Aleksander Strel vodi Protokol RS. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Aleksander Strel vodi Protokol RS. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

V bolj formalnem okolju pa se sistem pravil in postopkov, ki narekujejo naše vedenje, imenuje protokol. O tem smo v oddaji govorili z gostom Aleksandrom Strelom, vodjo Protokola Republike Slovenije.

Strel, ki je na Protokolu RS zaposlen že 20 let, je pojasnil, da protokol potrebujemo zato, "da lahko pride vsebina nekega dogodka najbolje do izraza". Protokol skrbi za različne dogodke, vse od uradnih obiskov tujih predstavnikov v Sloveniji do naših predstavnikov v tujini, organizira sprejeme z vojaškimi častmi, slavnostne obede in še mnogo več. A čeprav so dogodki do potankosti pripravljeni, obstaja človeški dejavnik, na katerega nimamo vpliva, je poudaril sogovornik. "Če se zgodijo kakšne nenamerne napake, se tako kot v vsakdanjem življenju opravičimo in dogodek nadaljujemo."

Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Tako pri bontonu kot pri protokolu gre vedno za osnovno spoštovanje sogovorca, države, kulture. "Po svetu so različna pravila: na Kitajskem jejo s palčkami, toda če gremo mi tja na obisk, dobimo zraven tudi vilice. Podobno je pri nas: če nekdo ne pije alkohola, dobi zraven nekaj brezalkoholnega. Vedno skrbimo za to, da smo vljudni in spoštljivi in da stvari uredimo tako, da drugih ne spravljamo v zadrego."

Strel je spregovoril tudi o podarjanju protokolarnih daril, ki so pomemben del uradnega protokola. "Protokolarna darila se podarjajo pri uradnih obiskih za najvišje predstavnike. Pomembno je, da so darila slovenskega izvora, da predstavljajo našo dediščino in tradicijo. Za vsak obisk se tudi pozanimamo o državi in gostu ter se trudimo temu prilagoditi tudi darila."

O kulturi obdarovanja smo v oddaji govorili tudi s filozofom in pisateljem Mirtom Komeljem, predstojnikom Katedre za kulturologijo na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani. Kot poudarja, je darilo zelo pomembno pri vzpostavljanju medsebojnih vezi. "Obdarovanje je forma interakcije: če nas nekdo obdari, bomo morali darilo vrniti v približno enaki vrednosti. Lahko pa kdaj nastopi zadrega, ko nekdo prejme neko darilo, ki ga zaradi različnih razlogov ne more vrniti."

Maja Vreča. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Maja Vreča. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Ah, ta splet

V rubriki Ah, ta splet! smo govorili o spletnem bontonu, saj je danes večina naše komunikacije spletna: pošiljamo elektronska sporočila, klepetamo na različnih forumih, objavljamo fotografije na družbenih omrežjih. A tudi na spletu veljajo pravila primernega vedenja, o čemer smo govorili z Majo Vreča, strokovnjakinjo za varno rabo interneta, zaposleno na Arnesu in sodelavko projekta Safe.si. Spregovorila je o tem, kako spoštljivo pisati na forumih in kako dvakrat premisliti, preden nekaj objavimo, poudarila pa je tudi pomen anonimnosti pri pošiljanju istega sporočila različnim naslovnikom.

Oddajo o primernem vedenju smo končali s pogovorom o moči, ki jo ima naša zunanja podoba, o moči, ki jo nosi obleka, in o tem govorili z Leo Pisani, avtorico treh knjig o kulturi oblačenja. "Obleka, pričeska, ličenje, vse to nam pomaga lepše živeti, nam odpira vrata, pomaga doseči cilje, naša podoba vpliva na naše počutje. Obleka ima moč." A ne samo to, obleka nam pomaga tudi pri boljši komunikaciji in boljšem počutju.