Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

"Prijateljstvo je ena duša, ki prebiva v dveh telesih," je pred davnimi časi baje rekel Aristotel. In verjetno je imel prav. Najboljši prijatelji so tisti, ki nas sprejemajo brez sodbe in ki nas razumejo, ne da bi jim kar koli razlagali. Takih prijateljev človek nima veliko, lahko je zares srečen, če ima enega.

Prijateljstvo pozitivno vpliva na počutje in zdravje ter pomeni bolj zdravo, bolj veselo in manj stresno življenje. "Prijatelji zmanjšujejo občutek osamljenosti," pravi psihoterapevtka Katarina Možina. Kajti težava današnjega časa je, da živimo v epidemiji osamljenosti, ne glede na to, da nas je na planetu približno osem milijard in nas večina živi v gosto naseljenih predelih. A ne samo osamljenost, dobro prijateljstvo dokazano zmanjšuje možnost za depresijo, in "če imamo dobre prijatelje v mladosti, to izboljšuje naše kognitivne sposobnosti in lahko v starosti prepreči celo bolezni, kot je demenca," dodaja sogovornica.

Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

V raziskavi na kalifornijski univerzi so celo ugotovili, da odsotnost prijateljstva enako slabo vpliva na zdravje kot čezmerna teža. Dobro prijateljstvo pa zmanjšuje krvni tlak, preprečuje možnost srčnega infarkta in celo možganske kapi.

Zanimivi so morda še izsledki raziskave, v kateri so ugotovili, da ljudje težke naloge laže rešujemo s prijateljem kot sami oziroma da so težke naloge videti lažje, če nam pri reševanju pomaga nekdo, ki nas ima rad in imamo mi radi njega. To velja celo za nekaj tako "običajnega", kot je premagovanje strmega klanca. Če se vzpenjamo sami, je klanec tako rekoč prestrm, če pa se ga lotimo v družbi prijatelja, hitro postane majhen "kucelj".

Vendar niso vsi prijateljski odnosi enaki. Moški po navadi sklepajo prijateljstvo na podlagi skupne dejavnosti, konjička ali športa, ženske pa v prijateljskem odnosu pogosteje iščejo čustveno podporo. Prijateljstva so različna tudi glede na našo starost.

Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Navadno je laže sklepati prijateljstva, ko smo otroci, morda zato, ker se v odrasli dobi zavedamo truda, s katerim si prizadevamo za odnos, ali morda zato, ker težje navežemo prvi stik z neznancem. Vendar so prijatelji pomembni v vseh življenjskih obdobjih. Z leti morda celo vedno bolj. Ko otroci odidejo in ko stopimo iz kroga službenih kolegov, z nami ostanejo in se postarajo prijatelji.

"Pomembno je, da imajo prijatelji v našem življenju neko prioriteto, da si vzamemo čas zanje, da jih poslušamo, da nas zanima, kako živijo," še pravi psihoterapevtka Katarina Možina.

Prijatelji iz otroštva
Pomen prijateljstva
Še pika na i z dr. Manco Košir

Posnetek celotne oddaje:

Prijateljstvo