Na RTV Slovenija je bilo v zadnjih letih v odpadu opaziti precejšnje število neprebranih revij in časopisov. V luči varčevanja in bolj prijaznega pristopa do okolja so zato enote RTV Slovenija pristopile k zmanjšanju časopisja na javnem zavodu. Predloge za zmanjšanje števila izvodov časopisov in revij so podale vse enote in v povprečju zmanjšale tiskovine za polovico. RTV Slovenija bo tako prihodnje leto za časopisje namenil več kot 84 tisoč evrov, kar pomeni, da javni zavod ne ukinjanja časopisov in revij, saj se zaveda vrednosti njihovih informacij, pač pa jih zgolj zmanjšuje v luči racionalizacije, potreb in prijaznosti do okolja.

Navajanje nekaterih medijev o ukinjanju časopisja na RTV Slovenija je zavajujoče, netočno in blati ugled javnega zavoda. RTV Slovenija zagotavlja tudi spletne dostope, kar je skladno z razvojem medijev oziroma medijskih družb.

V nadaljevanju objavljamo finančno strukturo za letne naročnine na tiskane in spletne medije za celoten javni zavod RTV Slovenija. Kot je razvidno iz tabele, je RTV Slovenija v zadnjih letih že zmanjševala strošek naročnin na edicije domačega in tujega tiska.

V tabeli je prikazan strošek naročnin za spletne in tiskane medije (tuje in domače časopise in revije) za obdobje zadnjih pet let. Prikazane so vrednosti stroška z odbitnim deležem DDV, torej gre za neto znesek + DDV, zmanjšan za odbitni delež.

Za letošnje leto, torej leto 2022, so podane planirane vrednosti, ker cene določenih naročenih edicij še niso znane. Planirana realizacija stroška za letošnje leto trenutno predstavlja 51 % realizacije lanskega leta.