Nada Rotovnik Kozjek je gostja današnje oddaje. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Nada Rotovnik Kozjek je gostja današnje oddaje. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Nada Rotovnik Kozjek, zdravnica s specialnimi znanji o klinični prehrani bolnikov in športnikov, je bila v mlajših letih rekreativna športnica, rada je tekla in bila vsakodnevno fizično aktivna. Pred leti je doživela hudo nesrečo, in čeprav so ji zdravniki svetovali počitek, je vedela, da se mora gibati: "Če sem želela priti nazaj v aktivno življenje in v dnevne poklicne obveznosti, sem se morala gibati," rada poudarja pomen rednega dnevnega gibanja.

Čeprav nas je sodobni ritem življenja posedel pred zaslone, sogovornica poudarja, da je sedenje dobro prekinjati, ob tem pa priporoča, da namesto dvigala uporabljamo stopnice, da na sestanke in druga srečanja, če je le mogoče, hodimo peš, predvsem pa je pomembno, da v svoj vsakdan vključujemo hojo, tek ali kolesarjenje. Ob tem poudarja, da bi bilo koristno med svoje redne dejavnosti dvakrat na teden vključiti tudi vaje za moč.

Da leta niso ovira za redno vsakodnevno športno dejavnost, dokazuje Marjeta Šrot, upokojena baletna plesalka in energična gospa, ki si življenja brez gibanja ne predstavlja. V enega izmed fitnescentrov v Ljubljani hodi vsak dan: včasih se več časa zadrži na vajah za moč, spet drugič raje plava, tretjič dela raztezne vaje.

Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Tudi v starejšem življenjskem obdobju je pomembno, v kakšni kondiciji so naše mišice, ki, kot poudarja Rotovnik Kozjek, "predstavljajo največjo endokrino žlezo v telesu, ki jo lahko hoteno uporabljamo za regulacijo presnove in vzdrževanje zdravja. S tem, ko se gibamo in ko delamo vadbo za moč, se sproščajo iz mišic molekule miokini, za katere vemo, da nas varujejo pred razvojem bolezni."

Tone Fornezzi - Tof je znan kot velik športni navdušenec. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Tone Fornezzi - Tof je znan kot velik športni navdušenec. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Ne samo redna fizična dejavnost, za zdravo starost je pomembna tudi ustrezna prehrana, s katero ohranjamo mišično maso. Kot poudarja Rotovnik Kozjek, je pomembno, da se starejši prehranjujejo trikrat na dan, obroki pa naj bodo raznovrstni in naj vsebujejo tudi zadostno količino sadja in zelenjave.

Z rednim gibanjem, ustrezno prehrano in zavedanjem, da smo sami odgovorni za svoje zdravje, lahko že v mlajših letih naredimo veliko za počutje v starejših letih. To dokazujeta tudi Jolanda in Boris Kofol, vitalna upokojenca, ki v turnem kolesarjenju ne vidita napora in utrujenosti, temveč naravo, veselje in druženje, zato sta z nekaj truda premagala tudi slovensko turnokolesarsko pot, ki meri 1800 kilometrov in ima 50 tisoč metrov višinske razlike.

Posnetek celotne oddaje:

Še vedno vitalni