Svet - Novice - Moja generacija

Gladina morja bi se lahko povišala bolj, kot so pričakovali doslej

Znanstveniki predvidevajo, da bi se lahko gladina morja zaradi pospešenega taljenja ledu na Grenlandiji in Antarktiki do konca stoletja povišala bolj, kot so pričakovali doslej.
100

Zgodovina dizelskega motorja se je začela s teorijo zarote

Danes so turbodizelski motorji pod precejšnjim pritiskom, saj vse teže izpolnjujejo predpise o varovanju okolja. A kljub temu je dizelski motor še vedno najučinkovitejši toplotni stroj, zato se še ne bo kar tako poslovil.
41

Ne asteroid, človek bo uničil na milijone vrst živali in rastlin

Si predstavljate svet brez čebel, medvedov, slonov? Za množično izumrtje vrst so bili v preteklosti 'krivi' veliki asteroidi ali izbruhi ognjenikov, tokrat bo za izumrtje milijonov vrst živali in rastlin kriv človek.
171

Norvežani našli kita, ki bi bil "lahko rusko orožje"

Pomorski strokovnjaki iz Norveške menijo, da so naleteli na belega kita, ki ga je usposabljala ruska mornarica v sklopu programa, v katerem uporabljajo kite kot enoto za posebne operacije.
125

Stoletni izzivi Nase: prve zasnove bivanja človeka na Marsu

Življenje na Marsu se zdi leta 2019 znanstvena fantastika, a ne za Naso. Med izbranci njenega izziva je tudi arhitekturni studio HASSELL, ki je zasnoval bivanje človeka na Marsu z avtonomnim 3D-tiskom in uporabo peska s površine tega rdečega planeta.
149

Odločna zaveza za ostrejši boj proti širjenju terorističnih vsebin prek spleta

Novozelandska premierka Jacinda Ardern predlaga, da bi na družbenih omrežjih preprečili objavo kakršnih koli vsebin, ki so povezane z nasilnim ekstremizmom in terorističnimi napadi.
31

Kraljica Elizabeta II. praznuje 93 let

Britanska kraljica Elizabeta II. bo danes dopolnila 93 let. Kljub visoki starosti še ne razmišlja o abdikaciji in namerava še naprej služiti domovini. Uradne slovesnosti ob rojstnem dnevu monarhinje bodo potekale junija.
14

"Julian Assange kot Robin Hood - mit, ki pa ni dosegel prav veliko"

"Kar koli si o primeru Juliana Assangea mislimo politično, pri njegovi aretaciji ni bilo kršitve mednarodnega prava, pa tudi azila, pravno gledano, nikoli ni bilo. Šlo je za tehnično zlorabo imunitete," ocenjuje profesor mednarodnega prava Jure Vidmar.
275

Katedrala Notre-Dame opustošena v požaru. Macron: Skupaj jo bomo znova zgradili.

Najbolj znano pariško katedralo Notre-Dame (v prevodu Naša Gospa) je zajel ogenj. Vzrok požara še ni znan, neuradno pa bi bil lahko povezan z obnovitvenimi deli na ostrešju. Gasilcem je po več urah gašenja uspelo rešiti konstrukcijo katedrale.
274

Fukušima: Vračanje prebivalcev, a sevanje ostaja

Mestece ob uničeni jedrski elektrarni Fukušima Daiiči se je osem let po nesreči, zaradi katere se je moralo z območja izseliti več 10.000 ljudi, delno odprlo.
57

Sivolasi vratar pri 73 letih postal najstarejši nogometni igralec

Izak Hajik spada med ljudi, ki se ne ozirajo na starost – 73-letni vratar je v dresu izraelskega četrtoligaša postavil rekord in uradno postal najstarejši človek, ki je odigral profesionalno nogometno tekmo.
7

Ulice Madrida preplavili protestniki, ki opozarjajo na praznjenje podeželja

Na ulicah Madrida se je na protestu, s katerim so želeli opozoriti na praznjenje španskega podeželja, zbralo več kot 50.000 ljudi. "Ta Španija, izpraznjena Španija, želi, da se sliši njen glas," je navajal manifest organizatorjev.
3

Britanski poslanci niso izglasovali nobene od osmih možnosti glede brexita

Britanski poslanci niso potrdili nobene od osmih možnosti glede brexita, o katerih so glasovali. Med njimi so brexit brez dogovora, obstanek na enotnem trgu in referendum o izstopnem sporazumu.
128

Slavja ob 30-letnici padca Berlinskega zidu ne bodo tako brezskrbna kot pred 5 leti

Župniki so stali do 50.000 DEM, inženirji so bili dražji, tudi do 300.000 DEM. Socializem župnikov ni potreboval, inženirje pač. Berlinski zid je preprečeval izseljevanje državljanov, bil pa je tudi vir denarja, torej dejansko eksistenčni pogoj NDR-ja.
35

Karadžić v prizivnem postopku obsojen na dosmrtni zapor

Prizivni senat mehanizma za mednarodna kazenska sodišča (MICT) v Haagu je nekdanjemu predsedniku Republike Srbske Radovanu Karadžiću kazen za genocid, zločine proti človečnosti in vojne zločine med vojno v BiH-u povišal na dosmrtni zapor.
96

RTV v živo
15:50 Nova dvajseta: Red je red, slovenska nadaljevanka, 2/18, ponovitev
16:30 Na vrtu, izobraževalno–svetovalna oddaja TV Maribor
15:05 Hokej - svetovno prvenstvo elitne skupine: Rusija : Finska, polfinale, prenos iz Bratislave
17:50 Nogomet - državno prvenstvo: Aluminij : Olimpija, 36., zadnje kolo, prenos iz Kidričevega
16:15 Obvestila
16:30 Razkošje v glavi, Akademska slikarka in ilustratorka Marjanca Jemec Božič
Facebook