Svet - Novice - Moja generacija

Francija v strahu pred protesti malce popustila pri pokojninski reformi

Francoski premier Edouard Philippe je naznanil pokojninsko reformo, ki bo po novem zadevala le Francoze, rojene leta 1975 in pozneje. Vlada je tako malce popustila sindikatom, ki so svoje nezadovoljstvo s predvidenimi spremembami izražali s protesti.
15

Evropski parlament razglasil izredne podnebne razmere

Evropski poslanci so na zasedanju v Strasbourgu sprejeli resolucijo o razglasitvi podnebnih in okoljskih izrednih razmer v Evropi in po svetu. Simbolična resolucija zahteva skladnost zakonodajnih predlogov s ciljem omejevanja globalnega segrevanja.
131

Raven reke Krke na Koroškem najvišja v zadnjih 30 letih

Na jugu Avstrije so zaradi obilnih snežnih padavin in dežja razmere zaostrene. Reka Krka na Koroškem je dosegla najvišjo gladino v zadnjih 30 letih, tudi več jezer je prestopilo bregove.
12

V Benetkah najvišja raven vode v več kot 50 letih

Odkar v Benetkah od leta 1923 zapisujejo višino gladine vode, so le enkrat izmerili višjo kot preteklo noč, ko je bila visoka kar 187 centimetrov, in sicer leta 1966, ko je znašala 194 centimetrov.
37

Morales v Mehiki: Razlog za proteste so bila prizadevanja za enakost in pravičnost

Donedavni bolivijski predsednik Evo Morales, ki je po protestih in predvsem pritisku vojske in policije v nedeljo odstopil, je sprejel politični azil v Mehiki. Ob prihodu v to državo je napovedal nadaljevanje političnega boja, dokler bo živ.
226

Dvig morja od 0,6 do 2,1 metra: grožnja za več sto milijonov ljudi

Gladina morja bi se v 21. stoletju lahko dvignila – kot posledica podnebne krize – od 0,6 do 2,1 metra, s čimer več sto milijonom ljudi grozi, da bodo izgubili domove, ocenjuje najnovejša študija revije Nature Communications.
156

70-letna dama namerava prehoditi pot od Benetk do Pekinga

Italijanka Vienna Cammarota se je odločila, da se bo kljub svojim sedmim desetletjem odpravila po sledeh Marca Pola in se prihodnje leto peš odpravila na popotovanje od Benetk in Pekinga. Spati namerava v šotoru in se orientirati s pomočjo zemljevida.
5

Veliki evropski brat se prebuja - "Obraza ne moremo zamenjati"

Hyde Park v Londonu, železniška postaja Südkreuz v Berlinu, stadion v Københavnu ter meje španskih enklav Ceuta in Mellila so samo nekatere od evropskih lokacij, kjer oblasti v sodelovanju s ponudniki opreme uvajajo tehnologijo prepoznavanja obraza.
134

Putin svoj 67. rojstni dan praznuje dejavno – v sibirskih hribih

Ruski predsednik Vladimir Putin praznuje 67. rojstni dan, ki ga bo preživel v družbi prijateljev in sorodnikov. Ob tem pa je Kremelj objavil serijo promocijskih fotografij predsednika med hojo po sibirskih tajgah in video, v katerem nabira gobe.
28

Od Antarktike se je odlomila ledena gora s 315 milijardami ton ledu

Od Antarktike se je odlomila ogromna ledena gora, ki ima dimenzije 50 x 30 kilometrov. Dogodek ni neposredno povezan s segrevanjem ozračja, bi pa lahko še pospešil tajanje ledu na jugu celine, opozarjajo strokovnjaki.
93

Cathrine Barth: "Krožno gospodarstvo je najboljša naložba v jutrišnjo rast"

"Ko sem spomladi 2017 skušala ugotoviti, kaj počnemo na področju krožnega gospodarstva na Norveškem, me je presenetila tišina," svojo pripoved začne Cathrine Barth, soustanoviteljica Circular Norway. Norveško vidi kot spečo Sneguljčico.
63

Po propadu Thomasa Cooka britanska vlada z letali na pomoč obtičalim turistom

Potem ko so propadla pogajanja za rešitev, je šel britanski potovalni velikan Thomas Cook, s 178 leti najstarejša potovalna agencija na svetu, v stečaj. 600.000 turistov na počitnicah, med njimi 150.000 britanskih, se je znašlo v veliki zagati.
139

Oblak fekalij v Jadranu viden iz vesolja: v kako čistem morju se sploh kopamo?

Okužba plavalcev z odpadnimi vodami fekalij v slovenski Žusterni ni osamljen primer. V hrvaški Istri naj bi bil tako velik madež fekalij, da so ga zaznali celo sateliti v vesolju.
129

Lomljenje ledu in čakanje na pogubo v najsevernejšem mestu na svetu

Ledene gore se počasi pomikajo kot pogubljeni otoki mimo majhne ladje, ki pluje po fjordu, polnem ostankov napol stajanega ledenika.
63

Poročilo vlade: Državo čakajo težave z dobavo hrane in zdravil ter izgredi

V primeru brexita brez dogovora bi lahko Združeno kraljestvo imelo težave z dobavo hrane, prometom in finančnimi storitvami, sledili pa bi verjetno javni izgredi, kažejo vladne projekcije.
120

RTV v živo
22:50 Osmi dan
23:30 Poti svobode, poljska nadaljevanka, 13/13, ponovitev
23:05 Ambienti, ponovitev
23:35 Nogomet - evropska liga: vrhunci 6. kola
23:05 Literarni nokturno: Justyna Bargielska: Obsoletke, tri kratka besedila s temo izgube
00:00 Poročila
Facebook