Za 378 ljudi, starejših od 65 let, je bil tak padec usoden. In čeprav je padec najpogosteje uporabljen komični element v situacijski komiki, niso njegove posledice prav nič komične – samo v Sloveniji je v letu 2022 nujno medicinsko pomoč zaradi padca poiskalo več kot 28.000 ljudi.

Gost oddaje Ah, ta leta je bil tudi kaskader Rok Cvetkov. Foto: TV Slovenija / zajem zaslona
Gost oddaje Ah, ta leta je bil tudi kaskader Rok Cvetkov. Foto: TV Slovenija / zajem zaslona

Dejstvo je, da se s starostjo povečuje tudi tveganje, da bomo padli. Kot pove Boštjan Salobir s Centra za geriatrično medicino Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani, gre vzroke za to, da naše telo ne odreagira več tako kot včasih, pripisati upadanju telesnih in kognitivnih funkcij. Počasnejši refleksi, slabše ravnotežje in zmanjšana mišična masa so eden glavnih vzrokov za to.

Poleg tega imajo večje tveganje za padec bolniki s kroničnimi boleznimi, previsokim krvnim tlakom, preveliko telesno maso, sladkorno boleznijo, težavami s srcem, pa tudi tisti, ki zaradi bolezni jemljejo določena zdravila ali kombinacijo zdravil, ki vplivajo na ravnotežje. Pademo lahko tudi zaradi poslabšanja vida in neprimernih medicinsko-tehničnih pripomočkov za korekcijo vida. Tu Salobir poudari predvsem očala s progresivnimi lečami. To so tista očala, ki ji uporabljamo za korekcijo vida na daleč in od blizu.

Boštjan Salobir. Foto: TV Slovenija / zajem zaslona
Boštjan Salobir. Foto: TV Slovenija / zajem zaslona

Veliko tveganje za padec povzroča tudi dejstvo, da sodobni človek preveč sedi. Tveganje za padec lahko zmanjšamo sami s tem, da se redno gibamo. Tu ne gre za pretirano športno udejstvovanje, dovolj je že nekaj preprostih vaj, ki so nam jih pokazale delovne in fizioterapevtke iz Thermane Laško, kamor na rehabilitacijo pošljejo tudi tiste, ki so utrpeli poškodbe po padcu. V oddaji. Napotki o tem, kako zmanjšati tveganje in preprečiti padce, pa so zbrani tudi na spletni strani Kaj lahko naredim, da preprečim padec? Na strani sta tudi dve zloženki s konkretnimi napotki za preprečevanje padcev.

Kolikšno je vaše tveganje za padec, lahko vaš osebni zdravnik ali patronažna sestra preveri s preprostimi testi. Pademo pa lahko tudi zato, ker imamo v bivalnem okolju preveč ovir in slabo svetlobo. Za oceno, kakšno tveganje za padec predstavlja vaše bivalno okolje, lahko zaprosite v patronažni službi svojega zdravstvenega doma. Poleg ocene vam bo patronažna sestra tudi svetovala, kako opremiti dom, da bo čim varnejši.

Nevarnosti padcev pa se zaveda tudi kaskader Rok Cvetkov. Zanj so padci sicer sestavni del njegovega poklica, a jih ne podcenjuje. Najbrž tudi zaradi tega ni utrpel večjih poškodb v petinštiridesetih letih kariere in še danes raje sam izpelje kaskadersko točko, še posebej, če oceni, da bi se lahko njegovi mlajši kolegi zaradi neizkušenosti ali precenjevanja sposobnosti poškodovali.

Svoje bogato znanje predaja naprej: poklicnim kaskaderjem, svojim otrokom in tudi vnukom, zato smo ga poprosili, da v uk vzame tudi voditeljico naše oddaje Heleno Pirc.

Foto: TV Slovenija / zajem zaslona
Foto: TV Slovenija / zajem zaslona