Luka Dončić je bil najučinkovitejši posameznik in prvi strelec skupinskega dela olimpijskega turnirja. Foto: www.alesfevzer.com
Luka Dončić je bil najučinkovitejši posameznik in prvi strelec skupinskega dela olimpijskega turnirja. Foto: www.alesfevzer.com

Kot smo vajeni, ko je prvo priložnost v članski konkurenci dobil v Madridu pri Realu, ko je ob debiju z reprezentanco stopil na evropski vrh, ko je blestel in osvojil Evroligo, ko se je ekspresno imenitno znašel v NBA-ju in postal eden najboljših posameznikov ter obraz najmočnejše lige na svetu, NBA-ja, navdušuje tudi ob krstu pod petimi krogi.

Sorodna novica Zadnje reprezentančno poglavje velikega Paua Gasola

Podobno, kot je leta 2017 v prvem srečanju s slovenskimi mediji med željami izpostavil medaljo oziroma kar evropski naslov z reprezentanco, kar je uresničil že pol leta pozneje v Carigradu, je letos ob vnovičnem prihodu v dres izbrane vrste govoril o prvem cilju uvrstitvi v Tokio, a obenem odločno zatrdil, da je Slovenija sposobna narediti še kaj več. Zdaj je v četrtfinalu olimpijskega turnirja, kjer bo v torek favorit proti Nemčiji.

Spremljajte tekmo na RTV Slovenija

Tekma Slovenija - Nemčija se bo začela ob 3.00, dogajanje lahko na TV SLO 2 in MMC-ju (tudi za vse, ki ste na dopustu v tujini v EU-ju) spremljate od 2.40 naprej, tekmo bodo spremljali tudi radijski kolegi na Valu 202. Vabljeni v našo družbo.

Blizu strelskega rekorda in blizu trojnega dvojčka

Sorodna novica Dončića ob vrnitvi v Dallas čaka podpis za 170 milijonov evrov

V svoji vrsti ima igralca za velike stvari – Luko Dončića. Že vso kariero podira najrazličnejše rekorde in tudi na Japonskem postavlja mejnike. Že ob olimpijskem debiju Slovenije proti Argentini se je zapisal v zgodovinske knjige, ko je nasul 48 točk. S tem je podrl rekord po številu točk posameznika v dresu aktualnih evropskih prvakov, hkrati pa se je približal tudi olimpijskemu, ki ga ima v lasti Oscar Schmidt s 55.

Na tekmi proti Španiji mu je zmanjkala le podaja do trojnega dvojčka, ki je bil na olimpijskih parketih do zdaj dosežen le dvakrat. "Ne, to ni pomembno. Edino, kar šteje je zmaga," je obakrat hitro odgovoril na vprašanje, koliko mu pomeni oziroma, ali mu je žal, da ni dosegel mejnika oziroma podrl rekorda. Še en dokaz, za kako velikega športnika in rojenega zmagovalca gre.

Čeprav blesti in polni statistiko na vsaki tekmi, pa v prvi plan postavlja ekipo. In trenutno poveljuje najučinkovitejšemu napadu na turnirju. Slovenija namreč v povprečju v Tokiu dosega skoraj 110 točk na srečanje, več celo od Američanov. Tako kot je nasprotnike v kvalifikacijah v Kaunasu premagovala za več kot 30 točk, jih tudi tu za več kot 20. Le Španija, aktualni svetovni prvak, jo je pošteno namučila, ko se je odlično z alternativno consko obrambo in tesnim pokrivanjem lotila Dončića.

Izkupiček Slovenije z Lukom 16:0

"Nisem pričakoval, da bodo 40 minut v obrambi igrali cono. Kadar koli sem odigral "pick and roll", so me podvajali ali pa sta prišla še dva igralca. Smo se morali med tekmo prilagoditi. Nismo odigrali najboljše tekme, a ključno je, da smo zmagali. Dobili smo tri tekme, sem pa smo prišli z določenim ciljem. Moramo ostati osredotočeni in nadaljevati v takem ritmu," je dejal 22-letni Ljubljančan, ki v dresu z grbom domovine na prsih sploh še ni izgubil uradne tekme. Na svojem "računu" ima 16 zmag.

Prepelič: V drugem polčasu nas je Dončić povezal

Čeprav so ga Španci agresivno in čvrsto pokrivali vso tekmo in si je za nameček že v prvi četrtini nabral tri osebne napake, pa je ustvaril višek, kar je Slovenija v napeti končnici znala izkoristiti, in bil znova jeziček, ki je tehtnico prevesil na slovensko stran. "Luka je pokazal svojo kakovost, mentalno moč, tekmovalnost in kako dobro dojema dogajanje. Neverjetno je, kako je prebral situacijo in se prilagodil," je po porazu z izbranimi besedami o slovenskem košarkarskem virtuozu razlagal Sergio Scariolo.

Luka je pogosta tema vseh pogovorov v Saitama Super Areni in vprašanja o čarodeju Dallasa ter slovenske reprezentance so naslovljena praktično na slehernega košarkarskega velikana. Pau Gasol je za MMC navdušeno razlagal o Dončićevem napredku, tudi legendarni brazilski ostrostrelec Oscar se je oglasil in dejal, če morda kdo, naj Luka popravi njegov rekord, Dirk Nowitzki je pred kratkim ob predstavitvi naslovnice videoigre NBA 2k22, kjer bosta oba z Dončićem, priznal, da je slovenski mladenič že zdaj boljši, kot je bil on v svojih najboljših letih, Luis Scola pa je na novinarski konferenci po zadnji tekmi Argentine v skupinskem delu povedal, da je spremljal kvalifikacijski turnir v Litvi in bil vesel slovenske zmage. Razlog? Da se bo lahko nekoč pohvalil, da je igral proti Luki Dončiću.

Herkul, ki mu soigralci sledijo

Tako dober je slovenski superzvezdnik. Vse skupaj potrjujejo tudi številke v Tokiu. Z indeksom več kot 34 je trenutno najučinkovitejši posameznik turnirja, z 28,3 točke najboljši strelec, hkrati je za soigralcem Mikom Tobeyjem drugi skakalec (10,7) in tretji podajalec (7), zanimivo pa je, da je na turnirju podelil tudi pet blokad, kar ga prav tako uvršča na prvo mesto. Preprosto, Luka je Luka. Vodja slovenske reprezentance, soigralci pa so mu v oporo in mu sledijo, kot ves čas tudi poudarjajo.

Sorodna novica Prepelič: Po prikazanem spadamo v ožji krog favoritov

"Smo skupina fantov, v kateri grizemo drug za drugega in drug drugemu pokrivamo hrbet. Luka Dončić je naš vodja. Je nekakšen Herkul med nami, mi pa se trudimo, da mu delo čim bolj olajšamo. Zagotovo je bilo proti Španiji precej težje, ko je dobil tretjo osebno napako, ampak Luka je Luka in v tretji četrtini je pokazal svojo magijo. Izjemno nas je povezal, nas vedno našel, četudi so ga podvajali ali pa ga celo pokrili trije. Kar koli so Španci delali, je našel rešitev in je bil brez dvoma znova jeziček na tehtnici, ki se je obrnil v našo korist," je povedal Klemen Prepelič.