Oddaja Ah, ta leta. Foto: TV Slovenija
Oddaja Ah, ta leta. Foto: TV Slovenija

O tem, kako ustvarjalnost in umetnost bogatita naše izkušnje, barvata svet ter spodbujata rast posameznikov in družbe, smo v tokratni oddaji govorili z Alenko Vidrih, skrbnico študijske smeri Pomoč z umetnostjo na Pedagoški fakulteti v Ljubljani.

Alenka Vidrih rada poudarja, da smo ustvarjalni lahko vsi, ne glede na starost in poklic, ki ga opravljamo. "Za ustvarjalnost, ki je oblika učenja in igra, ni nikoli prepozno." Umetnost nam lahko pomaga, da ne glede na omejitve izrazimo lastna čustva, spodbudimo kreativno razmišljanje in ustvarimo nekaj novega.

Pri ustvarjanju ni toliko pomemben rezultat kot proces ustvarjanja, poudarja sogovornica, predvsem pa je pomembno, da z ustvarjanjem stremimo k oblikovanju in izdelovanju izdelka, s katerim želimo izraziti del sebe. To zelo dobro ve tudi Željko Vertelj, ki je bil pred 30 leti prepričan, da je njegovega življenja konec, saj ga je diagnoza tetraplegik prikovala na invalidski voziček. Toda ustvarjanje mu je vrnilo veselje in smisel, Željko pa je svojo sobico v Domu starejših Kočevje spremenil v slikarski atelje.

Foto: TV Slovenija
Foto: TV Slovenija

Kako stopiti iz območja udobja, preseči sebe in svoje omejitve, predvsem pa z ustvarjanjem najti smisel in pozabiti na vsakdanje skrbi, dokazuje tudi izjemna zgodba Antona Polutnika, ki je skorajda vse življenje gluh in slep. Že vrsto let je član združenja gluhoslepih Slovenije Dlan, nekaj časa je bil tudi njen predsednik. Takrat je začel kipariti, brez česar si danes ne more več predstavljati življenja. Za gluhoslepe je namreč dotik glavni vir in prenosnik informacij, zato je tudi delo z glino zanj tako zelo pomembno. S pomočjo mentorja je izdelal portrete skoraj vseh politikov, članov svoje družine in prijateljev, najboljši pa so njegovi avtoportreti.

Ustvarjalnost lahko deluje terapevtsko, čeprav moramo biti pri uporabi terminov previdni, poudarja Alenka Vidrih: "Pri nas se uporablja termin 'pomoč z umetnostjo', ki predstavlja široko področje delovanja. Zagotovo je terapevtsko, če nekdo počne nekaj, kar ima rad, in ti pomaga, da se boljše počutiš." V tem kontekstu gostja oddaje tudi ločuje med pojmoma "umetniško" in "umetnostno". Za prvim stoji umetnik s svojim umetniškim procesom, medtem ko se drugi termin navezuje na kakršno koli obliko ustvarjalnosti, brez točno določene umetniški vrednosti.

Foto: TV Slovenija
Foto: TV Slovenija

Ustvarjalnost v najširšem pomenu besede res ne pozna meja, omejujejo nas lahko le ovire, ki si jih sami postavljamo. Nedvomno bi bil svet brez umetnosti in ustvarjalnosti mnogo bolj siv in pust, zato vas ob koncu oddaje vabimo, da si sami vzamete čas in izdelate praznično voščilnico, ki bo nekomu polepšala decembrske praznike.