Valijeva na petkovem treningu. Foto: Reuters
Valijeva na petkovem treningu. Foto: Reuters

Kamila Valijeva je bila ena izmed junakinj ekipne tekme, na kateri je kot prva ženska v zgodovini olimpijskih iger izvedla četverni skok. Rusi so pričakovano gladko zmago, a medalje zaradi "pravnega vzroka" še vedno niso bile podeljene.

15-letna Rusinja je namreč na božični dan oddala test, v katerem so našli trimetazidin, metabolično sredstvo, ki se predpisuje za zdravljenje angine in vrtoglavice. Svetovna protidopinška agencija ga je prepovedala, ker lahko poveča učinkovitost pretoka krvi in pripomore k vzdržljivosti.

Sorodna novica Pravni zaplet - Valijeva premlada, da jo razkrijejo kot "grešnico"

Suspenz je bil hitro preklican
Ruska protidopinška zveza je po objavi novice Valijevo začasno suspendirala, a po pritožbi drsalke suspenz hitro preklicala. Mednarodnemu olimpijskemu komiteju ta odločitev ni všeč, zato je sprožil postopek pri Športnem razsodišču v Lozani.

"Naša politika je znana, smo 100-odstotno proti dopingu," je bil na petkovem srečanju z novinarji odločen predstavnik MOK-a Mark Adams. Dodal je, da si krovna organizacija odločitve želi še pred torkom, ko bo na sporedu kratki program. Ženska tekma se bo končala v četrtek.

Valijeva sicer v Pekingu normalno trenira. Za zdaj ni niti odločitve o končni usodi ekipne tekme in kdaj bodo medalje sploh podeljene.

Primer Valijeve buri duhove
Pomagajte nam poiskati jekleni trenutek na ZOI 2022

Začeli smo akcijo iskanja najbolj olimpijskega trenutka na igrah v Pekingu. V naslednjih dveh tednih bomo izpostavil nekaj izstopajočih olimpijskih trenutkov, nekaj tistih športnikov, ki najbolj poosebljajo olimpijski duh.

Svoj glas lahko oddate tukaj.