinamičnega vinarja s Krima, na mizi maslo z mini ikrami kamčatske rakovice, surovine, ki so jo ribiči včasih metali stran, danes pa ima osrednje mesto v eni najboljših moskovskih restavracij.
11

Po uspehih v boju s sladkorjem v pijačah zdaj še nad sol v kruhu

Projekt Zaveza odgovornosti je v zgolj treh letih dosegel, da tako številne nove brezalkoholne pijače kot tudi številni mlečni izdelki vsebujejo manj sladkorja kot v preteklosti, kar pomeni, da ...
39

Slovenci popijejo povprečno 53 litrov mleka na leto

Nekateri prehranski strokovnjaki priporočajo uživanje mleka tudi v odrasli dobi, medtem ko ga drugi odsvetujejo. Pogosto so predmet razprave maščobe, ki so le ena izmed sestavin mleka.
1

Kako pripraviti slastne bučkine namaze, pite, solate in juhe?

Poleti so med najbolj priljubljenimi zeleni, beli ali rumenkasti cukini, nekateri gojijo tudi patišone, labodji vrat, rondine in druge.

Fižol lahko uporabite tudi za peko mafinov, potic in tort

Fižol je bil vključen v slovensko prehrano že v preteklosti in tudi danes je nepogrešljiv v juhah, enolončnicah, prilogah in solatah.

"Nesprejemljivo je, da bo tuji lastnik ožemal slovensko zemljo"

"V Sloveniji je iz dneva v dan manj rodovitne zemlje in ključno je, da jo varujemo," so na sejmu Agra poudarili sodelujoči na okrogli mizi Kdo naj slovensko zemljo obdeluje v bodoče?
78

"Slovenija se trži s konvencionalnimi vini, ko bi morala izpostavljati oranžna"

Simon J. Woolf je eden največjih strokovnjakov za t. i. oranžna/jantarna vina, bela vina s podaljšano maceracijo.
28

Poletje je čas za sladoled! Kaj sladki pregrehi določa ceno?

Marsikomu sladka pregreha, imenovana sladoled, tekne vse leto, drugi pa po njej raje posegajo le v vročih poletnih mesecih. Cene sladoleda se gibljejo od evra in 20 centov navzgor.
13

Najpogostejše zablode o prehrani

Veda o prehrani se zelo hitro spreminja, zaradi velike količine informacij pa pogosto prihaja do prave zmede med ljudmi. Kako v poplavi najrazličnejših informacij vedeti, kaj je zdravo?
63

Čebelarji sveta zbrani v Žirovnici: Vsaka tretja žlica hrane odvisna od čebel

Čebelarji z vsega sveta so se pred svetovnim dnevom čebel v Žirovnici zbrali na konferenci, na kateri govorijo o pomenu čebel in izzivih v čebelarstvu.
10

Na postni petek si pripravite lososa s pirejem iz gomoljne zelene

Velikonočni čas je obarvan s tradicionalnimi jedmi, ki jih danes pripravljamo na različne načine: od različnih ribjih namazov, prilog z zeleno in regratom do kuhanja in peke šunke v krušnem testu.

"Potica je največja slovenska kulinarična posebnost"

"Ne glede na to, s katerega konca Slovenije prihajajo gospodinje, imajo pri peki potice stično točko - vse rečejo, da med peko potrebujejo mir in da najraje takrat vse "naženejo" iz hiše," je dejala ...
41

Slovenski kuharski mojstri kuhajo po enotni ceni

Če želite poskusiti jedi slovenskih kuharskih mojstrov in mojstric, ki na Tednu restavracij ponujajo jedi po enotni ceni 18 evrov, je zdaj pravi čas za rezervacijo mize.
30

RTV v živo
10:05 Dober dan
11:15 Vem!, kviz, ponovitev
11:00 Slastna kuhinja: Jagnječje zarebrnice z omako iz granatnih jabolk in libanonsko solato tabule, ponovitev
11:15 Dobro jutro, ponovitev
11:00 Poročila
11:15 Snežne razmere
Facebook