Če bi demokrati prevzeli obe mesti Georgie, ki je tradicionalno sicer republikanska zvezna država, bi bili stranki izenačeni. Foto: MMC RTV SLO
Če bi demokrati prevzeli obe mesti Georgie, ki je tradicionalno sicer republikanska zvezna država, bi bili stranki izenačeni. Foto: MMC RTV SLO

Glede na podatke The Associated Press (AP) imajo republikanci za zdaj v senatu zagotovljenih 48 glasov, medtem ko jih imajo demokrati 46.

Republikanci, ki imajo trenutno v ameriškem senatu večino 53 glasov, bodo po napovedih ohranili večino v zgornjem domu ameriškega kongresa.

Sorodna novica Demokrati ohranili večino v predstavniškem domu, republikanci v senatu

Demokrati, ki imajo trenutno v senatu 47 glasov, so upali, da bodo njihovo število okrepili in s štirimi dodatnimi mesti prevzeli večino, vendar so volivci več aktualnim republikanskim senatorjem dodelili še en mandat.

Če bi demokrati prevzeli oba senatorska stolčka Georgie, ki je tradicionalno sicer republikanska zvezna država, bi bili stranki izenačeni, poroča BBC.

Trenutno so si po navajanju AP-ja republikanci in demokrati zagotovili po 48 mest v senatu, po poročanju Reutersa pa so demokrati do zdaj zasedli 47 mest v novem senatu, medtem ko so jih republikanci zasedli 48.

Tesni izidi v Georgii

Trenutni senator Georgie, republikanec David Perdue, si v bitki za nov šestletni mandat ob 98 odstotkov preštetih glasov trenutno še ni zagotovil 50-odstotne podpore volivcev, ki bi jo potreboval, da bi ohranil svoje mesto v senatu.

Zaradi tega naj bi v državi 5. januarja prihodnje leto znova glasovali o senatorskih mestih.

Sorodna novica Zakaj mediji navajajo različna števila osvojenih elektorskih glasov za Trumpa in Bidna?

Ob ponovnem glasovanju kampanja Perdueja napoveduje zmago nad protikandidatoma Jonom Ossoffom in Shanom Hazlom. Zmago demokrata Ossoffa, ki za Perduejem zaostaja le za dve odstotni točki, pa na ponovljenih volitvah napoveduje njegova ekipa.

Tudi v drugi tekmi za senat v Georgii nobeden od kandidatov ni presegel meje 50 odstotkov glasov, saj je demokrat Raphael Warnock prejel 32,8 odstotka glasov, medtem ko so jih volivci Kellyju Loefflerju dodelili 26 odstotkov. Trenutno senatorsko mesto zaseda Loeffler, ki ga je zasedel lani po upokojitvi prejšnjega senatorja iz Georgie, poroča BBC.

Na tokratnih volitvah so prebivalci ZDA odločali o kandidatih, ki bodo zasedli 35 od 100 mest v senatu. Foto: Reuters
Na tokratnih volitvah so prebivalci ZDA odločali o kandidatih, ki bodo zasedli 35 od 100 mest v senatu. Foto: Reuters

Demokrati pridobili dve mesti

Sorodna novica Biden povečuje vodstvo v Pensilvaniji in Georgii, Trump: Ne bom se nehal boriti za vas in naš narod

Demokrati so sicer dodatni mesti v senatu pridobili v zveznih državah Kolorado, kjer je nekdanji guverner John Hickenlooper premagal republikanca Coryja Gardnerja, in Arizoni, kjer je nekdanji astronavt Mark Kelly premagal republikansko kandidatko, nekdanjo vojaško pilotko Martho McSally.

Tudi tekmi za senatorska mesta v Severni Karolini in Aljaski sta še vedno odprti in zelo napeti, opozarja AP.

Demokrati sicer večine v senatu nimajo že šest let. Če bi na predsedniških volitvah zmagal demokratski kandidat Joe Biden, bi mu bila pri sprejemanju zakonodaje v oporo demokratska večina v senatu, v primeru zmage republikanskega kandidata Donalda Trumpa pa bi predsednika podpirala republikanska večina.

V predstavniškem domu so večino ohranili demokrati, a so pričakovali boljši volilni izid. Republikanski kandidati so jim namreč odvzeli več sedežev. Nancy Pelosi, vodja demokratske večine v predstavniškem domu, je tokratne volitve označila kot "boj na življenje in smrt za usodo naše demokracije. Nismo zmagali v vsaki bitki, a smo zmagali v vojni." Ob tem je dejala, da je jasno, da sta Joe Biden in Kamala Harris na poti v Belo hišo.