Kamila Valijeva je komaj dokončala svoj nastop. Foto: EPA
Kamila Valijeva je komaj dokončala svoj nastop. Foto: EPA

Vsi žarometi so se vse od prve tekme umetnostnega drsanja usmerili na 15-letno Kamilo Valijevo, ki je blestela na ekipni tekmi in suvereno prejela najvišjo oceno v obeh svojih nastopih. Ko medalje niso bile podeljene, se je takoj začelo govoriti o dopingu, sumljiv je bil njen vzorec, ki je bil odvzet konec prejšnjega leta na ruskem prvenstvu.

Od takrat se je na plečih Valijeve začel kopičiti neznanski pritisk: "nastopiti mora", "ne sme nastopiti", "tudi če bo tekmovala, ji je treba odvzeti medaljo" in podobne izjave, ki na dekle brez dvoma niso vplivale blagodejno.

Sorodna novica Brezčuten odziv trenerke Kamile Valijeve vznemirja javnost

Po prepričljivem kratkem sporedu, v katerem je dobila najvišjo oceno, se je zlomila v prostem programu, kjer je hitro pristala na tleh, njen nastop pa je bil popolnoma raztreščen do konca legendarnega Bolera. Zalile so jo solze, namesto besed podpore pa jo je okarala še njena trenerka Eteri Tutberidze, o njenih metodah dela je bilo v zadnjih dneh slišati precej ostre kritike.

Misli so me hitro odpeljale k Tadeji Brankovič, z zdaj že nekdanjo biatlonko sva se pogovarjala tik pred začetkom olimpijskih iger, med drugim je beseda nanesla tudi na trenerje, ki s svojim slogom vodenja v svoje (mlade) varovance vnesejo celo strah. "To se zelo pogosto dogaja tudi v Sloveniji in je skrajno nedopustno. S tem otroci izgubljajo veselje," je med drugim razmišljala.

Sorodna novica Valijevi so se kruto sesule sanje, zlato Ani Ščerbakovi

Šport je v osnovi igra, sploh pa v prvih letih spoznavanja s športom v ospredju ne bi smel biti rezultat (dober primer je norveški nordijski šport, ki ga je v istem pogovoru podrobno predstavila Tadeja Brankovič), ampak zdravje in druženje. Športne panoge so si med seboj zelo različne, v nekaterih so ženske pri 20 letih šele na začetku dolge kariere, v drugih pa celo pri koncu. Med te brez dvoma spadata umetnostno drsanje in gimnastika.

Kot da bi krajši čas za kariero izvajal večji pritisk za "nujen" dosežek. A treba je ločiti dva vidika − telesnega in duševnega. Očitno je najstnica v fizičnem pogledu sposobna izvajanja najtežjih elementov tako na ledeni ploskvi kot na gimnastičnih orodjih, drugače pa je z psihično pripravljenostjo, ki pri 15-letnici zagotovo ni enaka kot pri 25-letnicah. To je obdobje najstništva, fizičnega dozorevanja in negotovosti. Tako kot telesno dozorevanje terja svoj čas, enako velja za duševnega.

Gesta srebrne Trusove na odru zgolj naključje?

Če potem dodamo še takšne in drugačne zlorabe, lahko pridemo do tragičnih zgodb. Pomislimo le na vse ameriške telovadke, ki jih je zlorabljal zdravnik Larry Nassar, pomislimo na prezgodnji začetek kariere Jennifer Capriati, kako zgodaj je začela zmagovati, pri 16 postala olimpijska prvakinja v tenisu, potem pa imela nemalo težav z izgorelostjo in drogami. Po daljši prekinitvi se je vrnila, celo postala številka 1, a po koncu kariere so se težave vrnile.

Nisem bil presenečen, ko je predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach napovedal razmislek o vprašanju nastopa mladoletnih športnikov. Ko so športniki na odru in v soju žarometov, bi vsi radi imeli del njih, ko so na dnu in v solzah, pa bi nanje hitro radi pozabili. A ravno takrat potrebujejo največ podpore.

Obvestilo uredništva:

Mnenje avtorice oziroma avtorja ne odraža nujno stališč uredništev RTV Slovenija.