Borut Škodlar. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Borut Škodlar. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Kot poudarja osrednji gost oddaje, psihiater Borut Škodlar, je optimizem nekakšna odprtost, pričakovanje pozitivnih stvari v življenju in zmožnost videti dobro in svetlo tudi v težkih trenutkih življenja, najpomembnejše pa je, "da v vsaki situaciji pogledamo širši kontekst in vidimo nekaj pozitivnega, saj je to ključno, da lažje prebrodimo tudi težke življenjske situacije". Ljudje se ne ločujemo ostro na optimiste in pesimiste, temveč lahko različne okoliščine različno vplivajo na nas. Za splošno usmeritev pa so ključna leta razvoja, s kakšnimi ljudmi smo rastli, kaj smo pri drugih opazili, kdo nas je navdihnil.

Je pa res, kot razkriva psihiater, da so številne raziskave pokazale, da naj bi imeli optimisti daljše in bolj zdravo življenje, saj ne glede na razmere vedno najdejo kaj dobrega in verjamejo, da je rešitev mogoča.

V oddaji smo se pogovarjali tudi z Darjo Smrkolj, ki jo je diagnoza hondrodistrofija (kar pomeni, da ima majhne ude) predvsem v otroštvu močno zaznamovala, a ji to ni preprečilo, da na življenje ne bi gledala s pozitivnega zornega kota.

Vesna Škreblin. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Vesna Škreblin. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Predvsem težje življenjske preizkušnje pa so povečale optimizem 72-letne Vesne Škreblin. Ne samo da je notranje pozitivna, to izraža in izkazuje tudi s številnimi dejavnostmi. S svojim optimističnim pogledom na svet pa nas je navdušil tudi Rajko Dolinšek, ki pravi, da se optimizma lahko priučiš in da ga ima zdaj, v svojih zrelih letih, veliko več, kot ga je imel v mladosti.

Ob tem Škodlar pravi, da nas navadno prav težke preizkušnje preobrazijo in da nam velikokrat dotik dna pokaže bistveno. Takrat je priložnost, da se odmaknemo od tistega, kar nas teži, in se usmerimo k tistemu, kar nas bogati in veseli. Zato je ne glede na življenjsko obdobje pomembno, da je človek čim bolj odprt za iskanje možnosti in poti, ki bi ga pripeljale do boljšega počutja. In če imamo v mladosti več upanja in zanosa in verjamemo, da se bodo stvari zgodile po pričakovanjih, imajo starejši več življenjskih izkušenj in več izbojevanih bitk, s katerimi so lahko svoj optimizem še okrepili.

Darja Smrkolj. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Darja Smrkolj. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Pomembna je tudi moč misli, s katerimi lahko deloma uravnavamo tudi svoje počutje in dejanja. Zagotovo je, kot poudarja Škodlar, nekaterim lažje, drugim pa težje, prav zato je še toliko pomembneje, da si izbiramo dejavnosti, ki nas usmerjajo k dobremu in pozitivnemu. In kot pravi maorski pregovor – obrni obraz k soncu in sence bodo padale za teboj.