Kultura - Prosti čas - Moja generacija

Na tisoče obrazov veličastnih gora in ljudi na filmskem platnu

Ljubitelji gora, plezanja in drugih dejavnosti v naravi bodo teden gotovo izkoristili za obisk 14. Festivala gorniškega filma, ki bo v petih krajih postregel s 37 tekmovalnimi filmi, petimi zanimivimi predavanji in bogatim spremljevalnim programom.
2

Od 9. simfonije do Fidelia. Beethovnovo leto bo odmevalo tudi v Ljubljani.

Tudi Ljubljana festival, ki bo to poletje v prestolnici potekal 68. leto, ne bo spregledal osrednje obletnice, ki jo letos praznuje glasbeni svet.
2

"Cenzura ni omejena na avtoritarne države": na ogled Aj Vejvejeva cenzurirana filmska dela

V Berlinu se te dni začenja nekajdnevni festival Cenzurirano: Filmi Aj Vejveja, ki na veliko platno kina Babylon prinaša kar 52 stvaritev tega kitajskega umetnika, ki že več let živi v izgnanstvu, med drugim tudi v Nemčiji.

Parazit: prvič v zgodovini na oskarjih zmagal mednarodni film

V nepričakovanem obratu usode je južnokorejski scenarist in režiser Bong Joon-ho prekucnil ameriško oskarjevsko hegemonijo in pisal zgodovino: osvojil je obe najbolj cenjeni nagradi 92. podelitve oskarjev, kipca za najboljši film in najboljšo režijo.
58

"Danes je ni umetnosti, v kateri bi bilo toliko ponavljanja, kot ga je pri fotografiji"

"Razumem, da morda večina fotografov rada hodi po svetu in od tam prinaša posnetke. Zame pravijo, da sem fotograf na domačem dvorišču, kar tudi drži, saj najraje fotografiram Ptujsko Goro, Haloze, Ptuj in njegovo okolico," pravi mojster fotografije.
33

Ira Ratej: Tragikomično je, da leto za letom utemeljujemo razloge za obstoj umetnosti

V Cankarjevem domu, osrednjem slovenskem kulturnem hramu, je potekala državna proslava ob slovenskem kulturnem prazniku, na kateri so slavnostno podelili Prešernove nagrade in nagrade Prešernovega sklada.
54

Človek v gibanju, v času svojih dejanj, kot ga ujame likovni pogled Živka Marúšiča

"Vsa dela Živka Marúšiča preveva užitek ustvarjanja. Veselje v zarisu vsake črte, veselje nad oblikami in nad uporabo kombinacij najrazličnejših barv," so zapisali ob razstavi risb, grafik in slik Živka Marušiča z naslovom Približevanja.

Karl, Coco, Freddie, japonske lutke na skandinavski način

Sveža in pronicljiva danska znamka lucie kaas je nase vidneje opozorila z reinterpretacijo klasičnih japonskih lutk kokeshi v skandinavsko estetiko upodobljenih likov Karla, Davida, Coco, Freddieja in še koga.
4

Umetniški podvig, ki je pred stoletjem prepihal novomeško umetnost

Letos bo minilo sto let, odkar je skupina mladih novomeških umetnikov in zagnancev v Novem mestu izpeljala enodnevni umetniški podvig, ki je prevetril tedanjo deželno umetnost in je v slovenski kulturni zgodovini zapisan kot novomeška pomlad.
4

Ljubljana se s Plečnikovim opusom poteguje za vpis na Unescov seznam

Vlada je na današnji seji dala zeleno luč nominaciji stavbnih in urbanističnih del arhitekta Jožeta Plečnika v Ljubljani za vpis na Unescov seznam svetovne kulturne in naravne dediščine.
7

Slovo "malega ptiča" džeza, saksofonista Jimmyja Heatha

Jimmy Heath, džezovski saksofonist in skladatelj, grammyjevski nominiranec, ki si je delil oder z glasbenimi velikani, kakršna sta bila Miles Davis in John Coltrane, se je poslovil pri starosti 93 let.

Nagrada Sama Smerkolja za mezzosopranistko Boženo Glavak

Tokratna prejemnica nagrade Sama Smerkolja, edine nagrade za operne pevce pri nas, je mezzosopranistka Božena Glavak, ki je "s svojim življenjskim opusom trajno obogatila slovensko operno in glasbeno zakladnico ter tudi mednarodni operni prostor".
2

Monumentalna Poslednja sodba, ki stopa v dialog z vojno na Balkanu

V berlinski Slikarski galeriji bo do julija na ogled Poslednja sodba britanskega kiparja Anthonyja Caroja. Monumentalna 25-delna instalacija je postavljena v osrednji dvorani galerije, z ramo ob rami z deli starih mojstrov.

Velika Prešernova nagrajenca sta fotograf Stojan Kerbler in baletnik Milko Šparemblek

Prešernovi nagradi za življenjsko delo letos prejmeta fotograf Stojan Kerbler in baletnik, plesalec in koreograf Milko Šparemblek.
7

Francoske umetnine, ki so bile med vojno nacistični plen, zdaj iščejo novega lastnika

Londonska avkcijska hiša Sotheby's bo naslednji mesec na dražbi prodajala tri mojstrovine francoskega slikarstva, ki so bile v času nacistične okupacije Francije zaplenjene judovskemu zbiratelju, pozneje pa vrnjene v roke njegovih dedičev.
1

RTV v živo
22:55 Vreme
23:05 Spomini: prof.dr. Zdenko Roter, 4. del
21:50 Vrnitev na Itako, francosko-belgijski film, ponovitev
23:25 Kaj govoriš? = So vakeres?, ponovitev
22:30 Big Band se predstavi: Iz arhiva
23:00 Poročila
Facebook