Družba - Novice - Moja generacija

Kje končajo protokolarna darila? V vitrinah, depojih in tudi na dražbah

Kristalni, srebrni in porcelanski čajniki, marmorne vaze, dekorativna miniatura arabske jadrnice so le del daril, ki jih je v svojem mandatu prejela slovenska komisarka Violeta Bulc in jih je bila primorana zapustiti v Bruslju.
14

Ministrica odredila izredni nadzor nad vlogami za izredno uskladitev oskrbnine

Ministrica za delo Ksenija Klampfer je, potem ko je skupnost socialnih zavodov napovedala podražitev domov za starejše, odredila izredni nadzor nad vlogami za izredno uskladitev oskrbnine v domovih. Za dvig cen je potrebno soglasje ministrstva.

Odkrili najstarejši material na Zemlji, star 7,5 milijarde let

Meteorit, ki je padel na Zemljo v 60. letih prejšnjega stoletja, vsebuje najstarejši do zdaj znani material, saj ga sestavljajo prašni delci, ki so stari kar 7,5 milijarde let.
37

Domovi za starejše z januarjem dvignili cene

Ta mesec so se v nekaterih domovih za starejše oskrbnine zvišale zaradi spremembe načina obračunavanja in dviga minimalne plače januarja 2020. Skupnost socialnih zavodov je decembra napovedala, da se bodo cene dvignile za 0,5 do 2 odstotka.
63

Zgodba o dobrosr(e)čni Zdenki Gustinčič in njeni zapuščini

V teh dneh se veliko pogovarjamo o dobrodelnosti, o ljudeh odprtih rok in src, o ljudeh, ki ne živijo le za lastno blagostanje, temveč so sočutni tudi do drugih. Takšna je bila Zdenka Gustinčič, že pokojna notarka iz Nove Gorice.

Ljudje v Tržiču pravijo: "Gremo k Tekcu gledat jaslice!"

"Leta 1935 je moj stari oče prvič postavil jaslice, nato jih je naslednjih 45 let dopolnjeval. Do danes se je nabralo že nekaj čez sto figuric, vse so izrezljane iz lipovega lesa," je razložil Marjan Zupan, skrbnik Tekčevih jaslic v Tržiču.
14

Zaton čevljarstva: Še zadnji šuštar v Posočju

V Posočju je bilo pred desetletji močno razvito čevljarstvo, danes pa se s tem ukvarja samo še en sam obrtnik, zgolj en na območju od Bovca do Nove Gorice.
4

Christian Gostečnik: Odnos ni danost, odnos je odločitev

Nekoč sta zakonca skupaj vztrajala, ker sta tako lažje poskrbela za svoje preživetje. Danes smo postali čustveno zahtevnejši, kar je edino pravilno, o odnosih razmišlja profesor Christian Gostečnik.
80

Kdo so Slovenci v kabinetih evropskih komisarjev?

Med člani kabineta nove predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen je tudi Slovenka Mary Veronica Tovšak Pleterski, ki bo opravljala vlogo ekonomske svetovalke.
11

Klara Širovnik: Do brezdomcev sem čutila odpor, zato sem stopila do njih

Klara Širovnik je s svojimi reportažami o ljudeh z obrobja družbe prinesla svež veter v žanr reportažnega novinarstva, za kar ji je Društvo novinarjev Slovenije podelilo nagrado za debitantko leta.
24

Slovenska eksoplanet in zvezda sta Iztok in Irena

Znani so izidi mednarodnega natečaja Poimenujmo eksoplanet. "Slovenski" eksoplanet se imenuje Iztok, njegova zvezda pa Irena.
34

Luka Dončić že prva prava slovenska svetovna športna zvezda

Postal je obraz uradne igre za mobilne telefone, prva novica pred tekmami je, katere športne copate je obul. Soglasna ocena ob četrtini sezone je bila, da je med četverico najboljših košarkarjev Lige NBA. Luka Dončić kot pravi svetovni športni fenomen.
143

30. obletnica ustanovitve Demosa in sprejetja ustavnih amandmajev

Demos – koalicija demokratično izvoljenih strank, ki je na prvih demokratičnih volitvah aprila 1990 zmagala in prevzela vodenje prve slovenske vlade, praznuje 30. obletnico ustanovitve.
24

Iščemo besedo leta, pošljite svoj predlog

Leto gre počasi h koncu, kar pomeni, da spet iščemo besedo leta. Svoje predloge lahko pošiljate do 19. decembra.
66

Mož, ki je preveč videl: BBC posnel dokumentarec o Borisu Pahorju

Kultni britanski BBC je posnel dokumentarni film o pisatelju Borisu Pahorju. Novinar Alan Yentob je Pahorja, ki ga opiše kot najstarejšega znanega preživelega zapornika v nacističnih taboriščih, obiskal na njegovem domu na Kontovelski rebri pri Trstu.
44

RTV v živo
09:05 Firbcologi: O FBC-volitvah, najboljših jagodah in podkupovanju, mozaična oddaja za otroke
09:25 Male sive celice: OŠ Beltinci in OŠ Center Novo mesto
08:55 Nordijsko smučanje - svetovni pokal: smučarski skoki (Ž), ekipna tekma, prenos iz Zaa
10:55 Alpsko smučanje - svetovni pokal: veleslalom (Ž), 1. vožnja, prenos iz Sestriera
09:05 Hudo!: Mladi in kultura, O tem, kako pomembna je v našem življenju kultura, več z mladimi novinarji in njihovimi sogovorniki iz Izlak
10:00 Poročila
Facebook